Case: WWF UK - The Living Planet Centre

PANDAN BEHÖVDE ETT NYTT HEM

Världsnaturfonden i Storbritannien behövde ett nytt hem som skulle fungera som ett riktmärke för andra organisationer och göra det möjligt för världens ledande bevarandeorganisation visa hur symbiotisk en genuint hållbar arbetsplats kan vara. Valet av lämpliga etiska företagspartners och leverantörer, vilket inkluderar den svenskägda arbetsmiljöexperten Kinnarps, har varit en viktig del i att uppnå WWF:s vision om en byggnad som fungerar i harmoni med naturen och inspirerar, engagerar och utbildar sina anställda och besökare.

WWF hade i tjugofem år varit inrymt i föråldrade, modulära lokaler i ett industriområde nära Godalming. WWF UK:s Director of People and Place, Karen Gravestock, förklarar:

”Vår gamla byggnad, Panda House, var helt enkelt inte ändamålsenlig. Byggnaden konstruerades ursprungligen för lätt industriell verksamhet, och var aldrig avsedd att fungera som ett kontor. Den hjälpte oss verkligen inte att leva upp till den typ av miljötänk som vi ville kämpa för.”

ATT HITTA EN NY PLATS

WWF såg över sina möjligheter att hitta den bästa ekonomiska och miljömässiga lösningen och hittade, i samarbete med Woking Borough Council, en bebyggd plats med utmärkta transportförbindelser. Platsen ligger ovanför en kommunal parkeringsplats som redan öronmärkts för framtida utveckling, vid sidan av Basingstoke Canal, ett nationellt viktigt vildmarksområde, och intill Horsell Commons urgamla skyddade hedar, vilket placerar WWF mycket nära den typ av miljöer som organisationen kämpar för att skydda.

WWF gav de prisbelönta arkitekterna Hopkins Associates i uppdrag att utforma The Living Planet Center som en funktionell och ändamålsenlig men samtidigt unik byggnad. De lyckades – byggnaden har godkänts enligt miljöprestandakraven i standarden Outstanding BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology). Wilmott Dixon fick i uppdrag att bygga projektet i enlighet med Hopkins och WWF:s höga standarder.

KINNARPS MILJÖARBETE BÄR FRUKT

Bevarandeorganisationen har även arbetat med en rad företagspartners som delar dess vision om att skapa en vacker och samtidigt exemplariskt hållbar arbetsplats. Man valde Kinnarps, från en hett omtvistad lista, eftersom möbelleverantören uppfyllde projektets utmanande hållbarhetskriterier samt erbjöd en inredningslösning som hjälpte arbetsplatsen att fungera effektivt, stödde Hopkins estetiska vision för utrymmet och bidrog till att leverera projektet inom budget.

”Människors sätt att arbeta i en byggnad kan ha en enorm påverkan på dess hållbarhet”, konstaterar Gravestock och förklarar:

”Vi var fast beslutna att hitta så många sätt som möjligt att minska byggnadens miljöpåverkan, inte bara genom dess fysiska egenskaper som uppvärmning från underjordiska värmepumpar och solkraft, utan även genom en djupgående granskning av våra arbetsmetoder. Vi ville se var vi kunde optimera det utrymme och de resurser som vi konsumerar utan att förlora effektiviteten.” 

SKÖNHETEN FINNS I DETALJERNA

WWF:s åtagande att minska koldioxidavtrycket i verksamheten började med valet av plats, som valdes och utvecklades för att uppmuntra personal och besökare att använda miljömässigt hållbara reseformer: det finns ett stort antal täckta cykelställ och duschar på plats, och det är nära till förbindelser med kollektivtrafiken. Kinnarps har stöttat detta initiativ genom att förse personalen med individuella skåp, där de kan ha sin utomhusutrustning, sina handdukar och cykelhjälmar, samt förvara sitt arbetsmaterial i de ”smarta lådor” som underlättar flexibelt arbete genom att möjliggöra en ”clear desk policy”.

