I samarbete med arkitekter och designers  

Vi bjöd vi in några av branschens ledande arkitekter, inredare och designers till en serie workshops på Kinnarps. Uppdraget var att tillsammans med oss välja ut nya färger och material till Kinnarps Colour Studio. Tanken var lika enkel som självklar: låt de människor som ska använda våra produkter vara med och bestämma hur de ska se ut. 
 

Kinnarps Colour Studio

”Sortimentet i vår inspirerande Kinnarps Colour Studio har allt du kan önska dig vad gäller kreativa och attraktiva material (tyg, läder, laminat, faner, metall, akryl, plast och glas). Denna hållbara kollektion med ett brett utbud av färger och mönster kombinerar klassisk elegans med de senaste trenderna. Här finns allt du behöver för att hitta det utseende som passar din miljö”.

Christina Wiklund, CMF Manager – Colour Material Finish, Kinnarps

”Det här har vi gjort tillsammans. På riktigt. Ärligt. Och med stor glädje.”

Det var fokuserad finalstämning när arkitekter, inredare, designers och representanter från åtta av Kinnarps marknader samlades i Kinnarps designcenter i Skillingaryd. Nu hade det blivit dags för avslutning på en serie workshops kring material och färger som hållits under året. De slutgiltiga valen skulle göras och beslut tas kring vilka nya tyger som ska lanseras i Kinnarps Colour Studio. 

LYSSNA PÅ ARKITEKTERNA    

Men låt oss ta det från början.  I Kinnarps Colour Studio finns ett hundratal material och färger som underlättar för arkitekter och inredare att skapa kreativa, attraktiva och hållbara lösningar. Utgångspunkten är insikten att färger påverkar våra beteenden och våra känslor, tillsammans med kravet på materialens hållbarhet, kvalitet och säkerhet.  Vart tredje år uppdaterar Kinnarps kollektionen. 

THE TEAM

Tengbom
Wingårdhs
Krook & Tjäder
Semrén & Månsson
White
Howl Designstudio
Fixa & Dona - Hildur Blad
Spectrum
Note
Idesign
Propeller
Stefan Brodbeck Design
Materia Group
Kinnarps

”Vi arbetar alltid tvärfunktionellt med vår designavdelning, produktionen och marknad, för att få en bra helhetssyn. Den här gången bestämde vi oss för att ta in även externa arkitekter, inredare och designers tidigt i processen för att lyssna på deras önskemål vad gäller färger och material”

Christina Wiklund, CMF Manager – Colour Material Finish, Kinnarps

Tillsammans är bättre

Tanken var att bjuda in personer med erfarenheter från både stora och små projekt, för att få fler perspektiv på vad som krävs för att skapa attraktiva arbetsmiljöer. I bakgrunden finns även trenden att inredningen är en allt viktigare faktor för företags och organisationers identitet och varumärke, inte minst för att attrahera en yngre generation. 

   ”Vi ser att efterfrågan på arkitekter, inredare och designers ökar på alla våra marknader, och då blir det ännu viktigare för oss att samarbeta med dem. Vi vill förstå deras behov och kunna erbjuda det som de behöver för att kunna göra ett bra jobb”, säger Christina Wiklund.

   Intresset att samarbeta verkar vara ömsesidigt, för responsen var genast positiv. Och den känslan bara förstärktes med varje workshop som genomfördes. Deltagarna har arbetat och diskuterat, funderat och arbetat igen, med växande entusiasm och engagemang.

    ”Energin, generositeten och öppenheten har varit extremt stor genom hela processen, det har märkts att deltagarna har tyckt att det här är både viktigt och roligt. Precis som vi på Kinnarps. Alla vinner på att vi samarbetar och tillsammans kommer fram till de bästa lösningarna”, säger Christina Wiklund. 

Från 200 till 9

Till den första workshopen hade Christina låtit klä upp 200 stolar i olika textilier, som de medverkande arkitekterna, designerna, inredarna och säljarna hade att välja mellan. För varje workshop har sedan stolarna blivit färre och färre.

 

”Vi har en unik spets och bredd på vårt sortiment. Med det här sättet att arbeta bygger vi vidare på vår övertygelse om hur viktigt det är att lyssna på marknaden och fånga upp aktuella trender, samtidigt som vi knyter an till vår egen designhistoria. Det här har vi gjort tillsammans. På riktigt. Ärligt. Och med stor glädje.”

Christina Wiklund

Inbjudna till finalen i Skillingaryd på höstkanten var arkitekter från byråerna Tengbom, Wingårdhs, Krok & Tjäder, Semrén & Månsson, Spectrum, Note och White samt designers från Howl Designstudio, Idesign, Propeller, Brodbeck Design samt inredaren och bloggaren Hildur Blad. 

 ”Av de ursprungliga 200 stolarna återstod det 30 stolar, alla klädda i olika tyger. De presenterades som i en modevisning innan det var dags att göra de slutgiltiga valen. Till sist landade vi i nio tyger som nu har tagit plats i Kinnarps Colour Studio. Men jag kan också avslöja att vi kommer fortsätta att uppdatera sortimentet med nya färger, material och träslag under året”, säger Christina Wiklund.

Spets och bredd

Hon är lika förtjust i alla nio tyger, men vill ändå lyfta fram tre speciellt. Liv som ser ut som klassiskt linne men i själva verket är ett mycket funktionellt tyg vävt i Trevira CS. Fox som har ett trendigt fiskbensmönster inspirerat av art déco. Och Steelcut Trio för att det varit så populärt hos arkitekter i många år. 

Tre trendiga tyger

LIV

LINNE ÄR INNE

Textilier med naturlook är stort, både i inredning och mode. Nu lanserar vi Liv som liknar klassiskt linne, men är ett slittåligt och tvättbart tyg vävt i Trevira CS. Linnekänsla med funktion. 

