Skötselråd

Våra möbler, i olika typer av material, är utformade att tåla vardagens slitage. Ändå finns det anledning att tänka till innan man städar rent på arbetsplatsen. Om du följer våra enkla, men effektiva skötselråd, kommer du att kunna njuta av din Kinnarpsmöbel ännu längre.

Textil

Dammsugning med mjukt munstycke är generellt sett tillräckligt vid rengöring av tyg. Fläckar bör alltid avlägsnas snabbast möjligt. I de flesta fall är det tillräckligt att torka av med en fuktig trasa, men vid svårare fläckar kan man använda ett pH-neutralt diskmedel eller ett skumtvättmedel för professionellt bruk. Använd alltid vita trasor och undvik att fukta ett ulltyg i större omfattning, då detta riskerar kvarstående fläckar. Ett skumtvättmedel kan vid behov även användas för en grundligare rengöring om detta tillåts i tygets specifikation. Avtagbara tyger kan antingen vattentvättas eller kemtvättas enligt specifikationen för respektive tyg.

Hårda material

Daglig rengöring: Torka ytan med en mjuk, torr trasa. Grovrengöring: Torka ytan med en mjuk, något fuktad trasa. Ett milt rengöringsmedel kan användas. Vid fläckborttagning, använd rengöringsmedel utan slipmedel.

Trä

Trä är ett levande material vars ådring redan från början har en naturlig variation i mönster, färgton och lyster. Ljus från belysning och solsken har en viss inverkan på träytans färg och ljushet. Därför kan föremål som inte flyttas runt på t ex. en bordsskiva, ge upphov till permanenta färg- och ljusskillnader i träytan. Varning! Undvik att använda stora mängder vatten och starka rengöringsmedel.

Laminat

Daglig rengöring: Torka ytan med en mjuk, torr trasa. Grovrengöring: Torka ytan med en mjuk trasa med ammoniak (fönsterputs) vilket gör att man slipper torkränder. Vid fläckborttagning används rengöringsmedel utan slipmedel.

MetalL

Daglig rengöring lackerad yta: Torka med lätt fuktad trasa och milt rengöringsmedel. Daglig rengöring strukturlackerad yta: Torka med lätt fuktad, luddfri trasa och milt rengöringsmedel. Varning! Sprit är det starkaste medlet som får användas på hårt smutsad yta för att inte matta lacken.

Plast

Daglig rengöring: Rengöringsmedel utan lösningsmedel eller slipmedel.

Semianilinläder

Den här typen av läder färgas oftast med anilin för att sedan pigmenteras, vilket innebär att läderklädseln förses med en skyddande färgbeläggning. Ytan kan vara slät (utan naturlig ådring) eller mönstrad, beroende på lädrets kvalitet och finish.

Skötselanvisningar

Damma regelbundet, torka bort torr smuts då och då, behandla emellanåt lädret med specialprodukter (men inte för ofta), och undvik att gnugga för hårt.

Rengöring

Damm
Damma av med en mjuk trasa

Torr smuts
Torka av möbeln med en fuktig trasa. Eftertorka sedan med en ylletrasa. Låt den sedan torka en stund, och behandla till sist med ett tunt lager lädervårdande medel.

Vätskor
Sug omedelbart upp vätskan med en absorberande trasa. Gnugga inte!

Mat/olja
Avlägsnas omedelbart. Behandla sedan enligt anvisningarna för torr smuts.

Aniline leather

Anilinfärger tränger djupt ned genom porerna i lädret, men utan att förändra eller täcka skinnets yta. Lädrets ytstruktur förändras inte, och det innebär också att det oundvikligen förekommer vissa färgvariationer även inom en enskild läderhud. Alla naturligt förekommande tecken som rynkor, insektsbett, hudskador och liknande syns, och framhäver lädrets karaktär och värde. Detta är inte något fel, utan kännetecknande för äkta läder.

Skötselanvisningar

Anilinläder är känsligt för solljus. Skydda dina möbler mot direkt solsken. Damma regelbundet med en mjuk trasa och behandla emellanåt lädret med specialprodukter (men inte för ofta) – undvik att gnugga för hårt.

Rengöring

Damm
Damma med mjuk trasa

Torr smuts
Blanda ned lite milt rengöringsmedel eller tvålflingor i ljummet vatten. Fukta en mjuk trasa, vrid ur den ordentligt och torka bort fläcken. Eftertorka sedan med en ylletrasa. Låt sedan torka en tid. Behandla till sist med ett tunt lager lädervårdande medel.

Vätskor
Sug omedelbart upp vätskan med en absorberande trasa. Gnugga inte!

Mat/olja
Behandla enligt anvisningarna för torr smuts. Om fläcken därefter fortfarande syns, gör inget mer. Lädret kommer långsamt att absorbera fläcken.

KONSTLÄDER

Belagda tyger har oftast god resistans mot dagligt slitage. Med regelbundet underhåll behåller de sin ursprungliga mjukhet och glans längre.

