Kundprojekt: BSBI – Berlin School of Business and Innovation

Fakta

Kund:
Global University Systems (GUS)

Byggtid:
15 månader

Yta:
5000 m²

Färdigställt:
Juli 2023

Fotograf:
Annika Feuss
Angela Elbing (porträtt Roy Lavian)

Innovativ utbildningsdesign

BSBI satsar på ett framtidssäkert campus tillsammans med Kinnarps

Vi lever i en tid av snabb digitalisering och globalisering, något som förändrar förutsättningarna för dagens utbildningar. Men det är inte bara undervisningsmetoder och läroplaner som känner av denna förändring. Den fysiska lärmiljön har också genomgått en stor omvandling. På BSBI:s (Berlin School of Business and Innovations) nya campus i Berlin Neukölln har man med hjälp av Kinnarps skapat en lärmiljö som gör det möjligt för studenterna att redan idag ta del av den värld som präglar deras framtida arbetsplatser.

Gammal byggnad med nytt innehåll

I ett hörn, snett mot Karl-Marx-Straße i den pulserande stadsdelen Neukölln ligger den kulturminnesmärkta byggnaden ”Alte Post”, tidigare Berlins huvudpostkontor. Med sin distinkta röda tegelfasad har den präglat kvarteret sedan 1899. Sidofronternas pampiga gavlar är vända mot de båda gatorna. Stora, delvis halvrunda fönsterfronter med stilelement från renässansen samt komplexa designelement från olika epoker gör byggnaden till ett centralt blickfång.

Idag skickas inte längre några brev till och från denna byggnad, utan istället är det studenter från hela världen som letar sig hit för att gå olika utbildningar. På tre våningsplan har företagsgruppen GUS (Global University Systems) hyrt 5000 kvadratmeter för sin privata högskola BSBI. Här har man skapat en innovativ miljö för 1200 studenter och cirka 200 administrativa medarbetare. GUS, som har 32 varumärken över hela världen och 89 anläggningar i 48 städer på sammanlagt 450 000 kvadratmeter, har en mycket professionell approach till sökandet efter lämpliga byggnader samt ombyggnad och utformning av skolor och universitet. Både företagsledningen och den akademiska ledningen har sina krav som ligger till grund för alla beslut om nya etableringsplatser.

”Stop, breathe and think about the environment...”

”Hållbarhet är ett av de viktigaste beslutskriterierna vid varje urvalsprocess”, berättar Roy Lavian, chef för Property Development på GUS. När det gäller återanvändning och vidareutveckling av befintliga byggnader och deras layout ser arkitekten framväxten av en ny och betydelsefull rörelse inom arkitektur. ”Om man vill ta ansvar för planeten och miljön måste man anamma detta tillvägagångssätt, även om det innebär vissa kompromisser.” På BSBI Campus har man till exempel behållit många av de befintliga kontoren, innerväggar och golvbeläggningar i stället för att skapa nya planlösningar, riva ut eller bygga om allt. Kombinerat med Kinnarps möbler har detta skapat ett campus präglat av en harmonisk blandning av modern estetik och hållbar design som omedelbart får alla användare att trivas. Man har bevarat och återanvänt befintliga strukturer och material. ”Det främsta målet är att minska miljöpåverkan”, säger Roy Lavian. Återanvändning är mer än bara en trend – det är ett statement.

WEB_KI_BSBI_275.jpg

Effektiv ytanvändning med bord Foldex och stol Leia.

WEB_KI_BSBI_291.jpg

Bordet Foldex är enkelt och smidigt att ställa undan, tack vare benen med hjul och den fällbara skivan.

WEB_KI_BSBI_304.jpg

Ännu ett sätt att optimera ytan endast med stol Leia.

Flexibilitet och hållbarhet

I det här sammanhanget spelar också valet av Kinnarps en roll. Kinnarps har ett högkvalitativt, hållbart och samtidigt flexibelt produktsortiment. Bord som exempelvis Foldex är modulära och mobila, vilket gör dem enkla att anpassa efter olika ändamål och lärsituationer. De är utrustade med hjul och kan enkelt flyttas eller fällas ihop och ställas åt sidan.

Valet av utbildningsbordet Origo var också enkelt för beslutsfattarna, eftersom en krok på sidan gör det möjligt för studenterna att hänga upp sina väskor direkt vid sig, för ökad komfort och säkerhet.

WEB_KI_BSBI_088.jpg

WEB_KI_BSBI_102.jpg

Serien Fields finns också i olika moduler, med fåtöljer, soffor, pallar och bord som enkelt kan anpassas till olika miljöer. Stolar i matsalen, som Anagram, kan hängas upp på borden vid rengöring av golvet.

”Samarbetet med vår kontaktperson på Kinnarps har varit mycket harmoniskt, han har alltid förstått vad vi ville och behövde.”

