Bakom kulisserna

TANKEN BAKOM HOLISTISK ERGONOMI

Hur sätter man fingret på något abstrakt och konkret som påverkar alla dina sinnen? Vilka faktorer påverkar och främjar hälsa, kreativitet och produktivitet på din arbetsplats? Ibland behöver komplexa frågor enkla svar. Svaret är holistisk ergonomi. För att göra det enkelt att relatera till detta breda ämne, beslutade vi oss för att jämföra ergonomi med musik.

Så här skapade vi harmoni.

bts-collage.jpg

Vi samlade några fantastiska musiker för att på ett enkelt sätt belysa vikten av att se på ergonomi ur ett större perspektiv. Musik, precis som ergonomi, bygger på samsyn och samstämmighet för att nå framgång. Båda är också beroende av att det finns en djup förståelse för detaljerna och helheten. En orkester eller arbetsmiljö är trots allt inte starkare än dess svagaste länk. Det krävs att alla ha samsyn och förstår vilka möjligheter och förutsättningar som finns. Framgången för din inredningslösning vilar på att du tar hänsyn till alla ergonomiska faktorer. I slutändan är det skillnaden mellan oljud och ljud. Skillnaden mellan obalans och balans. Musikerna övade, utbytte erfarenheter med varandra och spelade ett specialkomponerat Kinnarps-stycke i harmoni tillsammans. Möt skaparna.

Karin Hammar 

– Harmoni handlar om att vara i balans. När man är balanserad och lyhörd, så är man också beredd på att något oväntat kan hända i stunden. För min del handlar samspelet mycket om att ha kontroll på mitt instrument och vara väl förberedd för den musikaliska uppgiften. Det kanske låter som en motsägelse, men ju bättre förberedd man är, desto friare blir man.

Vem: Karin Hammar, professionell frilansande musiker på internationell nivå
Instrument: Trombon
Genrer: Jazz, pop och världsmusik   
Viktigt i arbetsmiljön: Bra akustik och ljus samt en skön stol utan armstöd
Kuriosa: Vinnare av flertalet stipendier såsom Alice Babs Jazzstipendium

Olof Kennemark

– Jag tycker om hur olika harmonier färgar musiken och bidrar till att framhäva melodin. När jag hittar lugn och balans i livet, så jag känner jag mig harmonisk. Jag är säker på att det påverkar musiken. Samspel bygger på att musikerna är lyhörda och ärliga i sina uttryck, att man känner av varandra och gör sitt bästa för att skapa något som är större än sig själva.

Vem: Olof Kennemark, folkmusiker och fiollärare
Instrument: Violin
Genrer: Folkmusik    
Viktigt i arbetsmiljön: Bra balans mellan avskildhet och sociala sammanhang samt bra ljus
Kuriosa: Började spela fiol som 6-åring och ville gå samma väg som sin pappa.

Saba Zolfaghari

– Harmoni handlar om symbios. Livet är vad vi får, tar och ger tillbaka ett i konstant rättvist flöde. Jag finner harmoni med mitt instrument och i rytmen. Musik är ett samarbete där alla röster och instrument ska ljuda och spela i samklang för att skapa ett konstverk. För mig är musikerna en hand som målar en tavla, inte många händer som målar var sin tavla.

Vem: Saba Zolfaghari, frilansande musiker och studerande
Instrument: Persiskt slagverk; daf
Genrer: Traditionell persisk musik
Viktigt i arbetsmiljön: Inga störande ljud samt bra stol och skrivbord
Kuriosa: Insisterade på att börja spela daf som barn efter ett inslag på iransk TV

Gustav Hördegård

– Harmoni är något att sträva efter, en sinnesstämning där man är tillfreds, men det är inte helt lätt att uppnå. Efter en lyckad spelning är man ofta uppe i varv då man har lagt allt fokus på musiken och samspelet med resten av bandet, men när allt det har lagt sig får jag ofta en harmonisk känsla i kroppen. Musiken är allt för mig, mitt levebröd och största intresse.

Vem: Gustav Hördegård, frilansande professionell musiker
Instrument: Elbas och kontrabas
Genrer: Pop, jazz och soul   
Viktigt i arbetsmiljön: Instrument som man trivs med och som är stämda 
Kuriosa: Fastnade för elbas under ett besök i en musikaffär när han var 11 år

Jacob Hallberg

– Som musiker måste man vara lyhörd och tycka att det är kul att skapa saker med andra. När det är en bra stämning i gruppen, så märks det också på scenen. För mig är det en form av harmoni. En annan form är att vara så djupt fokuserad i sitt övande, så att man glömmer bort allt annat. Harmoni kan också vara att slappa och röra på sig för att rensa tankarna.

Vem: Jacob Hallberg, kompositör och ljuddesigner
Instrument: Främst piano och gitarr
Genrer: Pop, soul, rock, reggae, EDM och jazz   
Viktigt i arbetsmiljön: Bra ljus och möjligheter till en varierad sittställning 
Kuriosa: Gillar att bygga gitarrer tillsammans med sin pappa

 

”Musiken har kraften att uttrycka känslor, men det är mer än själva utförandet. Mitt intresse bottnar också i tekniken och hantverket. Att få uttrycka det i ett nytt sammanhang tillsammans med Kinnarps har varit väldigt utvecklande och inspirerande.”

Jacob Hallberg, kompositör

bts-end.jpg

“På Kinnarps brinner vi för att skapa miljöer där människor trivs, mår bra och kan prestera utifrån deras fulla potential. Liknelsen mellan musik och ergonomi känns perfekt att utgå ifrån.”

Ann Cederwall
Director Global Marketing & Communications,
Kinnarps

“Många som tänker på ergonomi tänker på stolar och sittande, men ergonomi är betydligt mer än så. Nu, mer än någonsin, är det viktigt att se på saker ur ett helhetsperspektiv för att utforma hälsosamma och framgångsrika arbetsmiljöer.”

Anders Lundahl
Ergonom & Fysioterapeut,
Kinnarps

bts-2.jpg