Kundprojekt: OMNES Education Vellefaux 2

Fakta

Kund:
OMNES Education Vellefaux 2

Antal arbetsplatser:
40

Antal personer på campus:
1500

Färdigställande:
April 2022

Fotograf:
Alexis Paoli

Vellefaux 2: en hälsosam och effektiv arbetsmiljö med hjälp av holistisk ergonomi

OMNES Education tog hjälp av Kinnarps Frankrike när de skulle göra om en av sina byggnader, Vellefaux 2, i Paris, för att kunna erbjuda sina studenter idealiska arbetsförhållanden. Byggnaden var tidigare ett vapenhus som tillhörde polishögkvarteret. Med sin metallstruktur påminner arkitektur i viss mån om Eiffeltornet. Ombyggnationen omfattade såväl tjänsterum som studie- och lektionsområden i lokaler som är ganska ovanliga i sitt slag. Målet med projektet var att skapa ett nytt campus genom att flytta befintliga skolor. Totalt handlade det om 3 000 m2, fördelat på 12 lektionssalar med 700 sittplatser.

Ergonomi utgör en av hörnstenarna hos Kinnarps. Vi utgår från en helhetssyn på ergonomiska faktorer, som vi kallar holistiskt ergonomi. Här ingår det fysiska, organisatoriska och sociala, alltså den totala upplevelsen av en rumslighet.

En harmonisk arbetsplats

OMNES Education delar Kinnarps grundläggande värderingar och målet var miljöer som förbättrar välmående och effektivitet för både studenter och anställda. Det var viktigt att utforma värdeskapande miljöer, främja samarbete men också individuellt arbete med möjlighet till högt fokus.

Grunden till framgångsrika studier

Det fanns också en önskan om att utforma lokalerna på ett helt nytt sätt och att kunna erbjuda en annorlunda studieupplevelse jämfört med på andra skolor. Ett av målen var att utveckla gemensamma ytor för studier och att inredningen skulle motivera studenterna att tillbringa mer tid på campus och därmed bidra till en oförglömlig studietid.

Det som gör Kinnarps till en väldigt speciell samarbetspartner, som vi verkligen uppskattar är deras förmåga att erbjuda innovativa möbler som fokuserar på ergonomi. Det skapar en verklig aha-upplevelse bland våra studenter och medarbetare och bidrar till att förändra invanda beteenden. Jag uppskattade särskilt vår konstruktiva dialog som resulterade i flera förslag, utifrån våra önskemål och inom ramen för vår budget – allt för att vi skulle bli nöjda.

Malika Guillou, fastighetsdirektör

Gillar du det här projektet? Vi vill gärna höra mer om dina projekt.

Kontakta oss gärna

Ett utvecklingsprojekt som uppfyller nya behov

När OMNES Eduaction skulle välja ny byggnad behövde de ta hänsyn till både ökat platsbehov pga. ökade antal studenter och ändrade arbetsmönster inom högre utbildning. I dag utgör grupparbeten en allt större del vilket gjorde att man särskilt ville satsa på de ytor som stödjer detta, med flexibla inredningslöningar som uppfyller varierade behov.

Som tidigare nämnt har byggnaden Vellefaux 2 en ovanlig utformning och att den på sätt och vis påminner om ett skeppsskrov fördelat på två däck. På undervåningen finns lektionssalar och en matsal medan övervåningen har ett gemensamt studieområde, med harmonisk inredning och ett apelsinträd i mitten. Den här platsen fungerar som mötespunkt för både studenterna och all personal som utnyttjar lokalerna.

Byggnaden har inga stora föreläsningssalar utan man har i stället satsat på flexibla lektionssalar. Detta ger en bättre ergonomi och uppfyller samtidigt studenternas önskemål om att komma varandra närmare för att återskapa de kontakter och band som bröts under pandemin.

Färger är en viktig del av den holistiska synen på ergonomi, och påverkar beteende och välbefinnande. Färgvalen i projektet var därför en del i visionen att ge studenterna bästa tänkbara arbetsförhållanden, för att främja studieresultaten. Ur Kinnarps Color Studio kunde OMNES Education välja möbelkombinationer i matchande färgskalor, anpassade för aktiviteterna, och som dessutom är noggrant testade och godkända för att lämpa sig i denna typ av miljö.  

OMNES Education har varit mycket nöjda med projektet som helhet och har särskilt betonat Kinnarps öga för detaljer. Ett exempel är akustikpanelerna som ger lokalerna en vacker inramning såväl som en idealisk ljudmiljö. För höga ljudnivåer är ett typiskt fenomen som ger negativa konsekvenser på produktiviteten eftersom buller påverkar vår koncentrationsförmåga, stressnivå och kreativitet.

SLUTSATS: 

 

  • Syftet var att uppfylla behovet av nya sätt att arbeta och ett förändrat pedagogiskt synsätt.
  • Resultatet blev mycket lyckat och levde upp till kundens förväntningar. 
  • Projektet har väckt ett starkt intresse bland studenterna, som tycker att resultatet är "lyckat, modernt och väldigt genomtänkt".