Vikten av att umgås på jobbet

Jobbet har blivit en allt mer viktigt social plats för oss. Men det handlar inte om att göra kollegor till vänner, utan att stärka samarbetet och effektiviteten.

”Culture eats strategy for breakfast” är ett klassiskt citat av managementkonsulten Peter Drucker. Det han syftar på är att en verksamhet kan ha hur välslipade strategier som helst – men om inte företagskulturen är stark och medarbetarna är engagerade i verksamheten, så är det svårt att bli framgångsrik. Jobbets funktion som social mötesplats är en av de allra viktigaste byggstenarna för att skapa en bra företagskultur. I en samtid där vi har friheten att välja om vi vill jobba på kontoret, hemma, i hotellobbyn eller på ett café så blir det ännu viktigare att kontoret kan konkurrera med alla möjligheterna. Rätt inrett blir kontoret en plats som medarbetarna vill fortsätta att gå till. Ett effektivt sätt att bygga företagskulturen och samverka för att skapa kreativa lösningar som får organisationen och företaget att växa och utvecklas.

”Culture eats strategy for breakfast”

Peter Drucker

Den mänskliga arbetsplatsen

Den enkla sanningen är att de allra flesta av oss går till jobbet för att få vara en del av gemenskapen, och mindre för att ”bara” producera. Och ja – vi går fortfarande gärna till jobbet: Siffror från Leesman med över
70 000 tillfrågade visar att endast 17 % arbetar hemifrån. Det är på jobbet som vi blir en del av gemenskapen, av arbetsgruppen och ett mänskligt sammanhang. Det ”mänskliga kontoret” måste därför också ta hänsyn till vårt djupt mänskliga behov av att möta andra. När kontoret fungerar som ett omtyckt socialt nav, leder det också till att medarbetarna mår bra.

”Precis som hemma”

På många sätt så påminner det samtida kontoret om våra hem. Vi kan välja vad vi vill göra och var. Vi kan också utföra många olika sysslor i en och samma arbetsmiljö – inte så olikt hur vi använder vardagsrummet därhemma. I takt med att gränserna mellan arbetsliv och familjeliv suddas ut – och när arbetsplatsen är något som man aktivt väljer att komma till – är det viktigt att kontorsmiljön inte upplevs som klinisk utan förmedlar just ”hemlikhet”. Hemlikhet behöver naturligtvis inte innebära att kontoret ser ut som ett vardagsrum, utan om att det ska finnas miljöer som inbjuder till olika aktiviteter, precis som i hemmet. Det räcker alltså inte bara med platser för individuellt och fokuserat arbete. Eftersom vi jobbar mer och mer tillsammans och mindre med enskilda uppgifter så är det viktigt att ha ytor för att främja samtal och relationsbyggade. Därför bör det finnas platser som inbjuder till spontana samtal och fördjupat samarbete. De kan inredas på många olika sätt – från soffgruppen för en avslappnad dialog till mer arbetsfokuserade projektmiljöer.  

Inred för sociala stunder

Genom att erbjuda många varierade sociala ytor med ett mer eller mindre hemtrevligt uttryck bidrar du till att stärka gemenskapen och företagskulturen. Att få umgås med kollegorna utan krav på att prestera, föder ofta de bästa idéerna. På frågan ”skulle du vilja ha den här möbeln i ditt hem?” får dina medarbetare gärna svara ja! Om kontoret upplevs som lika komfortabelt att jobba i som hemmiljön så kommer medarbetarna fortsätta att komma till jobbet också i framtiden, samtidigt som arbetsplatsmiljön bidrar till ökad kreativitet och produktivitet. 

6 inspirerande sociala miljöer för kontoret

Mångsidiga mötesplatsen

Loungen kan bli kontorets givna samlingspunkt – inte helt olik en hotellobby. Det är här som du har möjlighet att träffa dina kollegor och prata jobb eller socialisera under avslappnade former. Loungen är en perfekt plats när du behöver sätta dig och kolla mejlen eller vill ta en kopp kaffe och rensa tankarna en stund. Med rätt inredning blir loungen också en bra plats för presentationer och event. Möblera med sittgrupper i form av sköna fåtöljer och soffor med soffbord och avställningsbord men komplettera gärna också med lite högre barbord eller cafébord med tillhörande pallar som bidrar till en mer flexibel miljö och mer aktiva möten.

En plats att landa

”Landningsplatsen” är inredd för att du ska kunna stanna till en kort stund – ensam eller tillsammans med andra – för att läsa igenom ett dokument eller kolla mejlen. Den här platsen är också perfekt att använda som en tillfällig arbetsplats mellan möten. Här kan det också finnas utrymme för korta samtal i mindre grupper. Landningspunkten kan till exempel möbleras med fåtöljer med höga ryggar. Soffbord i lämplig höjd fungerar som avställningsyta, skriv- och datorplats.

 

I gott sällskap

Lunch- eller middagspausen är en välkommen möjlighet att umgås med kollegor och kunder på ett mer avslappnat sätt. Men den ger också möjlighet till en stunds lugn och ro. Matsalen bör vara inredd så att den möter båda behoven med såväl tilltagna matbord som flexibla cafébord. Den ska kunna användas för snabba individuella arbetsuppgifter och för större möten och presentationer, och kan med fördel planeras i anslutning till loungen.

På stående fot

Kaffehörnan är ofta kontorets populäraste och mest avslappnade mötesplats. Vid kaffemaskinen möter du dina kollegor flera gånger om dagen och det är ofta här som samtalet börjar. En fikahörna med enkel möblering, till exempel cafébord i ståhöjd och höga pallar, ger utrymme för snabba avstämningar eller fördjupad konversation.  

Mingla på jobbet

Baren är det perfekta stället för kravlöst mingel. Här kan du ta en snabb espresso, träffa kollegorna för en After Work eller bjuda in kunderna. En uppskattad mötesplats som kan användas på många olika sätt. Inred med cafébord i ståhöjd med matchande barpallar. 

Kul med kollegorna

Ibland tänker man bäst när man gör något annat och hjärnan får koppla av en stund. Ett kombinerat spelrum och aktivitetsrum med plats för pingis, biljard, hockeyspel eller gaming ger utrymme för förutsättningslös samvaro som kan mynna ut i kreativa idéer. Rummet kan därför även inredas med olika typer av mjuka, hårda, höga och låga sittningar samt soffbord och cafébord i olika höjder som gör det enkelt att plocka upp arbetet så fort diskussionen uppstår.

Vill du också skapa sociala ytor på kontoret?

Kontakta oss

Relaterade produkter

Gino

Gino

267 Färger och material | 11 Varianter

Fields

Fields

297 Färger och material | 23 Varianter

Deli lounge fåtölj

Deli lounge fåtölj

Kalmia

Kalmia

32 Färger och material | 21 Varianter

Scandinavia

Scandinavia

Kinnarps

263 Färger och material | 4 Varianter

Fields

Fields

Kinnarps

297 Färger och material | 23 Varianter

Boullée

Boullée

Materia
Embrace

Embrace

Kinnarps

335 Färger och material | 24 Varianter