Hitta den perfekta kontorsstolen och öka välmåendet på arbetsplatsen

En kontorsstol är väl bara en stol, eller? Specialister på välbefinnande och hälsa håller troligen inte med om detta. Upptäck de olika typer av stolar som finns tillgängliga, hur de fungerar och hur du kan hitta den perfekta stolen för just dina behov.

Vi är skapade för rörelse

Den senaste forskningen pekar på en del oroande hälsotrender bland kontorsanställda. En av åtta tillfrågade tillbringade mer än åtta och en halv timme sittande under en normal arbetsdag, medan 40 % av de tillfrågade tillbringade mellan två och en halv och fem och en halv timme stillasittande. Det har också visat sig att de som sitter still oftast är de som också tränar mindre.

”Människokroppen är inte skapad för att sitta stilla under längre perioder och därför är det självklart för oss att designa stolar som uppmuntrar till fysisk rörelse.”

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

De negativa hälsoeffekterna av stillasittande kontorsarbete är väl kända. Huvudvärk och koncentrationsproblem. Muskelspänningar och då särskilt i axlar och nacke. Cirkulationsstörningar. Kardiovaskulära besvär. Dessa problem orsakar otaliga timmar av sjukfrånvaro och innebär ekonomiska förluster för företag varje år. Men dessa fakta är inte förvånande för medicinska specialister eftersom människokroppen helt enkelt inte är skapad för långa perioder av stillasittande.

Naturligtvis är standardlösningen på detta problem att uppmuntra människor att resa sig från sina stolar så ofta som möjligt. Detta kan delvis åstadkommas genom smarta planlösningar och att placera fika- och viloutrymmen eller skrivare en kort promenad från skrivbordsplatserna. Men förutom de uppenbara produktivitetsproblemen är detta helt enkelt inte logistiskt eller praktiskt möjligt på många arbetsplatser. Så vad kan man göra?

Stödja och uppmuntra rörelse

Vi på Kinnarps anser att en bra kontorsstol är ergonomisk, bekväm, lättanvänd och hållbar. Den ska också ha en bra design. Men vad betyder ”bra design” när det gäller att hantera de hälsoproblem som är förknippade med stillasittande? För oss innebär bra design stolar som stöttar ryggradens naturliga S-form när man sitter och bibehåller en korrekt hållning. Hur våra kontorsstolar rör sig och kan justeras skiljer sig åt. För att exemplifiera detta kategoriserar vi våra stolar i två grupper – stolar som stödjer rörelse och de som uppmuntrar rörelse.

Stödja rörelser

Stolarna är utformade för att hjälpa till att hålla ryggraden i sin naturliga form både när man sitter upprätt och när man lutar sig bakåt. Rörelsen i sitsen och ryggen är synkroniserade och rörelsen är mer kontrollerad. Vissa stolar har extra funktioner som t.ex. aktivt bäckenstöd och automatisk viktjustering.

Uppmuntra rörelse

Dessa stolar gör så att sitsen och ryggstödet rör sig oberoende av varandra. De har en bred sitslutning framåt och en stor öppen sitsvinkling, vilket gör det lättare att sitta mer ”aktivt” och stolarna uppmuntrar till rörelse. FreeFloat- och FreeMotion-funktionerna möjliggör detta. Dessa funktioner möjliggör en aktiv sittställning i olika positioner och fotkrysset på dessa stolar uppmuntrar dessutom till justeringar av fotplaceringen vilket aktiverar blodcirkulationen. En särskild fördel med FreeMotion är de mikrorörelser som sitsen gör, vilket säkerställer att användaren aldrig förblir i en fast position.

Inom de två kategorierna som vi har definierat finns det stort utrymme för individuella anpassningar. Det betyder att du definitivt kan hitta en perfekt kontorsstol för just dig. Det som är lika säkert är att det finns många hälsofördelar med dessa stolar. Genom att hålla kroppen i rörelse och stimulera små fysiska rörelser (eller om du föredrar att röra dig när du sitter) aktiveras musklerna och ryggkotorna frigörs. Detta hjälper också till att hålla ryggraden i sin naturliga form och uppmuntrar till en naturlig kroppsställning och förbättrad blodcirkulation.

Stödja rörelse

Stol_med_pilar_stödja_5.jpg

Uppmuntra rörelse

Stol_med_pilar_uppmuntra_6.jpg

”Våra kontorsstolar är indelade i två kategorier – de som stödjer rörelse och de som uppmuntrar till rörelse. Inom dessa kategorier finns det stort utrymme för individuella anpassningar."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

Hitta din perfekta kontorsstol

Vilken stol som är bäst för dig är en väldigt individuell fråga och det är något vi bygger in i designen och funktionaliteten hos våra kontorsstolar. Innan du fattar beslutet om vilken stol du ska välja måste du fundera kring några saker. Kommer stolen till exempel användas av flera personer? I och med att hybrida arbetsmodeller och flexibla kontor blir allt vanligare, är detta en viktig fråga. Ta dig tid att fundera över hur stolen ska användas och vilka funktioner som är viktiga för dig. När du har identifierat dessa är det lättare att fatta beslut och hitta en stol som aktiverar din kropp och gör att du kan arbeta effektivare.

