Nu gör vi det enkelt att göra hållbara val

 
The Better Effect Index ger ett enkelt svar på en komplex fråga; hur hållbar är en produkt? Nu introducerar vi marknadens första heltäckande hållbarhetsbetyg.


 Så funkar det

Så funkar The Better Effect Index

Vi mäter produkten inom sex olika områden och ger ett betyg (1-3) inom varje

Vi började med att fråga våra kunder – arkitekter, inredare, upphandlare och användare – vad ni tyckte var viktigt för att kunna göra hållbara val. Med utgångspunkt i era och i FNs hållbarhetsmål har vi skapat ett index där vi bedömer och betygssätter våra produkter inom sex viktiga områden.

Slutresultatet ett totalbetyg

Högsta betyg inom varje område är 3 poäng. Betyget inom varje område är ett snitt av poängen på indikatorerna. Högsta möjliga totalbetyg när alla områden läggs samman är 3 poäng. Totalbetyget är ett snitt av poängen på områdena.

Detta mäter vi:

1. Råvaror & resurser

✓  Kännedom om råvarornas ursprung

✓  Kännedom om villkor i produktionskedjan

✓  Resursoptimering

2. Klimat

✓  Intransport

✓  Uttransport

✓  Leverantörer (fossilfri energi i tillverkning)

✓  Producenter (fossilfri energi i tillverkning)

✓  Andel material med låg klimatpåverkan

3. Rena material

✓  Uppfyllda nivåer för kemikalieinnehåll

✓  Uppfyllda nivåer för emissioner

✓  Bra materialval

4. Socialt ansvar

✓  Code of Conduct leverantörer

✓  Leverantörer som har riskbedömts

✓  Granskade leverantörer från riskländer

5. Återbruk

✓  Möjligt att laga/renovera

✓  Möjligt att återvinna material

✓  Gjord av återvunnet material

6. Ergonomi

✓  Möjliggör anpassning

✓  Möjliggör rörlighet

✓  Förbättrar ljudmiljön

Vill du veta mer om hur vi mäter och betygsätter

Kontakta oss

Lär känna verktyget - The Better Effect Index i praktiken

Håll utkik efter hållbarhetsbetyget

På vissa produktsidor och produktlistor kommer du se denna symbol. Det betyder att produkten finns i The Better Effect Index och har ett hållbarhetsbetyg. Siffran och grafen indikerar hur produkten står sig på skalan 1-3.

✓  Visar det sammantagna hållbarhetsbetyget för produkten

✓  Skala från 1-3

Hitta betygsatta produkter

I våra produktlistor kan du via filtret "Hållbarhet" hitta de produkter som uppfyller just dina hållbarhetskrav.

 ✓ Filtreringsfunktion med upp till 12 olika val

Djupdyk i produkternas hållbarhet

På produktsidorna hittar du ett fördjupat verktyg, där du kan undersöka detaljerna i The Better Effect Index. Du kan ta del av produktens olika mätvärden och se hur den står sig ur olika hållbarhetsperspektiv. Du väljer själv hur mycket information du vill se med hjälp av de olika vyerna “Översikt”, “Detaljer” och “Betygsättningen”.

✓  Interaktiv modul på produktsidor

✓  Tre olika vyer med tre olika detaljnivåer

Därför skapade vi The Better Effect Index

1.
Hållbarhet måste bli enklare

Hållbarhet blir lätt väldigt komplicerat

Vi vill göra det enkelt. The Better Effect Index är Kinnarps sätt att förenkla och förtydliga hållbarhetsarbetet i offentliga inredningsprojekt. Tanken är att det ska vara enkelt att identifiera viktiga hållbarhetsfrågor och jämföra hur olika produkter möter kraven. Produkterna indexeras inom sex områden som ger stor effekt i hållbarhetsarbetet. Varje produkt poängsätts inom de olika områdena och man kan se exakt vilka kriterier de har – eller inte har – uppfyllt.

2.
Vi står i frontlinjen för hållbar design

...och vi vill vara bäst på det

Med våra varumärken blir det enkelt att göra helhetslösningar med fokus på hållbarhet, funktion och estetik. Genom att mixa och matcha produkter från de olika kollektionerna kan du skapa unika miljöer som speglar kundens vision och värderingar. Samarbetet inom hållbarhetsfrågor är vår stora styrka. Vi sporrar varandra och delar med oss av våra kunskaper. Tillsammans kan vi ta ton och bilda opinion när vi tycker att det saknas bra lösningar i branschen. Våra trendrapporter sätter fingret på framtiden och inspirerar till innovativa lösningar. Våra produkter är utvecklade för att möta samhällsutvecklingen och är gjorda för att fungera under lång tid framöver. De många internationella designpriser som vi belönats med, är beviset på att vi lyckas.

Vill du veta mer om Kinnarps hållbarhetsarbete?

Gå till The Better Effect

FAQ

Vad är The Better Effect Index?

 The Better Effect Index är det första heltäckande verktyget för dig som vill göra hållbara inredningsval. Du finner det på våra produktsidor.

Varför skapade ni detta verktyg?

 En ny generation ställer nya krav på företagens hållbarhetsarbete. Man vill ha tydliga svar. Men när det handlar om hållbarhet blir det ofta väldigt komplicerat. Vi ville göra det enkelt att välja medvetet. Med hjälp av något så konkret som ett hållbarhetsbetyg sänker vi tröskeln för den som vill göra hållbara inredningsval.

Hur sätter ni betygen?

Baserat på 17 indikatorer inom 6 olika områden sätter vi betyg som tillsammans genererar ett Hållbarhetsbetyg på produkten. De olika mätpunkterna är framtagna utifrån uttalade behov från arkitekter, inredare, upphandlare och användare. Vi har även tagit med FNs hållbarhetsmål i beräkningen.

Hur många produkteR finns betygsatta?

I dagsläget finns ett tjugotal produkter från Kinnarps varumärken inlagda i systemet. Vi arbetar löpande med att lägga in nya produkter.

Går det att applicera på andra produkter?

Algoritmen går att applicera på alla produkter. Vi vet att The Better Effect Index tillgodoser ett eftertraktat behov hos våra kunder och har ambitionen att alla produkter ska ha hållbarhetsbetyg i framtiden.

Har du andra frågor?

Johanna Ljunggren
Sustainability Manager
Telefon: +46 515 381 21
Mobil: +46 76 102 60 43
johanna.ljunggren@kinnarps.se

HÄR FÖR DIG.
FRÅN BÖRJAN TILL SLUT

Ute efter en särskild produkt? Intresserad av att utforma en lösning speciellt efter era behov? Eller bara nyfiken på vad vi kan erbjuda er? Kontakta oss - vi finns här för dig.