Gun-Alice Schiller, Anhörig

För den som är anhörig blir vårdmiljön ”ett andra hem”. En inkluderande miljö där man känner sig välkommen som anhörig och där man vet att den man älskar trivs och känner sig trygg, ökar livskvaliteten för alla, tycker Gun-Alice Schiller vars sambo numera bor på ett äldreboende.

VAD TYCKER DU ÄR VIKTIGT I VÅRDMILJÖN?

Jag blev så glad när jag kom in på min sambos äldreboende första gången. Det doftar så gott. Det är ljust, rent och fräscht och ordning och reda. Jag tror att det är väldigt viktigt för det allmänna välbefinnandet. Bara en sådan enkel sak som att golvet i det egna rummet dammtorkas varje dag gör stor skillnad. Det är en vackert inredd och ordnad miljö som signalerar att han är viktig. Jag känner att han har det bra här!

HUR VIKTIGT ÄR DET ATT DU SJÄLV KÄNNER DIG VÄLKOMMEN?

Jag känner mig väldigt välkommen att delta i olika aktiviteter. Men det behöver inte alltid hända något. Ibland räcker det att bara vara. Det kan vara precis lika härligt att njuta av utsikten från den inglasade balkongen vid allrummet eller att sitta nere på altanen en stund. Närheten till naturen och grönskan är något som vi båda uppskattar.

VAD ÄR LÄKANDE RUM FÖR DIG?

Min sambo har alltid varit pedant och på hans äldreboende tar personalen hänsyn till att han fortfarande tycker att det är viktigt med en välstruken skjorta. Att man i största möjliga utsträckning kan få ha det som man är van vid tror jag kan vara läkande.

HUR SKULLE DU VILJA HA DET OM DU INTE LÄNGRE KLARAR DIG SJÄLV?

Jag vill ha ett fräscht och rent hem som doftar gott, där det är mysigt möblerat och serveras god mat!

Lär känna personerna i samtalet