3 tips att tänka på när du väljer kontorsstol

1. Hur ska stolen användas?

Delas stolen av fler användare? Hur länge ska du sitta? Vilken typ av arbete ska du utföra?

2. Välj rörelse för välmående

Leta efter en stol med funktioner som uppmuntrar till rörelse.

3. Testa och känn vad som passar dig bäst

Stolen ska vara bekväm och enkel att anpassa efter dina behov. Se till att reglagen är lättillgängliga och intuitiva.

Sitt mer hälsosamt

När du har hittat en kontorsstol som du tycker är rätt för dig är det viktigt att förstå vad som är rätt sittställning, eftersom detta avgör hur stolen ska ställas in. Fötterna ska vara på marken med hälarna direkt under knäna. För att hitta rätt höjd ska knävinkeln vara mellan 90 och 100 grader och ryggen ska vara upprätt. Det är också viktigt att tänka på att placeringen av musen, tangentbordet och bildskärmen också påverkar din hållning, så tänk på detta när du försöker ”lära” dig att sitta rätt. Dessutom är rätt sittställning direkt kopplad till att skrivbordet ska ha rätt höjd. Det är därför en god idé att investera i ett höj- och sänkbart skrivbord om du inte redan har ett.

”Att sitta i en ergonomisk position är toppen – men glöm inte att din bästa position alltid är din nästa position."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

Så justerar du på rätt sätt

  • Oavsett om du står eller sitter ska du justera bordshöjden så att armbågarna är i 90–100 graders vinkel.
  • Den övre delen av bildskärmen ska vara i samma höjd som dina ögon.
  • Använd nackstödet för att skapa ett bra stöd för huvud eller nacke.
  •  När du sitter ska du justera stolshöjden så att knäna är i 90–100 graders vinkel.
  • Håll handlederna raka och parallella med skrivbordet, istället för vinklade uppåt.
  • Se till att svankstödet sitter bekvämt mot ländryggen.

En investering i produktivitet

Aktuella trender inom kontorsarbete är bland annat aktivitetsbaserat arbete och den s.k. hybridarbetsmodellen, där tiden fördelas mellan att arbeta hemma och på kontoret. I praktiken ställer denna nya, mer flexibla arbetsmodellen större krav på personalchefer och andra som ansvarar för kontorsplanering och logistik. Det skapar också utmaningar när det gäller att identifiera och tillämpa de lösningar som bäst främjar arbetsplatsen och medarbetarnas välbefinnande. Fördelarna med en bra kontorsstol kan vara till stor hjälp.

Det råder ingen tvekan om att en kontorsstol med rätt funktioner för användaren (korrekt inställd och korrekt använd), är en förutsättning för en förbättrad kroppshållning och komfort. Att sitta rätt och bekvämt minskar sjukfrånvaron och den ledighet som måste tas för att besöka sjukgymnaster eller läkare. Det ökar också produktiviteten och effektiviteten i verksamheten. Alla dessa faktorer förbättrar lönsamheten och bekräftar att en högkvalitativ kontorsstol är en smart långsiktig investering – oavsett hur man ser på det.

Vi hoppas att den här artikeln hjälper dig att hitta den stol som bäst uppfyller dina behov. Varför inte komma in och provsitta? Du tar då första steget mot en bekvämare arbetsdag och ett ökat välmående på arbetsplatsen.

Ergonomiska sittställningar och att välja rätt kontorsstol för dig och dina medarbetare, är bara en del av helhetssynen på ergonomi. Läs mer om hur Kinnarps ser på ergonomi ur ett holistiskt perspektiv och hur detta kan gynna din verksamhet.

Utforska holistisk ergonomi

Källor

  • European Opinion Research Group. Special Eurobarometer 472 – Sport and physical activity. European Commission. 2018. https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2164
  • López-Valenciano, A., Mayo, X., Liguori, G. et al. Changes in sedentary behaviour in European Union adults between 2002 and 2017. BMC Public Health. Vol. 20, no.1206, 2020. https://doi.org/10.1186/s12889-020-09293-
  • Chambers, April & Robertson, Michelle & Baker, Nancy. (2019). The effect of sit-stand desks on office worker behavioral and health outcomes: A scoping review. Applied Ergonomics. No.78:37-53, 2019. doi: 10.1016/j.apergo.2019.01.015.

Relaterade produkter

Plus

Plus

Kinnarps

324 Färger och material | 12 Varianter

Capella

Capella

Kinnarps

264 Färger och material | 4 Varianter

Esencia

Esencia

Drabert

276 Färger och material | 3 Varianter

5000

5000

Kinnarps

228 Färger och material | 6 Varianter

Claro

Claro

Drabert

75 Färger och material | 6 Varianter

Capella

Capella

Kinnarps

264 Färger och material | 4 Varianter