Fox

FLIRT MED art deco

Nu ser vi fiskbensmönster överallt, från tapeter till kläder. Vårt nya trendiga tyg Fox är inspirerat av art déco och franskt 20-tal. Lite lyx och elegans som passar i alla miljöer.

Steelcut Trio

NATURLIG FAVORIT

Kanske beror det på ullens alla naturliga fördelar. Kanske enkelheten när det gäller att matcha med andra tyger. Eller bredden i användningsområdena. Hur som helst är Steelcut Trio en klar favorit. 

Nio nyheter, massa möjligheter.

Step Melange


Tåligt och lättmatchat 

Bra val när produkten måste klara tuffa miljöer. Smutståligt, tvättbart och flamsäkert.  Färgerna är en blandning av naturens egna klara nyanser.

Rustico


Tvättbart i många färger

Flerfärgat i modern retro-design, med fin färgskala och melange-effekt. Smutståligt, tvättbart och flamsäkert. 

Fenice


Modernt och trendigt 

Varm och vacker färgskala. Producerat med återvunnen ull i en miljövänlig tillverkningsprocess, med särskild omsorg om vattenåtervinningen.

Liv


Tvättbart med linnelook

Ser ut som klassiskt linne, men är vävt i smutståligt, tvättbart och flamsäkert Trevira CS. Bred färgskala med naturliga nyanser.

Capture


Klassisk vintage 

Avslappnat och elegant med sofistikerad färgskala och tweedlook. Plus ullens alla fina egenskaper – antistatiskt, fuktabsorberande och naturligt flamsäkert.

Fox


Trendigt fiskbensmönster

Exklusiv och trendig design med klassiskt fiskbensmönster och behaglig färgskala. Vävt i smutståligt, tvättbart och flamsäkert Trevira CS.

BARDAL


Ull i tidlös design

Klassiker med sober färgskala. Plus ullens alla fina egenskaper – antistatiskt, fuktabsorberande och naturligt flamsäkert.

SYNERGY


Inspirerande och ekologiskt

Inspirerande ulltyg med karakteristisk design och bred färgskala. Ekologiskt färgat med ullens alla fina egenskaper – antistatiskt, fuktabsorberande och naturligt flamsäkert.

Steelcut


Arkitekternas favorit

Steelcut och Steelcut Trio i klassisk design och färgskala. Finns i både enfärgat och melange, och passar därför bra om du vill mixa och matcha. 

VILL DU LÄSA MER OM VÅRA TYGER OCH ÖVRIGT MATERIAL

GÅ TILL MATERIALSEKTIONEN
Christina Wiklund

”All praktisk erfarenhet och massor av forskning visar att färger påverkar våra känslor och beteenden. Färgsättning och mönster är viktiga både för människors och organisationers välmående och identitet. Det här är djupt rotat i Kinnarps kultur och sträcker sig tillbaka ända till en av våra grundare Evy Andersson. Hon var utbildad inom textil och hade en fantastisk känsla för form, färg och material. Med Kinnarps Colour Studio knyter vi an till arvet från Evy och uppdaterar det till vår tid.”

Christina Wiklund, CMF Manager – Colour Material Finish, Kinnarps

Christina Calisir

”Det är alltid helheten som avgör vilka tyger vi väljer att lansera i Kinnarps Colour Studio. De ska naturligtvis ha rätt färger och mönster, men också leva upp till våra krav på hållbarhet, kvalitet, och säkerhet. Jag brukar säga att vi ska tänka på sådant som våra kunder kanske inte alltid tänker på. Så att de kan känna sig säkra på att våra textilier alltid är ett tryggt val – vad gäller både estetik, funktion, miljö och socialt ansvar.”

Christina Calisir, Technical Manager Cover Materials, Kinnarps

Olle Gyllang

”Det är självklart att jag som designer vill vara med tidigt i processen för att påverka. Kinnarps initiativ är därför viktigt, eftersom det visar att de menar allvar med att vara öppna och lyssna på nya idéer, tankar och önskemål. Jag tycker att det här är en av flera bra aktiviteter som Kinnarps gör, den tydliga viljan till samarbete skapar förtroende och stärker deras position.” 

Olle Gyllang, Designer, Propeller Design

Hildur Blad

”Färger har en stor inverkan på hur vi upplever en inredning. Nu, när många vågar gå ifrån det vita, så blir det förstås ännu viktigare att ha både en genomtänkt strategi och ett uppdaterat sortiment för att kunna inreda med färg. Med det här nya sättet att samarbeta med arkitekter och inredare stärker Kinnarps ytterligare sin position. Våra träffar var både kreativa och roliga och alla bjöd verkligen på sig själva.”

Hildur Blad, Interior designer, colour expert and blogger

Kinnarps lanserar vitpigmenterad ask 

Ask är ett både trendigt och traditionellt träslag som nu lanseras med en vitpigmenterad yta i Kinnarps Colour Studio, där alla de material som Kinnarps använder finns.  

    Som material är ask segt och starkt och har traditionellt använts i arbetsredskap. Den ask som Kinnarps använder är FSC®-märkt och kommer från ansvarsfullt brukade skogar.

 

Ask – trendigt och traditionellt

”Det är ett otroligt vackert träslag, med en snygg yta och mycket behaglig färg, som är fint både att arbeta med som producent och omge sig med som användare”.

Ove Claesson, Technical Manager Wood Materials.

HÄR FÖR DIG.
FRÅN BÖRJAN TILL SLUT.

Ute efter en särskild produkt? Intresserad av att utforma en lösning specifikt efter era behov? Eller bara nyfiken på vad vi kan erbjuda er? Kontakta oss - vi finns här för dig.