Kundprojekt: FREDRIKA BREMERGYMNASIET

CASEFAKTA

Kund:
Haninge kommun

Arkitekt:
Cedervall Arkitekter

Area:
10 600 kvadrat meter

Antal elever:
Plats för ca 600 gymnasieelever

Färdigställt:
Hösten 2016

HÅLLBART OCH FUNKTIONELLT

Fredrika Bremergymnasiet skulle renovera och bygga till en del för deras yrkesgymnasium. De nya lokalerna rymmer några av gymnasiets yrkesutbildningar. Det omfattar program för bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport samt det industritekniska programmet. De utbildningarna kräver speciella undervisningslokaler och samtidigt vanliga klassrum, grupprum och funktionella möbler i korridorerna.

”Vi är mycket nöjda med Kinnarps”

Berwa Kashany, administrativ chef på Fredrika Bremergymnasiet

Maximal estetik & komfort - minimalt med material!

Core är en elegant och mycket praktisk stol. Med sitt enkla och stilistiska formspråk passar den perfekt i matsalen på Fredrika Bremergymnasiet. Core är en lätt karmstol som enkelt går att hänga upp på borden för att underlätta städning av golven. Att det dessutom går att stapla Core gör att den passar extra bra i en miljö som behöver en möblering som enkelt kan varieras. Core är en bekväm stol som inte kompromissar med komforten och som passar perfekt för matsalen. 

tål att sittas på

Bone är en slittålig stol i en tuff design. Med sin coola attityd tar Bone plats i den färgstarka miljön på Fredrika Bremergymnasiet. Här står den i grupprummen på skolan tillsammans med Trixagon bord eller Knop bord. Grupprummen är kuber i mitten av skolan skapta till hälften i glas och får Bone att se ut som en del i en konstinstallation. 

BORD MED VARIATION

Knop är det optimala lunchsällskapet på en skola byggd i betong. Med sitt ljuddämpande ytskikt ger den ett lugn till matsalen. Här blandas flera olika storlekar och former av Knop där både runda och fyrkantiga bord samsas i den luftiga matsalen. Tillsammans med stolen Core sätter den pricken över i för denna spektakulära matsal. 

 

NÄR FUNKTIONEN FÅR SYNAS

Under bygget av den andra skolbyggnaden till Fredrika Bremergymnasiet valdes material som corténplåt, cederträ och råbetong för att förstärka intrycket av den rustika lokalen. Ett enkelt formspråk kom att spela en viktig roll då det var viktigt att på ett begripligt sätt visa hur man bygger ett hus och hur olika delar av det i samspel blir till en harmonisk helhet. Här får betongpelarna ta plats och den råa betongen står i en tydlig kontrast till de varmare träpanelerna. Den nybyggda delen länkas ihop med det befintliga gymnasiet genom en inglasad gångbro som kopplar samman de båda byggnaderna på ett naturligt sätt. Glas är ett genomgående materialval som återkommer i både klassrummen och i grupprummen. Glaset tillsammans med den röda accentfärgen ger skolan sitt unika uttryck. 

Redan i ett tidigt skede har Fredrika Bremergymnasiet varit mycket involverade i både byggnaden och inredningen till skolan. I de nya lokalerna kommer det vara ett stort fokus på yrkesförberedande utbildningar som kräver både stor plats och en tålig miljö. Därför behövs inredning som klarar av de påfrestningar som den här miljön utsätter dem för.

  1. I korridorerna står platsbyggda möbler som blandar trärena, målade och klädda delar i intressanta kombinationer. Här är det enkelt för eleverna att slå sig ner och det blir naturliga samlingsplatser. För att de även ska kunna fungera som arbetsplatser så har eluttag byggts in i sofforna. I korridorerna har det varit viktigt med fast inredning just för att den inte ska flyttas runt utan stå kvar där den ställts.

    Lektionssalarna är enkla och helt i svartvitt. Ett val som skola tillsammans med inredningsarkitekten valde för att behålla ett lugn i undervisningsmiljön. På ett yrkesgymnasium sker mycket av undervisningen i specialanpassade undervisningssalar för respektive ämne. Det är därför som man valt att hålla lektionssalarna för övriga ämnen så enkla och avskalade som möjligt.

Kvalitet och hållbarhet

Att bygga en ny skola innebär alltid stora utmaningar då det ställs höga krav på att både byggnad och interiör ska hålla hög standard och leva upp till miljö- och hållbarhetskrav. Det har varit ett stort fokus på energieffektivitet och skolan blev sveriges mest energieffektiva yrkesskola när den stod färdig.

Ett fokus kring hållbarhet har följt med genom hela bygget och inredningen av skolan, precis som tanken kring att låta de råa materialen ta plats. Även inredningen har präglats av tanken att du ska kunna se hur det är konstruerat, samtidigt som det ska vara funktionellt och av hög kvalitet för att klara det slitage som ett yrkesgymnasium har på sina möbler.

Det var det som gjorde att Kinnarps efter upphandling var den leverantör som bäst kunde leva upp till de krav skolan hade på sin inredning. Fredrika Bremergymnasiet har sedan tidigare samarbetat med Kinnarps och varit mycket nöjda med den service, kvalitet och tekniska prestanda som levererats. Tillsammans har vi skapat en skola som rustar eleverna för framtiden.

SUMMERING

  • Inredningen måste klara ett hårt slitage, då det är en tuff miljö de vistas i.
  • Skolan har låtit de råa materialen ta plats på skolan och valt möbler som ska passa till det.
  • Inredningen håller sig till en strikt färgskala i svart, vitt och rött vilket varit en viktig del i att skapa en helhet på skolan.

TYCKTE DU OM VAD DU SÅG? NYFIKEN PÅ VAD SOM KAN GÖRAS FÖR DIN ARBETSPLATS?

Kontakta oss

Produkter på den här skolan

Core

Core

Knop bord

Knop bord

Xpect

Xpect

298 Färger och material | 36 Varianter