Betsad askfaner – en färgstark nyhet på kontoret

Nu lanserar vi betsat askfaner i elva eleganta kulörer. Betserna har tagits fram exklusivt för Kinnarps Colour Studio* i samarbete med arkitekter och Kinnarps experter inom ytbehandling och faner. Kulörerna är unika och du hittar dem bara hos oss.

Betsat askfaner gör det möjligt att kombinera naturmaterial med färg på ett spännande sätt. Träytan blir infärgad men behåller den livfulla ådringen och det naturliga intrycket. Eftersom tekniken kan användas på alla plana, fanerade ytor blir det möjligt att inreda hela miljöer med ett enhetligt uttryck. De nya betserna matchar också tyger och övriga material i Kinnarps Colour Studio vilket gör det enkelt att kombinera.

De 11 betser som nu  lanseras har delats in i kulörfamiljer med närliggande nyanser, ton i ton, som enkelt kan matchas med varandra, alternativt användas för helt monokroma uttryck: mörkröd och mjukrosa, mörkgrön och grågrön, mörkblå och gråblå, mörkgrå och mellangrå samt mellanbrun, vit och svart.

EXKLUSIVA BETSER

De nya betserna är exklusiva för oss och har tagits fram i samarbete mellan Kinnarps Colour Studio och arkitekter. Betserna har sedan produktutvecklats av experterna på vår ytbehandlingsavdelning. Vi har erbjudit betsat faner på möbler för offentlig miljö sedan 1950-talet, och har valt att behålla kompetensen och en fullutrustad maskinpark i huset. Och det är en stor fördel nu när betsat faner återigen efterfrågas av många arkitekter och inredare.

– Vi producerar våra ytskikt själva, vilket ger oss möjligheten att själva bestämma vilka typer av betser och kulörer vi vill jobba med, oberoende av marknadens standardutbud, berättar Benny Grönborg som är ytbehandlingstekniker på Kinnarps och specialist på betser med snart 40 års erfarenhet.

 

SOM ATT MÅLA AKVARELL

Betsat faner kan fås på möbler med plana ytor – allt från skrivbord, mötesbord och konferensbord till olika typer av förvaring. Framförallt är det ek- och askfaner som betsas. Den ljusa asken används med fördel till betser med mer kulör. Med utgångspunkt i marknadens önskemål och arkitekternas idéer om kommande trender skapar Benny och hans kollegor de unika betserna.

– En bets består av vatten och färgpigment och det är alltså kombinationen av pigment som bestämmer hur kulören kommer att upplevas. Bets är egentligen samma sak som vattenfärg och när man betsar en fanerad yta så kan det jämföras med att måla en akvarell. 

 

FRAMHÄVER ÅDRINGEN

Betsen och färgpigmenten tränger djupt in i träets porer och bidrar till att framhäva träets ådring och lyster samt ger en levande yta. Betsen i sig har dock ingen slitstyrka utan förseglas med en UV-lack. Därefter får ytan mycket goda egenskaper avseende yttre påfrestningar och slitage. Spiller du en kopp kaffe på skrivbordet, så är det bara att torka av. Lacken hindrar vätskan från att tränga in i träet.       
Kvaliteten på det faner som betsas är avgörande för slutresultatet. Vi har en egen fanerproduktion vilket ger fördelen att vi kan styra materialets utseende och egenskaper i detalj, även i stora serier.
En hög och jämn kvalitet med ett likvärdigt utseende på faneret, kombinerat med en bra produktionskapacitet, är viktigt för att arkitekter och kunder ska kunna inreda stora offentliga miljöer, kontorsmiljöer eller skolmiljöer som upplevs som enhetliga och harmoniska.

 

ETT HÅLLBART ALTERNATIV

Betsat faner är ett hållbart och miljövänligt alternativ. Hela processen är optimerad ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Betsen består av vatten och pigment, lacken innehåller inga lösningsmedel och läggs på i en sluten process. Möblerna testas också i vårt ackrediterade testlaboratorium för att säkerställa att de möter kraven från kunderna samt de de normer som finns på våra olika marknader.

 

*Kinnarps Colour Studio är samlingsnamnet på vår kollektion av material; tyg, faner, metall, laminat, linoleum, marmoleum och plast. Kollektionen innehåller bland annat över 250 olika tyger, vilket ger oändliga variationsmöjligheter och möjlighet att skapa ett personligt uttryck i inredningen.

”Betsat faner är vackert och tacksamt att jobba med i kontorsinredningar eftersom det är ett naturmaterial. Du får in känslan av trä på kontoret samtidigt som du är fri att leka med kulörer.”

Christina Wiklund, Manager Colour Material Finish, Kinnarps

5 SKÄL ATT INREDA MED BETSAT ASKFANER

FRAMHÄV DET NATURLIGA MATERIALET

Bets är en ytbehandling som bygger på samspelet mellan träets ådring och betsens förmåga att tränga in i materialet. Betsen framhäver träets livfullhet, lyster och ådringar samtidigt som den tillför färg.

MINDRE BULLER

Fanerade ytor alstrar mindre ljud än laminatytor vilket kan bidra till kontorsmiljöer med mindre buller.

LEK MED KULÖRER

Betsen ger möjlighet att färgkoordinera inredningen på ett elegant sätt som andas hantverk och personlighet. Alla plana, fanerade ytor på till exempel skrivbord, mötesbord, konferensbord och förvaring kan betsas.

EN OMBONAD KÄNSLA

Faner är ett naturmaterial och upplevs som varmt och mjukt att ta på till skillnad från laminatytor, eftersom trä kyler av mindre än laminat.

HÅLLBART OCH MILJÖVÄNLIGT

Kinnarps faner produceras av trä som kommer från ansvarsfullt brukade skogar och är FSC®-certifierat. Själva betsen består enbart av vatten och pigment. UV-lacken som används för förseglingen av ytan är fri från lösningsmedel och hela processen sker i ett slutet system.

Vill du veta mer?

Kontakt