Peter Andersson, Formgivare

Peter Andersson är formgivare med många års erfarenhet av att formge vård- och omsorgsmöbler. Med inkluderande design möter han behoven hos användare och personal.

Hur arbetar du med inkluderande design?

Inkluderande design är att inte exkludera någon. Alla ska kunna sätta sig i en stol och ta sig upp ur den oavsett kondition. Använder jag rullstol så ska det förstås finnas alternativ. Möbeln ska vara inbjudande och lätt att läsa av. Jag ska direkt känna att här vågar jag sätta mig. När jag väl har satt mig, ska jag kunna sitta bekvämt, få hjälp med hållningen men ändå kunna slappna av. Om det finns möjligheter att reglera stolen ska handtaget vara lätt att hitta och enkelt att förstå hur det fungerar. För mig är det också viktigt att inkludera personalen. Möbler i god design kan göra arbetet enklare. Om designen kan hjälpa användaren att själv ta sig i och ur stolen så slipper personalen tunga lyft. Flexibla möbler som inte är tunga och kan flyttas runt med hjälp av handtag och hjul, eller hängas upp på borden, underlättar när man möblerar om och städar.

Vad är ett ”Läkande rum” för dig?

Det är en plats där jag får vara människa – inte en vårdtagare. Ett rum där jag känner att jag får leva ut den jag är. Och det är något som jag försöker ta fasta på när jag ritar möbler. Möblerna ska inte utstråla sjukdom eller svaghet. Möbler ska vara möbler, sedan ska de förstås ha funktioner som stödjer och hjälper mig i mitt liv. Att designa möbler för vård och omsorg innebär att jag måste ta hänsyn till en rad funktionskrav och ergonomiska krav. Men det är jätteviktigt att möbeln också har estetiska värden, att inte kompromissa bort det vackra. Det finns skräckexempel på funktionsstolar som ser ut som stridsvagnar. Jag vill att mina möbler ska signalera omsorg och överraska, det kan vara så enkelt som en läderrem som håller fast stolsdynan.

Hur tycker du att vård- och omsorgsmiljöer ska möbleras?

Det allra viktigaste är att se till helheten. Om du bara väljer ut möbler efter funktion – funktionsfåtöljer för sig, sittgrupper för sig och matgrupper för sig – och ställer in dem i ett rum så är risken att intrycket blir rörigt. Många äldre är känsliga för röriga miljöer. Se till sammanhanget och välj möbler som har ett släktskap eller som passar ihop med varandra. Personligen tycker jag att möblerna ska kännas nya och fräscha både i utförande och form. Jag tror det finns en missuppfattning att gamla människor vill omge sig med gamla ting. Ett vård- och omsorgsboende kan inredas med en blandning av både gammalt och nytt. Självklart är det viktigt med saker som bär på historia och minnen – men det går att skapa en hemtrevlig miljö som speglar samtiden och ger en skön känsla av att livet händer här och nu.

”Möblerna ska inte utstråla sjukdom eller svaghet.”

Peter Andersson, Formgivare

Lär känna personerna i samtalet