FRAMTIDENS SMARTA MATERIAL

Människan har tillverkat olika typer av textilier i mer än 9000 år. De har värmt familjer, inrett hem och skyddat möbler och människor. Textilier spelar en självklar roll i vår vardag och de hjälper till att underlätta våra liv. I framtiden kommer dock textilierna att göra ännu mer för oss. De smarta textilierna kommer att revolutionera våra liv. På Smart Textiles på Textilhögskolan i Borås utvecklas framtidens smarta material.

"Det är väldigt spännande med smarta textilier. Det innebär ökade möjligheter att integrera funktioner och ökade designmöjligheter. Utvecklingen av smarta textilier kommer leda till att vi kan skapa produkter med bättre komfort och kommunicera med produkterna på helt nya sätt. Framtidens textilier kommer förbättra både människors vardag och ge fördelar för industri, sjukvård och miljö. Vi tror att textilindustrin är på väg från tygleverantör till att vara en positiv kraft i samhällsutvecklingen", säger Anna Berglund, projektkoordinator på Smart Textiles i Borås

Ett segment som intresserar Kinnarps i synnerhet är det hur färger kan användas tillsammans med textilier i framtiden. 

"Det finns pigment som ändrar sig under olika förhållanden. Värmekänsliga, fuktkänsliga, och ljuskänsliga. Beroende på vad materialet utsätts för förändras designen och människan kan sen agera på det nya utseendet och funktionen. Så skulle det kunna fungera i framtiden", säger Anna Berglund.

Framtiden är här

Vi tror att textilindustrin är på väg från tygleverantör till att vara en positiv kraft i samhällsutvecklingen

Anna Berglund, Smart Textiles

Vad sägs om en jacka som ändrar färg efter din sinnesstämning eller en ryggsäck som varierar mellan 13 olika kulörer beroende på väder och vind! Nu flyttar de smarta textilierna in i våra hem och arbetsplatser…

Produkterna, som redan har gjort stor succé på Selfridges i London, är utvecklade av formgivaren Lauren Bowker, som tidigare har jobbat med såväl Formel 1-stall som parisiska modehus.

Med kollektionen Air – som rymmer allt från plånböcker till jackor med högsta modegrad – vänder Lauren Bowker helt upp och ned på våra föreställningar om vad man kan göra med tyger. Samtliga produkter är i grunden svarta men får nya, skimrande kulörer när de utsätts för yttre påverkan. Det kan exempelvis vara ett väderomslag, att lufttrycket förändras eller om det plötsligt börjar regna.

"Eller beroende på vem som håller i tyget. Eftersom vi alla har olika blodcirkulation och kroppstemperatur så märks det också på tyget som läser av vilken värme vi sänder ut. Av samma anledning får exempelvis en scarf olika färg och uttryck beroende på att en del av tyget är nära kroppen medan annat hänger löst", säger Lauren Bowker.

Förklaringen finns i ett tunt bläckpigment, som Lauren Bowker har tagit fram, och som penslas över produkterna. När pigmentet reagerar med kolmonoxid så uppstår de olika färgerna. En helt annan fråga är förstås hur man ska lyckas matcha sin outfit …

Framtidens textilier kommer förbättra både människors vardag och ge fördelar för industri, sjukvård och miljö.

Interaktiva möbler

Tänk dig att din arbetsstol talar om för dig när du suttit ner för länge och borde ställa dig upp. I arbetet med smarta textilier är en ökad interaktion mellan materialet och användaren en viktig faktor. Just nu driver Kinnarps ett spännande projekt som handlar om just det här.

"Vi följer noggrant utvecklingen och forskningen inom smarta textilier, allt för att Kinnarps ska kunna tillämpa dessa tekniker och skapa nya vackra och ergonomiska inredningslösningar. Just nu driver vi ett väldigt spännande projekt tillsammans med Smart Textiles i Borås. Vi är fortfarande på ett prototypstadium, men det handlar om hur vi kan förändra ett tygs utseende genom till exempel kroppsvärme"

Christina Wiklund, färg- och materialansvarig på Kinnarps.

När Kinnarps nyligen besökte Smart Textiles i Borås var det för att prova på att trycka med en värmekänslig färg. En inte helt enkel procedur.

"Trycktekniken kan göras för hand eller genom rotationstryck där man använder sig av en schablon. Den värmekänsliga färgen måste sen härdas i en ugn. Det är just härdigheten som måste förbättras innan vi kan ta nästa steg."

Trots en del hinder på vägen ser Christina Wiklund med tillförsikt på framtiden för smarta textilier inom möbelbranschen.

"Ja, ett tyg som ändrar färg skulle kunna möjliggöra nya spännande inredningslösningar, både ur designhänseende men främst när det handlar om funktion och användbarhet. Framtiden får dock utvisa när det kan bli verklighet."