Case: Thoren Business School

FAKTA

Kund:
Thoren Business School och Yrkeshögskola, Solna

Säljare Kinnarps:
Johan Modén

Inredare Kinnarps:
Berit Pettersson

Yta:

2600 kvm

Arbetsstationer:
Förberett för 440 elever (just nu 140 elever)

Färdigställt:
Sommaren 2019

VARIERANDE MILJÖ FÖR LÄTTARE INLÄRNING OCH SAMARBETE

Hur kan skolmiljön påverka inlärning och underlätta samarbetet mellan studenterna? Den utmaningen tog sig Kinnarps an när de skulle inreda nyöppnade Thorens Business School i Solna. Resultatet är en modern, kontorsliknande skola med öppna lärmiljöer där elever trivs och kan välja olika typer av projektplatser beroende på vad de arbetar med för uppdrag. Skolan har fått mycket uppmärksamhet och tagit emot besök av internationella arkitekter för sitt nytänkande koncept.

”Kinnarps tog sig tid och lyssnade på oss – de har varit fantastiska! Vi har fått en skola där inredningen främjar både läromiljön och elevernas närvaro. Inredningen är snygg, tålig och får eleverna att känna sig mer vuxna och uppmanar till att ta ansvar i en kontorsliknande miljö med varierade studieytor”

Rektor Inan Sentürk

Kontorskänsla förbereder för yrkeslivet

Tillsammans med kunden arbetade Kinnarps med moodboards för att skapa en kontorskänsla i lokalerna snarare än en klassisk skolmiljö. Målet var att ge eleverna en förberedelse inför yrkeslivet, och inspirera till att de själva ska ta ansvar att engagera sig och jobba i grupper på de olika samarbetsytorna. Den moderna arbetsmiljön med noga utvalda möbler skapar ett ansvarstagande klimat och en känsla av att vara på väg in i vuxenvärlden för eleverna.

STUDIEYTA FÖR KREATIVA SAMARBETEN

Studieytan erbjuder eleverna olika platser för självstudier. De inramande ”husramarna” ger soffgrupperna en ombonad och avskild känsla, och den slitstarka soffan Wilson ger plats för samtal och diskussioner i grupp.

Boullee_0JA6514-1.jpg

AKTIVT SITTANDE OCH VALFRIHET GER BÄTTRE INLÄRNING

Sittytorna i klassrummen är varierade för att skapa valfrihet hos eleverna. Pallen Frisbee har en klädd sits och passar för kortare lektioner eller genomgångar, kontorsbollen Boullée i bakgrunden har samma ergonomi som en pilatesboll och uppmuntrar aktivt sittande och uppskattas hos till exempel elever med koncentrationssvårigheter.

 

_0JA6505-1.jpg

FORM SOM GER VARIATON

Borden Trixagon har en spännande och smart hexagonform och passar ihop med varandra som pusselbitar. Borden kan enkelt möbleras om för att anpassas efter projektgruppens storlek.

Ergonomi på flera plan

Elever och lärare spenderar mycket tid i lokalerna och Kinnarps har arbetat med ergonomi både vad gäller möbelval, akustik och belysning. En viktig del i projektet är att skapa varierade arbetsplatser i både höjd och typ av möbel för att elever och lärare inte ska sitta på samma sätt längre perioder under dagen. De stora fönsterna ger ett härligt ljusinsläpp, samtidigt som tyger och material i bord och stolar ger ljuddämpning.

Fokusplatser ger studiero

Fokusplatserna med fåtöljer och soffor med hög rygg skapar rum i rummet, och platser där man fokuserat kan jobba i grupp eller ägna sig åt självstudier. De fungerar också som ljuddämpning och ger en trygg, ombonad känsla.

Smart och snygg ljuddämpning

Det akustiska belysningsträdet fungerar både som en vacker ljudabsorbent och belysningspunkt i en lokal där många personer är i omlopp under dagen. Lövverket är tillverkat av ljudabsorberande ullfilt och skapar en behaglig samtalsmiljö trots stora, öppna ytor med högt i tak.

 

SUMMERING

  • Flexibla arbetsplatser för självstudier och grupparbeten
  • Modern, kontorsliknande skolmiljö
  • Varierade sittytor för bra ergonomi
  • Slitstarka tyger
  • Fokusgrupper för studiero

Sammanfattning:

När Thorens Business School skulle öppna i Solna ville man skapa en modern, kontorsliknande studiemiljö där elever får ta ansvar och förberedas för yrkeslivet på ett tryggt sätt.

Resultatet är en skola med öppna ytor och stor valfrihet för eleverna att själva välja. Eleverna uppmuntras till grupparbeten och kan enkelt samarbeta utan att störa varandra tack vare den smarta inredningen med fokusgrupper och projektplatser.

Thorens Business School är en inspirerande och modern skola där eleverna trivs, även efter skoltid.