Efter att antalet anställda på ganska kort tid ökat stod AstraZenecas nordiska marknadsbolag i Stockholm inför en nödvändig flytt. Men inte till en plats långt borta, utan faktiskt bara tvärs över gatan till byggnaden Forskaren. I augusti 2024 flyttade de in i byggnaden, vars vision är att vara en plats där världsledande aktörer inom akademi, sjukvård och näringsliv kan mötas och utbyta kunskap. AstraZenecas vision för det nya kontoret var att skapa en attraktiv arbetsplats där innovation och partnerskap står i centrum. En plats som bidrar till att utveckla verksamheten och hjälper dem att förbli en attraktiv partner inom life science.
Visionen om en attraktiv arbetsplats med innovation och partnerskap i centrum är numera i allra högsta grad verklig. Det nya kontoret är mycket uppskattat av de drygt 200 medarbetarna, men även av kunder och samarbetspartners som gärna kommer på besök.
Efter flytten väljer de flesta medarbetare att spendera en större del av sin arbetstid på kontoret än tidigare. Framgången är resultatet av en tydlig målbild, ett gediget förarbete och det nära samarbetet mellan AstraZeneca och Kinnarps.
Forskaren invigdes den 6 maj 2024 av Konung Carl XVI Gustaf av Sverige och Konung Frederik X av Danmark. Visionen för byggnaden är att vara ”Hagastadens vardagsrum” – en neutral plats där världsledande aktörer inom akademi, sjukvård och näringsliv möts och utbyter kunskap. För att kunna förverkliga detta finns därför bara företag som är relevanta för varandra i byggnaden. Forskaren, som ritades av 3XN Arkitekter på uppdrag av Vectura Fastigheter, har en tydlig hållbarhetsprofil och ska certifieras med hållbarhetscertifieringarna LEED och WELL.
En viktig ledstjärna för de nya miljöerna var hållbarhet, vilket bland annat innebar att inredningen från det föregående kontoret skulle återanvändas. Med hjälp av Kinnarps kunde denna inventeras och planeras in i den nya inredningslösningen på ett effektivt sätt, så att i princip allt blev återanvänt.
Andreas Holmgren, Director of IT & Site Management på AstraZeneca, berättar att organisationen har ambitiösa hållbarhetsmål som ställer krav på att även deras leverantörer ska jobba långsiktigt med hållbarhet. Han förklarar att det var en av anledningarna till att de valt att samarbeta med Kinnarps, både i projektet med Forskaren och i flera tidigare projekt. ”Vi letade efter en leverantör som vi skulle kunna arbeta med en lång tid framöver, vilket innebar att våra långsiktiga hållbarhetsmål behövde stämma överens. Och så var fallet med Kinnarps”, säger han.
Som underlag för inredningslösningen gjordes en medarbetarundersökning som bearbetades gemensamt av AstraZeneca och Kinnarps. Insikterna från denna gjorde det möjligt att utforma ett kontor anpassat efter organisationens arbetssätt. En inredningslösning som stöttar allt från individuellt fokuserat arbete till kreativa samarbeten.
För att främja innovation och samarbete är det fysiska mötet viktigt. Därför behövdes ett brett utbud av mötesplatser som stöttar allt från kreativa och informella möten, till större konferenser och presentationer.
”Vi letade efter en leverantör som vi skulle kunna arbeta med en lång tid framöver, vilket innebar att våra långsiktiga hållbarhetsmål behövde stämma överens. Och så var fallet med Kinnarps.”
I medarbetarundersökningen framkom det att många önskade även arbeta i andra miljöer än den traditionella skrivbordsplatsen. Många ville till exempel ha möjlighet att sitta och arbeta i en soffa eller en fåtölj, i en mer informell och avslappnad miljö.
Loungen används som ett vardagsrum av medarbetarna. En plats där de kan umgås, ta en fika, arbeta en stund eller ta ett samtal mellan möten.
En av de tydligaste insikterna som framkom i förarbetet var behovet av miljöer som stöttar enskilt fokuserat arbete. Därför kompletterade man de många öppna skrivbordsplatserna med 19 bokningsbara skrivbordsplatser i rum – något som ofta får lovord av medarbetarna. Att veta att det alltid finns lediga rum, exempelvis när man behöver ta ett videomöte, har skapat en ny nivå av trygghet.
Vid skrivbordsplatserna underlättar skärmen Vibe fokuserat arbete genom att skärma av distraherande rörelser i ögonvrån. Statiskt sittande motverkas genom kontorsstolen Plus och det höj- och sänkbara skrivbordet Serie P, som tillsammans uppmuntrar en varierad arbetsposition.
I skrivbordsplatserna i rum skapar gardiner och ljudabsorbenten Vibe på väggarna en ombonad känsla och en god ljudmiljö.
Eftersom oförutsedda saker lätt försenar stora projekt som detta, berättar Andreas att många medarbetare blev positivt överraskade när allt var färdigt för inflytt precis det datum som hade bestämts. ”Allt stod klart när det skulle, så direkt efter semesterperioden kunde 80 medarbetare börja arbeta i det nya kontoret utan problem.”. Han ser tillbaka på ett lyckat projekt och konstaterar att det lönade sig att vara noggrann hela vägen från vision till utförande.