Möblera efter hjärnan – och prestera bättre

Att hjärnan mår bra av rätt kost, sömn och motion är inget nytt. För att den ska nå sin fulla potential krävs dock mer än så. – Hjärnan behöver rätt förutsättningar, både i det psykiska och fysiska rummet, säger Linda Bellvik på företaget Hjärnberikad. Det ställs betydligt högre krav på våra hjärnor idag än tidigare. Stressen i samhället har ökat och intrycken blivit betydligt fler. Företaget Hjärnberikad, som drivs av Linda Bellvik och Ulrika Ahlqvist, arbetar med så kallad hjärnhälsa. De riktar sig till både företag, skolor och andra organisationer.

Viktigt att veta hur hjärnan fungerar

Hjärnberikad har utarbetat tio goda råd som berör basala saker som bra mat, fysisk träning och vikten av en god natts sömn. Men det finns betydligt mer att göra för hjärnans välmående, oavsett om det gäller skolan eller arbetsplatsen.
– Mycket handlar om en ökad medvetenhet kring hur hjärnan fungerar. Att hålla koncentrationen under lång tid kräver exempelvis otroligt mycket. Då behövs också återhämtning, vilket ofta helt glöms bort.

Nya verktyg och redskap för livslångt lärande

Linda Bellvik menar att man kan likna hjärnan vid ett litet barn. Den behöver mycket uppmärksamhet, omvårdnad och är väldigt känslig. Dessutom är den lättlurad, blir snabbt överstimulerad och rentav lamslagen i en stressad situation.
– Då kanske man exempelvis presterar sämre på ett matteprov än vad man gjort annars. Lär man känna sin hjärna, kan man också hantera sådana
situationer på ett bättre sätt. Detta gäller naturligtvis inte bara unga. Så fort ett allvarligt mail från chefen trillar in är risken stor att försvarsmekanismerna, i form av stress, går igång.
– Det sitter i sedan förr, men är ett beteende som inte alls gynnar oss idag. Vi behöver därför nya verktyg och redskap för ett livslångt lärande.

 

Färg, form och flexibla möbler

Det finns fler aspekter som spelar roll när det gäller hjärnhälsa och lärande: den fysiska miljön.
– Vi förespråkar mer rörelse, inbyggt i alla rum. Ett aktivt sittande är ett exempel. Om det är det traditionella eller öppna landskapet som passar bäst beror helt på kundens behov eller förutsättningar, menar Linda. Visionen är att allt ska hänga ihop.
– Men visst har färg och form en stor betydelse, liksom mer rörliga möbler. Allt som aktiverar, helt enkelt. Vi ser ett ökat intresse i dessa frågor och det ska bli spännande att se vad som händer när det gäller exempelvis möbler i framtiden.

Läs mer om Hjärnberikad på deras hemsida hjarnberikad.se/

Linda Bellvik och Ulrika Ahlqvist från företaget Hjärnberikad