Kundprojekt: Food Folk Suomi

Fakta

Kund:
Food Folk Suomi Oy – McDonald's Development Licensee i Finland

Verksamhetsställe:
Helsingfors

Antal anställda:
47

Yta:
ca 820 m2

Färdigställt:
Januari 2023

Flexibla utrymmen som fyller kraven som hybridarbete ställer

Food Folks trevliga kontor på Paciusgatan i Helsingfors samlar återigen personalen tillsammans. Människor har spontana samtal i korridorerna och på kaféet eller koncentrerar sig på sitt arbete i tysta lokaler. Arbetstrivseln och stämningen förmedlas till besökaren redan i lobbyn.

Bakgrunden till företagets förnyelse av arbetsmiljön var att de befintliga lokalerna inte längre fungerade för olika typer av arbete och för att jobba effektivt. Det gjorde att personalen inte längre trivdes på kontoret. ”Även om vi får arbeta flexibelt på andra platser än kontoret är det ändå vår önskan att personalen i första hand vill jobba på kontoret”, säger Jessica Jokinen, personalchef på Food Folk.

Redan från start var det viktigt för ledningen att de anställda skulle trivas i de nya lokalerna, och det fanns en oro för att kunna ta hänsyn till alla önskemål och behov, vilket gjorde att företaget vände sig till en expert. Man visste att det inte alltid är så lätt att lära sig av med gamla vanor.

STÖD VID ARBETSPLATSUTFORMNING

För Food Folk Finland genomförde Kinnarps Oy flera aktiviteter: ett webbinarium om arbetsmiljöutveckling, en workshop för personal och ledning, en enkät för alla anställda och en Next Office® arbetsmiljöanalys.

Läs mer om vår arbetsplatsanalys Next Office® här.

"Tack vare Kinnarps fick vi upp ögonen för nya saker, som resulterade i flexibla och inspirerande lokaler som stödjer dagens krav på hybridarbete. Man visste direkt att man ville engagera personalen i förändringen redan från planeringsstadiet."

Jessica Jokinen, Head of People, Food Folk Suomi

De gröna väggarna ger en fräsch känsla och avgränsar den cirkelformade ytan. De ergonomiska arbetsstolarna Plus och Capella valdes ut för arbetsstationerna som visas på bilden. Bordsskärmen Vibe Focus ger ökad avskildhet och hög ljudabsorption.

Arbetsplatsens anda uppstår på nytt i den förnyade arbetsmiljön

De förnyade lokalerna utstrålar lugn, harmoniska färger och vackra detaljer. När alla tidigare hade en namngiven arbetsstation, så finns nu 30 traditionella skrivbordsplatser. Resten kan söka sig till en bekväm soffa eller ett lugnt utrymme.

I lokalerna har man satsat mycket på personalens välbefinnande och är medveten om att rörelse är viktigt även under arbetsdagen. De höj- och sänkbara borden ger dig möjlighet att stå och jobba ibland eller utnyttja den så kallade ergonomiparken, där du kan hitta en stol som passar dig, till exempel en sadelstol eller arbetsstationscykel.

”I en aktivitetsbaserad miljö byter man oftare arbetsställning under dagen. Självklart kan man också söka sig till företagets utbildningscenter, som ligger en våning nedåt och som ibland är tomt. Vi arbetar fortfarande på distans och det är okej, men vi blir betydligt mer villiga att vara på kontoret”, berättar Jokinen.

"Det har varit underbart att se människor ha spontana diskussioner i korridorerna, de äter lunch tillsammans, funderar på lösningar olika utmaningar när de står vid kaffemaskinen och framför allt så får de energi från varandra! Jag är så glad och stolt över att med hjälp av Kinnarps yrkeskunskap kunna erbjuda vår personal en så fantastisk arbetsmiljö."

Jessica Jokinen, Head of People, Food Folk Suomi

Lokaler som stödjer samarbete och spontana möten

Konferensstolarna Primo har valts till det stora konferensrummet. Inomhusväxter som ger trivsel och grönska är placerade i rumsavdelaren Allés krukor, vid fönstret.

FF_039A.jpg

Lokalerna besöks också av utländska gäster från den globala organisationen McDonald's och målet var att skapa en nordisk inredning i entrén. Nu är färgskalan lugn i den ljusa lobbyn och den trivsamma soffgruppen Rho välkomnar gästerna.


Kontoret är utformat som en cirkel och har många olika typer av arbetslokaler, både för koncentration och möten. Sofforna Fields med höga ryggstöd bidrar till en behaglig ljudmiljö och det är lätt att stanna till i soffgruppen för ett snabbt möte.

En lyckad förändring skapas genom att undersöka och ha information

Personalchefen Jokinen berättar att feedbacken på den nya arbetsmiljön bara har varit positiv: ”Även de som inte varit så mycket på kontoret förut har hittat tillbaka dit. Många anser att det bästa är att man inte längre sitter omgiven av sitt eget team dag ut och dag in, utan istället sitter och pratar med medarbetare från andra avdelningar."

”Samarbetet med Kinnarps var väldigt enkelt och professionellt. Det var lätt att lita på deras insikter och slutresultatet var precis vad man utlovade och planerade - kanske till och med lite bättre”, tillägger hon.

De tre bästa sakerna i kontoret

Enligt Jessica Jokinen är det bästa med den nya arbetsmiljön:

1. Lokalernas mångsidighet

2. Personalens positiva inställning till de mobila arbetsstationerna och att de anställda inte alltid omges av samma personer

3. Personalens allmänna uppmärksamhet

 

Bilder: Timo Kauppila
Text: Kinnarps Oy

Blev du intresserad av det här projektet? Börja planera din arbetsmiljö i samarbete med våra experter.

Kontakta oss!

Relaterade produkter

Plus

Plus

324 Färger och material | 12 Varianter

Rho

Rho

Motus

Motus

Vagabond

Vagabond

Deli

Deli

Capella

Capella

264 Färger och material | 4 Varianter

Serie P

Serie P

17 Färger och material | 42 Varianter

Allé

Allé

Monroe

Monroe

315 Färger och material | 8 Varianter

Nexus

Nexus

34 Färger och material | 17 Varianter

Plint

Plint

Primo

Primo

Fields

Fields

297 Färger och material | 23 Varianter

Oktav

Oktav

50 Färger och material | 2 Varianter

Vibe

Vibe

Vibe Golvskärm

144 Färger och material | 110 Varianter

Vibe

Vibe

Vibe Focus Bordskärm

144 Färger och material | 41 Varianter

Space

Space

Space Skåp med skjutdörrar

51 Färger och material | 69 Varianter

Apollo

Apollo

263 Färger och material | 4 Varianter

Nilo

Nilo

318 Färger och material | 18 Varianter

Oberon

Oberon

38 Färger och material | 5 Varianter

Trixagon

Trixagon

327 Färger och material