FÄRGER PÅVERKAR

De färger som vi omger oss med under vår vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Många psykologer har studerat färger och dess betydelse och har då kunnat konstatera att färger uppfattas olika och skapar någon form av reaktion hos de flesta människor. Det har dock varit svårt att exakt klargöra vad kulörer får oss att känna eftersom det till en viss del även beror på kultur, tid och plats. Men även om det råder delade meningar kring hur färger påverkar oss kan man enas om att de har stor betydelse, och att de ofta styr oss mer än vad vi tror.

FÄRGER PÅVERKAR

Vetenskapen om hur färger påverkar oss är åtminstone 200 år gammal. Så länge sedan var det i alla fall som författaren och naturforskaren Johann Wolfgang von Goethe publicerade sina banbrytande verk om färgpsykologi.

Dagens psykologer och forskare är inte helt överens om exakt vad färgerna gör med oss, men få ifrågasätter att de har en viktig inverkan på våra känslor och beteenden.

Det vanligaste är att forskare i färglära placerar färguppfattningen i den så kallade limbiska hjärnan, det vill säga den del av vår hjärna som är den mest ursprungliga. Det betyder att vår upplevelse av färger är starkt kopplad till känslor och det undermedvetna.

Vi kan ofta ana att till exempel färgerna på väggarna i ett rum eller på inredning gör något med oss, även om vi har svårt att sätta fingret exakt på vad det är. Forskarna påpekar också att vissa associationer som vi får av färger är kulturellt inlärda, medan andra faktiskt är biologiska och bara finns där, oavsett om vi vill det eller inte.

Allt detta betyder att färgpsykologin är värd att ta på största allvar. Den påverkar oss faktiskt varje dag – hur vi mår, hur vi är mot andra och oss själva, och hur fokuserade vi klarar av att vara på en uppgift.

De fantastiska Fyra

Det finns fyra primära färger som styr oss mest och som fungerar som emotionella kompasser – grönt, gult, rött och blått. Färger delas även ofta in i varma (rött, orange och gult) och kalla färger (lila, blått och grönt). De har alla olika egenskaper som väcker olika känslor hos oss och de bidrar till att skapa olika typer av atmosfärer i rum och miljöer. När det gäller inredning är det intressant att en kall färg ger en känsla av att förstora utrymmen och en varm färg förminskar. En varm färg skapar en även välkomnande känsla och en kall färg ger känslan av ett svalare rum.

Visste du att ...

En person med normalt färgseende kan uppfatta ungefär 10 miljoner färgnyanser. Men vi kan "bara" identifiera 40.000 specifika färger. 

GRÖNT

Grönt är en harmonisk färg som ofta symboliserar naturen och som vi förknippar med hälsa, ungdom, säkerhet och miljömedvetenhet. Grönt är lättast för ögat att acceptera, det är den färg vi ser bäst av alla. En grön yta skapar harmoni och trötta ögon mår bäst i grönt. Då den både har en lugnande och uppfriskande effekt skapar den balans. Den är därför en kulör som passar i alla rum.

GUlt

Gult är den universella solsymbolen som vi ofta associerar med optimism, glädje och energi. Det är en färg som fångar uppmärksamheten och sägs skärpa vårt minne och tänkade. En bra färg att använda på en arbetsplats alltså! Gult används med fördel i mötesrum där man håller kreativa workshops - det är dessutom färgen som får människor att prata.

Rött

Röd är färgen som snabbt fångar vår uppmärksamhet och får våra hjärtan att slå snabbare. Det är färgen vi ser först och glömmer sist. Rött står för energi och passion, makt och styrka. Men den ska användas med moderation i miljöer eftersom den också kan framkalla ilska och panik. Var försiktig med mängden rött eftersom färgen lätt tar över och dominerar ett rum. Rött anses öka aptiten och återfinns ofta i restauranger och matsalar.

Blått

Blå nyanser skapar känslor av frid och stillhet. Blått har en lugnande effekt, låter tankarna vila och kroppen att koppla av. Det är färgen som gör att vi andas lugnare och blinkar mer sällan. Det sägs att vi är mer produktiva i blå rum på grund av den lugnande känslan. Det är ju ändå så att vi koncentrerar oss bättre när vi är avslappnade. Så blått kan vara ett bra val i mötesrum där man har workshops för att generera nya idéer.

nyanser

Förutom de fyra primärfärgerna (grönt, gult, rött och blått) finns det många vackra färgtoner däremellan. Dessa kallas nyanser och är vanligtvis uppdelade i följande familjer: 

Visste du att ...

Färgen blå står för trovärdighet och ärlighet; 60% av alla svenska företag har blå logotyper. Även globalt är blå en vanlig företagsfärg. 

Orange

Precis som rött är orange en färg som kräver uppmärksamhet. Orange ger en känsla av balans, välkomnande och värme och sägs göra oss öppnare, vaknare och gladare. Den leder tanken till värme, trygghet och mat, vilket gör den bra för platser där man lagar mat eller äter. Orange sägs också främja kommunikation - bra alltså för områden för interaktion.

Lila

Lila är en kunglig färg som associeras till välstånd och lojalitet. Det är också en feminin färg, ofta omtyckt av barn och därför en bra färg i skolmiljöer. 

Turkos

Turkos är en sval, sorglös färg som symboliserar renhet och fräschör. Den dyker oft upp i sammanhang med dryck, pooler, läkemedelsföretag och spa-miljöer. 

Rosa

Rosa är en lugnande färg som ger känsla av trygghet. Den står för glädje och optimism. En mild färg som passar bra för tysta, fridfulla rum.

Brunt

Bruna nyanser ger lugn och trygghet i lagoma doser, men för mycket brunt kan kännas beklämmande. Brunt och beige passar bra på platser för avkoppling och fokus. För bästa effekt, kombinera bruna toner med gladare färger. 

Med hjälp av ett färghjul kan du välja ut och använda de färger som kompletterar varandra och passar bra ihop. Färgcirkeln nedan är baserad på primärfärgerna (gult, rött och blått) och visar tolv färgnyanser och hur de relaterar till varandra.