ANNE-LI ISGÄRDE, ENHETSCHEF ÄLDREOMSORG, JÖNKÖPINGS KOMMUN

På äldreboendet Rosengården i Jönköping är inredningen högprioriterad. Anne-Li Isgärde och hennes medarbetare arbetar aktivt med att skapa stimulerande sinnesupplevelser för de boende.

VAD INNEBÄR EN ”VACKRARE VARDAG” PÅ ROSENGÅRDEN?

Det ska finnas något vackert för alla sinnen. Färska snittblommor, doftande kryddor och mjuka plädar. Doften av kanelbullar – vi bakar varje dag. Våra hyresgäster ska känna att de lever i en välkomnande och hemlik miljö. Vi har förmånen att ha nära till naturen och utnyttjar det så mycket som möjligt genom en stor, välmöblerad altan, balkonger och utflykter till den närliggande parken. Vi erbjuder två aktivitetsmöjligheter varje dag och anordnar även hockeykvällar, pubkvällar och spadagar med till exempel nagelvård. Till många aktiviteter är alla är välkomna – även anhöriga och andra gäster utifrån.

HUR HAR NI INRETT?

Här finns ingen institutionskänsla eller några trasiga möbler. Vi har inrett med god design, stabila men vackra möbler för olika typer av sittande – från funktionsfåtöljer till soffgrupper och gungstolar. Möblerna är stadiga men ändå flexibla och lätta att flytta om det skulle behövas för stunden. Vi har också utnyttjat korridorer och passager för att skapa spännande miljöer med sittgrupper och ett litet bibliotek. Bildskärmar gör det möjligt för anhöriga att koppla upp mobil eller USB och visa bilder. Vi har också installerat ’öppna spisar’ som eldas med specialbränsle.

BLIR DET INTE VÄLDIGT MYCKET EXTRAJOBB?

Nej. Vi har skapat ett speciellt mappsystem som våra medarbetare jobbar med. Alla vet precis vad de ska göra under en arbetsdag vilket gör att allt hinns med och vi får mer tid över tillsammans med våra hyresgäster. Det finns en struktur i vardagen och många medarbetare säger att det känns meningsfullt att komma till jobbet.

MÄRKER NI RESULTAT?

Vi upplever att våra hyresgäster och anhöriga är mycket nöjda. För oss har den fysiska miljön blivit en viktig del av Rosengårdens varumärke. Vi har hyresgäster som står på kö för att komma hit och personal som spontant ansöker om jobb för att de har hört så mycket gott om vår miljö. Ett viktigt konkurrensmedel i en situation där det annars är svårt att hitta personal.

”Vår vision är att vardagen ska vara vacker.”

Anne-li Isgärde Enhetschef Äldreomsorg, Jönköpings Kommun

Lär känna personerna i samtalet