Konstläder bör rengöras regelbundet (åtminstone 1gång/vecka) för att behålla sin yta och för att förhindra uppbyggnad av smuts och bakterier. Var extra noga med ljusa färger, som är mer känsliga mot smuts. Alla fläckar, smuts eller annan nedsmutsning skall tvättas av omgående för att minska risken för permanenta fläckar. Vissa kläder och tillbehör innehåller färgämnen (som används i t.ex. jeans) som migrerar till framför allt ljusare färger. Risken för detta fenomen ökar vid hög temperatur och luftfuktighet och den missfärgning som då kan uppstå, är näst intill omöjlig att få bort. Undvik långvarig exponering för värmekällor och ta regelbundet bort alla spår av svett.

Använd inte outspädd alkohol och/eller aceton, rengöringsprodukter med slipande effekt, lösningsmedel, perkloretylen, alla typer av vax eller trikloretylen då dessa kan ge omedelbara permanenta fläckar och förstöra vävplastens yta.

Rengöring

Damm
Damma av med mjuk trasa

Smuts och vattenlösliga fläckar
Rengör regelbundet med ett pH-neutralt rengöringsmedel och en fuktad svamp/trasa. Avsluta alltid med rent vatten utan rengöringsmedel. Viktigt! Undvik alltid överskott av vatten, som kan komma i sömmar.

Bläckpenna, kaffe, vin och avfärgning (från t.ex. jeans)
Måste rengöras omgående för att undvika permanent absorption i vinylen. Avlägsna genom att torka lätt med bomullstrasa eller mjuk svamp som fuktats med mild såpa och vatten, utspätt rengöringsmedel eller tvållösning. Rengör därefter med vatten och torka till sist torrt med ren trasa.

Olja, fett och svåra fläckar
Torkas lätt och försiktigt med ren, fuktad handduk med ”milt” lösningsmedel (t.ex. ren bensin). Torka därefter den fläckade delen, utan att gnugga hårt, med en torr tygtrasa och låt torka. Gnuggningar kan medföra färgförändringar.

Bläck och permanent tusch
Kan tas bort genom att torka lätt på fläcken med en ren trasa fuktad med utspädd alkohol lösning. Använd ej koncentrerad lösning och gnugga inte. Lösningen måste avlägsnas med vatten efteråt. Använd en ren tygtrasa för att torka torrt efter rengöring.

Bakterier

Desinfektionsmedel kan användas, men ska först provas på ett ej synligt ställe. Läs först bruksanvisningen och följ alltid leverantörens anvisningar. Torka försiktigt med en ren mjuk trasa fuktad med desinfektionsmedel. Stryk sedan över ytan med en torr mjuk trasa och låt torka.

KVALITETSSÄKRAD HÅLLFASTHET

I vårt standardsortiment ingår enbart tyger som uppfyller de Europanormer vi tycker att du som kund ska kunna kräva. Testresultaten beskriver tygets viktiga egenskaper i olika hänseenden och ger dig därmed en chans att jämföra olika kvaliteter.

LJUSÄKTHET TEXTIL

Ljusäkthet är en provningsmetod som bedömer hur tyget bleks av ljus, främst solljus. Tyget utsätts för en kontrollerad belysning i ett laboratorium under en viss tid och man bedömer sedan färgförändringen mot ett icke belyst prov. Ljusäktheten är oftast lägre för en ljusare kulör än för en mörkare. Skalan som resultatet anges i har åtta logaritmiska steg, vilket innebär att varje steg uppåt ger ett dubbelt så bra mått på ljusäkthet. Steg 8 står för det bästa värdet. Vi har 5 som lägsta krav på ljusäkthet.

SLITSTYRKA TEXTIL

Provningsmetoden Martindale innebär att tyget gnids mot ett specificerat ulltyg med en viss rörelse och belastning. Man iakttar sedan när trådbrott uppkommer i tyget och avbryter då provningen, vilket anses ange ett mått på tygets livslängd. Vi har 50 000 varv Martindale som lägsta krav på slitstyrka, vilket anses vara mycket högt. I många sammanhang anses 35 000 varv vara tillräckligt för offentlig miljö.

FLAMSÄKERHET TEXTIL

Tygets förmåga att antändas kan provas på ett flertal olika sätt. I den aktuella europeiska standarden EN 1021-1 och 2 provas en miniatyrsoffa. EN 1021-1 innebär antändning med cigarett och EN 1021-2 är antändning med en simulerad tändsticka, varvid tyget ska motstå antändning under en viss tid. Samtliga standardtyger i vårt sortiment uppfyller EN 1021-1 och 2. 

Det finns även ett flertal nationella standarder med olika krav som enstaka tyger i vårt sortiment har testats mot. Bland dessa finns engelska BS 5852 crib 5, tyska DIN 4102 samt franska NFP-standarder. Samtliga dessa har högre krav än EN 1021-1 och 2.