Roy Lavian – chef för Property Development på GUS

Men det var inte bara produktsortimentet som övertygade beslutsfattarna på GUS, utan även samarbetet med Kinnarps-teamet: ”Samarbetet med vår kontaktperson på Kinnarps var mycket harmoniskt, han förstod alltid vad vi ville och behövde”, betonar Roy Lavian.

Att Kinnarps möbler är så flexibla stödjer också inredningskonceptet. Här har man inspirerats av praxis på moderna gym, där man var tredje till var sjätte månad ändrar placeringen av utrustningen för att undvika att besökarna blir uttråkade. Med utgångspunkt från denna metod strävar man efter att regelbundet flytta runt möblerna i klassrummen för att se till att lärmiljön förblir så intressant och motiverande som möjligt för studenterna som ska vistas här i flera år.

WEB_KI_BSBI_237.jpg

WEB_KI_BSBI_266.jpg

WEB_KI_BSBI_048.jpg

WEB_KI_BSBI_045.jpg

Instagramvänligt

Kinnarps har inrett allt från klassrum, lounger och café till kontor och alla ytor däremellan. Studenterna vill att det ska se fint ut där de pluggar. ”Vi har sett till att göra många områden instagramvänliga och vi erbjuder även våra studenter en visuell plattform där de kan dela med sig av sina upplevelser”, berättar Roy Lavian.

WEB_KI_BSBI_202.jpg

Lärmiljöer med modern kontorsdesign

Samtidigt har skolan utvecklats mot modern kontorsdesign. Den privata högskolan påminner inte det minsta om mossiga gamla universitet vars salar präglas av vita bord och svarta stolar på gråa golv. I stället ska skolan vara en föregångare när det gäller design och funktionalitet: ”Hos oss befinner sig studenterna i utbildningslokaler som liknar moderna kontorsytor vilket förbereder dem för deras framtida arbetsliv”, tillägger Lavian.

 

WEB_KI_BSBI_263.jpg

WEB_KI_BSBI_078.jpg

Inte heller Space skåpmoduler är traditionellt vita. I stället har man valt eleganta och mörka ytor trots att de kräver mer skötsel. Även detta är ett statement. Många studenter och lärare tillbringar mer tid på högskolan än hemma, och då är önskemål om en trivsam och hemtrevlig atmosfär avgörande – när det gällde färgkonceptet lät man därför design gå före praktiska egenskaper.

Inte undra på att alla trivs här och att man redan har diskuterat utbyggnadsplaner.

WEB_KI_BSBI_271.jpg

Genomtänkt färgkoncept

Även färgkonceptet bidrar till det nya intrycket. När det gäller undervisning spelar miljön och atmosfären en avgörande roll. Ett vanligt scenario: Studenter och lärare flyttar möbler, vilket kan leda till en kaotisk helhetsbild. Roy Lavian och hans team på BSBI valde ett innovativt sätt att motverka detta kaos. I stället för att använda sig av de traditionella vita möblerna, som ofta upplevs som enformiga och till och med tröttsamma, har de satsat på färgvariation. Klassrummen är inredda i den harmoniska färgkombinationen persika, korall och grått, medan inredningen i andra rum går i blått, ljusblått och grått. En blandning av stolar ger alltid en fördelaktig helhetsbild som samtidigt känns vänlig och stimulerande. Även i de andra ytorna har man använt konceptet med rött och blått – rött reflekterar färgen på tegelbyggnaden som syns genom fönstren och blått fångar upp färgen hos BSBI-logotypen. Det stora utbudet av färger hos Kinnarps Colour Studio (KCS) möjliggör många färgvariationer.

WEB_KI_BSBI_040.jpg

WEB_KI_BSBI_205.jpg

WEB_KI_BSBI_031.jpg

WEB_KI_BSBI_034.jpg

Vill du veta mer om hur du kan optimera dina lärmiljöer?

Kontakta oss idag

Relaterade produkter

Serie P

Serie P

17 Färger och material | 42 Varianter

Origo

Origo

27 Färger och material | 16 Varianter

Vibe

Vibe

Vibe Golvskärm

144 Färger och material | 110 Varianter

Esencia

Esencia

276 Färger och material | 3 Varianter

Leia

Leia

350 Färger och material | 15 Varianter

Fields

Fields

297 Färger och material | 23 Varianter

Nestor

Nestor

Anagram

Anagram

Neo lite

Neo lite

Neo barpall

Neo barpall

Rocca

Rocca

Motus

Motus

Polar

Polar

264 Färger och material | 2 Varianter

Foldex

Foldex

32 Färger och material | 6 Varianter

Oberon

Oberon

Oberon skrivbord

38 Färger och material | 106 Varianter

Oberon

Oberon

38 Färger och material | 11 Varianter

Crest

Crest