Kinnarps har levererat den kompletta möbellösningen, som bidrar till att uppnå resten av WWF-styrgruppens ambitioner för sitt nya hem. 160 bänkade arbetsstationer i en öppen planlösning har ersatt de 300 individuella skrivborden i Panda House och gjort arbetet på WWF smidigare och säkerställt att utrymmet används mer effektivt. The Living Planet Center har 17 möteslokaler i olika storlek, utrustade för att tillgodose många olika arbetssätt, både när man håller möten och arbetar i grupp. Det finns ett ljust och välkomnande socialt område utrustat med välkomnande möbler och ett tyst rum, komplett med en bekväm vilbädd dit de anställda kan dra sig tillbaka för individuell kontemplation och återhämtning.

EN SMIDIG ÖVERGÅNG TILL FLEXIBLARE ARBETE

Kinnarps bidrog också starkt till att underlätta WWF:s övergång till ett flexiblare arbetssätt genom att hjälpa till att demonstrera dess fördelar för resten av organisationen. Karen Gravestock förklarar: ”Kinnarps hjälpte till genom att installera ett testområde i Panda House, där man kunde se och prova den typ av möbler som skulle användas i The Living Planet Center. Det omfattade de bänkade arbetsstationerna och skåpen som skulle göra det möjligt för oss att använda skrivborden effektivt, och exempel på de runda, högryggade sofforna som är avsedda för tillfälliga samarbeten och tysta bås, där man ostört kan sitta och arbeta koncentrerat.” The Living Planet Center har också ett välkomnande mottagningsområde, ett utställningsutrymme och mycket efterlängtade utbildningsfaciliteter, i form av ett fullt utrustat klassrum med specialanpassade möbler för 30 elever och ett högteknologisk auditorium för 150 personer, med ett hav av rödklädda, stapelbara stolar.

EN LYCKAD LÖSNING

Karen Gravestock märkte nästan omedelbart att omlokaliseringsprojektet varit lyckat. Hon förklarar:

”Det var underbart att se att personalen fann sig tillrätta och faktiskt började jobba inom en timme efter att de kom in på The Living Planet Center eftersom koncepten med flexibelt arbete – som ”hot desking” och att välja ett arbetsutrymme som passar dagens arbetsuppgifter – hade kommunicerats så effektivt.

Angående arbetsförhållandet mellan WWF och Kinnarps kommenterar Karen Gravestock:

”Vid varje upphandling måste vi gå igenom ett tydligt och öppet anbudsprotokoll. Det fanns en stor anbudsstyrelse och Kinnarps och de andra tillverkarna fick genomgå en mycket rigorös kvalificeringsprocess. Vi har också haft ett mycket nära samarbete med Kinnarps för att se till att alla möblerna uppfyller våra mycket strikta miljökriterier. Alla möbler som innehåller trä har antingen en komplett FSC Chain of Custody-certifiering eller källmaterial som är FSC-certifierat.”

”Kinnarps-teamet har varit fantastiskt – väldigt trevliga, alltid hjälpsamma och glada att spendera många timmar med oss för att säkerställa att allt vi valde bidrog till byggnadens estetik, samt att möblerna hjälpte oss att hantera vårt arbetsflöde och vår akustik på ett effektivt sätt”, fortsätter hon. Vi spenderade mycket tid i Kinnarps showroom i London, som var en stor inspirationskälla och gjorde det möjligt för oss att se idéer kring flexibelt arbete i verkliga livet. Kinnarps-teamet kunde inte ha gjort en bättre insats när det gäller kundservice, och de har varit fantastiskt flexibla i utvecklingen av kreativa lösningar på våra utmaningar.”

TYCKTE DU OM VAD DU SÅG? NYFIKEN PÅ VAD SOM KAN GÖRAS FÖR DIN ARBETSPLATS?

Kontakta oss