Ask – trendigt och traditionellt

Vissa material har alltid använts och alltid uppskattats, både för sitt utseende och sin funktion. Ett av dem är ask som nu finns i Kinnarps Colour Studio, där alla de material som Kinnarps använder finns. ”Det är ett fantastiskt vackert material som jag personligen är väldigt förtjust i”, säger Ove Claesson, Technical Manager Wood Materials.
Ask är ett både trendigt och traditionellt träslag som funnits att beställa hos Kinnarps tidigare, men som nu lanserats med en vitpigmenterad yta i det ordinarie sortimentet.
    ”Bakgrunden är dels att materialet ligger i tiden och är efterfrågat av våra kunder, dels att vi själva gillar det”, säger Ove Claesson.  

Mångsidigt träslag

Ask är segt  och starkt och har traditionellt använts i arbetsredskap, men även till tennisrack, bandyklubbor och skidor. Kinnarps har valt en vitpigmenterad yta för att förstärka och behålla träets ursprungliga utseende

    ”Det känns extra roligt att arbeta med ett material som har en så djup kulturhistorisk betydelse och står för jordnära, praktiska värderingar”, säger Ove Claesson.

   Med det sagt kan han också konstatera att vitpigmenterad ask i dag är ett mycket trendigt och aktuellt material, efterfrågat och uppskattat av formgivare, arkitekter och kunder.

   Och det med all rätt.

    ”Det är ett otroligt vackert träslag, med en snygg yta och mycket behaglig färg, som är fint både att arbeta med som producent och omge sig med som användare”, säger han.  

Miljömässiga fördelar

Den ask som Kinnarps använder är FSC®-märkt och kommer från ansvarsfullt brukade skogar. Men de miljömässiga fördelarna slutar inte där.

   ”Ask har också en hög och jämn kvalitet och är ett resurseffektivt träslag, eftersom vi kan använda det mesta av trädet till möbler”, säger Ove Claesson.

   Trendigt och traditionellt, vackert att se på och bra för vår planet. Inte konstigt att ask är så uppskattat!

Visste du att:

 •   
  • Ask är ett segt och starkt träslag som traditionellt använts i arbetsredskap som till exempel i hammarskaft, men även till tennisrack, bandyklubbor och skidor. 

 

 •   
  • Den brittiska biltillverkaren Morgan fortfarande använder askträ i stommarna till sina bilar.

 

 

 •   
   • Den ask som Kinnarps använder är FSC-märkt och kommer från ansvarsfullt brukade skogar.

 

 


  • Yggdrasil, trädet som i den nordiska mytologin bar upp och omgav hela världen, var en ask.