Case: Prästamosseskolan

Casefakta

Kund: 
Prästamosseskolan

Säljare Kinnarps: 
Simon Rosengren & Emilia Stern

Arkitekt:
Liljewalls Arkitekter

Yta:
9700 kvadratmeter

Arbetsstationer: 
Plats för 800  elever plus personalstyrka på omkring 170 personer

Färdigställt: 
2019

HJÄRNSMART SKOLA MED ELEVERNAS STUDIEMILJÖ I FOKUS

Smart design förbättrar skolresultaten

Hög ljudnivå, stora klasser och problem med koncentrationssvårigheter är stora utmaningen för dagens skola. När Prästamosseskolan i Skurup skulle byggas utgick man från en hjärnsmart-modell för att skapa en lugn och trygg miljö där elevernas inlärningsförmåga och studiemiljö sattes i främsta rummet. Allt från färg- och möbelval till pedagogik och undervisning baseras på den senaste hjärnforskningen och ger barnen de bästa förutsättningarna för inlärning.

_I0C3678.jpgSKRÄDDARSYDD SOFFA FÖR ÖPPEN SAMLINGSPUNKT

Soffan Monolite med låg rygg har nätta dimensioner och passar perfekt i rum med begränsat utrymme. Här har man skräddarsytt soffan för att skapa en luftig och öppen samlingsplats vid elevernas skåp, utan att skärma av och minska insyn från personal.

_I0C3704_standing.jpg

INNOVATIVT MATERIAL GER HÅLLBARHET

Stolen Nian från Sono Sverige är upphängningsbar och finns i samtliga klassrum i skolan. Stolen har behandlats med svart infiniti-laminat för att undvika fett- och fingeravtryck och på så sätt få stolen att hålla ett fräscht ytskikt längre.

_I0C3754.jpg

REN DESIGN I RÄTT FÄRG

Hela Prästamosseskolan är inredd i lugna färger för att skapa en harmonisk känsla bland elever och personal. Stolen Neo Lite är stapelbar, har en ren, enkel design som passar i de allra flesta miljöer och finns att beställa i ett antal färger.

”Vid en stor investering som denna är det viktigt att produkterna håller. Kinnarps har levererat slitstarka möbler i hög kvalitet som passar bra in i miljön. Vi är ytterst nöjda med allt från leverans till samordning och kommunikation.”

Mattias Liedholm, Rektor Prästamosseskolan

KLASSRUM MED PLATS FÖR RÖRELSE

Alla klassrum i skolan ser likadana ut för att skapa igenkänning och har inretts med cykelskolbänkar, höj- och sänkbara skrivbord med ståbräda och sittbollar för att främja rörelse och ge elever möjlighet att hantera överskottsenergi. Sittbollarna uppmuntrar till aktivt sittande med bra hållning, och ståbrädorna vid de höjbara borden avlastar fötter och ben.

LUGNA FÄRGER SKAPAR HARMONI

Färgvalen i byggnaden bygger på hjärnforskning och har valts för att minska störningsmoment och ge ett lugnare intryck. Färgerna återkommer och förstärks i möbler, på väggar och textilier och delar också av skolan i olika avdelningar och så kallade hemvister.

FLEXIBELT MED SEKTIONSBASERAD SOFFA

I biblioteket vistas stora grupper varje dag. En sektionsbaserad soffa ger rummet en flexibel känsla och kan enkelt flyttas om och anpassas. Det slitstarka materialet är lätt att hålla rent och fräscht, och designen ger elever en modern och inbjudande plats för kunskap.

 

AVSKALAD INREDNING FÖR ATT MINSKA DISTRAKTION

Miljöerna i skolan är avskalade för att eleverna inte ska bli distraherade av onödiga intryck, detsamma gäller för möbeldesign där man valt möbler med rena, raka linjer och enkla former.

Prästamosseskolan är en av landets första hjärnsmarta skolor där allt från pedagogik till färgsättning, möbelval och design bygger på den senaste hjärnforskningen. Målet med den nya skolan var att skapa den bästa möjliga förutsättningen för varje individ och att optimera inlärningen genom att ta bort onödiga intryck och distraktioner.

Med hjälp av lugn och harmonisk färgsättning, noggrant utvalda möbler med ren design och en avskalad design har man lyckats skapa en skolmiljö där elever kan känna sig trygga, sedda och välkomna – precis som de är.