Ergonomi börjar med dig och din kropp

Allt Kinnarps gör inom ergonomi börjar med individen. Ett bra exempel på det är Serie[P], ett flexibelt sitt/ståbord som är enkelt att anpassa till olika människor, miljöer och arbetsuppgifter. ”En bra början på ett mer rörligt och hälsosamt liv” säger Kinnarps ergonom och sjukgymnast Anders Lundahl.

I dag vet nog de flesta att vi ofta sitter still för mycket för vårt eget bästa. Ett sitt/ståbord är en bra början på ett mer rörligt och hälsosamt liv, men då måste du också komma ihåg att verkligen använda bordet och växla mellan sittande och stående.

   ”En av de viktigaste sakerna med sitt/ståbord är att det är enkla att anpassa i höjd. Det ökar chansen att rörelse och variation faktiskt blir en daglig rutin, innan värk i nacke, axlar och rygg påminner om hur viktigt det är”, säger Anders Lundahl. 


Ljudlös höjdjustering

Det är ett krav som Serie[P] lever upp till. Höjden justeras steglöst med ett enkelt knapptryck. Underredena finns med extra lång slaglängd vilket gör att bordet blir extra flexibelt och kan ställas in för människor i alla längder.

   Ljudet från motorn dämpas dessutom med Kinnarps fyllnadsmaterial Re:fill, en blandning av företagets egna textilrester, polyester och PET som ger lägre miljöpåverkan och innebär att alla höjdjusteringar sker nästan ljudlöst.

    ”Ljud är ett viktigt område när det handlar om ergonomi. Alla upplever ljud olika, beroende på vem man är, vad man jobbar med och hur stressad man är, men vi vet att ljudet alltid påverkar arbetsmiljön”, säger Anders Lundahl. 

Rörlighet och flexibilitet

Det är också viktigt att enkelt kunna anpassa ett sitt/ståbord till olika miljöer och arbetsuppgifter. Dagens arbetsliv kräver rörlighet och flexibilitet, och vi tillbringar mindre tid vid fasta skrivbord och jobbar mer vid tillfälliga arbetsplatser.

   När Kinnarps utvecklar sitt/ståbord ligger därför stort fokus på att borden ska kunna användas för skräddarsydda lösningar, oavsett om du jobbar ensam, tillsammans med en kollega eller i en projektgrupp.

    Med till exempel fyra mindre bord från Serie[P] kan du skapa en kreativ yta där gruppen tillsammans kan gå igenom idéer och förslag, för att sedan snabbt bli personliga arbetsplatser där alla kan jobba individuellt men med täta avstämningar.

   Borden i Serie[P] gör sitt jobb oavsett om du ska arbeta länge eller bara en stund och är till exempel idealiska för att skapa touch down-platser med ergonomi och kreativitet i centrum. Det är också helt okej att sitta delar av dagen, om sittandet innebär variation, rörelse och aktivitet.   Kombinera ditt sitt/ståbord med till exempel med arbetsstolarna Plus[6] och Plus[8] som följer din kropp, är lätta att ställa in och tillåter dig att sitta på så många olika sätt som möjligt.

Anpassat efter situation

Med bra sitt/ståbord ska det gå att skapa en arbetsmiljö där många får plats att arbeta tillsammans, samtidigt som både den individuella arbetsplatsen och helhetsmiljön lever upp till de funktionella och ergonomiska kraven.

   Under en arbetsdag utför vi en rad olika uppgifter. Vi arbetar fokuserat, har ett snabbt möte och svarar på mejl. Med dagens teknik kan det göras i olika miljöer. Den stora utmaningen är därför att skapa lösningar som går att anpassa efter olika behov och situationer.

   ”I det sammanhanget har Serie[P] en självklar roll med sin stora flexibilitet och variation för både individen och organisationen. Allt Kinnarps gör inom ergonomi börjar med den enskilda personen och slutar med alla människor”, säger Anders Lundahl.   

Ergonomitips!

Stå upp för din hälsa

Ett sitt/ståbord är en bra början på ett mer rörligt och hälsosamt liv. 

Ta en aktiv paus

Ta en aktiv paus då och då - lätt muskelbelastning sätter igång massor av positiva processer i kroppen.

Håll huvudet högt

Genom att lyfta blicken och hålla huvudet lite högre får du en bättre kroppshållning och avlastar nacken. Försök rikta blicken snett nedåt när du tittar på en skärm utan att ha huvudet kraftig framåtböjt. 

Sitt gärna, men inte stilla

Komplettera med en arbetsstol som följer din kropp tillåter dig att sitta på så många olika sätt som möjligt.

Tänk på det som inte syns

Alla upplever ljud och ljus olika, därför är omtanke och respekt för andras upplevelser och förutsättningar en bra utgångspunkt.