Vad skulle det innebära att bo på framtidens äldreboende? När Skyhill ritade Myntans äldreboende på uppdrag av Nyköpings kommun valde de att fokusera på boendemiljön som upplevelse.
”Vår ambition var att varje avdelning på Myntan, trots att det är en stor anläggning, skulle kännas personlig och hemtrevlig. Därför är sjuksköterskeexpeditioner, personalens omklädningsrum och personalrum förlagda i direkt anslutning till husets olika boendeavdelningar”, berättar Magnus Jansson, arkitekt MSA på Skyhill.
På Myntan får de boende möjlighet att i så stor utsträckning som de kan och önskar, klara sig själva och behålla sina personliga intressen och önskemål. Lägenheternas utformning har i mångt och mycket styrts av de krav på säker arbetsmiljö som måste efterlevas och av de begränsningar av yta som de ekonomiska ramarna påbjöd. Men hemlikhet och positiv distraktion i form av utblickar har satts i centrum. Varje lägenhet har ett franskt fönster för vädring och ett stort burspråk som ger ett vackert och spännande ljusinsläpp. Planlösningen har gett en stor yta där den boende kan ställa exempelvis blommor och fotografier och fönstrens bröstning är så pass låg att man skall kunna se ut även om man är sängliggande. Materialvalen har varit av stor betydelse! För hemkänsla och tålighetens skull valde man ek som träslag. På inredning och lägenhetsdörrar som fanér och massivt på socklar och foder. I köken och vid pentryna i lägenheterna används en vacker sandstenfärgad granitkeramik och i badrummen kontrasterar en mörkgrå mosaik ett vitt kakel.
”Varje avdelning känns personlig och hemtrevlig.”
Stolen Knut, som är lätt att plocka undan och stapla, gör det enkelt att variera rummets användning.
Soffan Kurbits ger skön promenadvila eller bjuder in till en efterlängtad återförening med grannen.
Den stilrena gungstolen Curt ger tidlös stimulans oavsett placering.
För att så långt som möjligt kunna möta de boendes önskemål om självständighet och personalens behov av ergonomiska lösningar har lägenheterna också försetts med en rad praktiska lösningar. Badrummen har specialinredning: toalettstol och handfat är till exempel höj och sänkbara. Till hallen finns ett genomräckningsskåp som underlättar och gör att den boende kan klara sig själv så länge det är möjligt. I lägenhetsrummen finns också en liten pentryinredning där det ena väggskåpet är utformat som ett dropptorkskåp.
De gemensamma utrymmena har inretts enligt samma principer. Från alla dagrum finns breda fönsterdörrar ut till stora terrasser och balkonger. Om man inte kan ta sig ut själv men ändå vill känna regndroppar falla i pannan eller vinden blåsa genom håret finns möjligheten att rulla ut en säng. I anslutning till vardagsrummen finns en gemensam matplats som i sin tur ansluter till kök och diskrum. Köket är utformat dels för att vara ett effektivt arbetskök, i vilket personalen kan jobba med en bra arbetsmiljö, men även som ett större hemmakök. Det är ju faktiskt de boendes kök! På varje boendeavdelning finns även generösa utrymmen för samvaro. Alla konst-, färg och materialval till boendeavdelningarna har gjorts i samråd med representanter från de olika personalgrupperna och pensionärsorganisationer i Nyköping.
Välkommande miljöer, oavsett om det är en lounge, ett väntrum eller ett rum dit man tar sig för att umgås – som caféet eller matsalen – ställer höga krav på flexibilitet. Borden behöver kunna anpassas eller redan vara anpassade till rullstolar. Stolar behöver vara enkla att förflytta och får inte heller störa en tänkt dämpad akustik för mycket. Genom att möblera med stolen Knut görs aktivitetsrummet på Myntan lätt om från ett inbjudande sällskapsrum till ett böljande dansgolv.
”Jag tycker ljusa lokaler och livliga färgskalor är viktigt för att skapa en innemiljö med härlig variation och hemkänsla.”