Kundprojekt: DNV Hamburg

Fakta

Kund:
DNV

Plats:
Hamburg, Tyskland

Antal medarbetare:
800

Yta:
14 000 m2

Färdigställt:
2023

Fotograf:
Annika Feuss

Lysande insikter

Drömläge mitt i Hamburg, strålande utsikt – och ny, trivsam interiör som designats i Kinnarps regi. I dag har personalen på DNV kommit tillbaka till kontoret.

När pandemin var över vände sig DNV till sin ramavtalspartner Kinnarps. Det visade sig att det tyska huvudkontoret i Hamburg inte längre höll måttet – man hade nämligen svårt att få medarbetarna att komma tillbaka från distanslivet. Såväl möblerna som planlösningen upplevdes som omoderna, med grå färger och cellkontor utan möjlighet till spontana möten.

Läget är ett av de absolut bästa i staden, i Hafen City. Den nya stadsdelen har vuxit fram i den gamla hamnen sedan tidigt 2010-tal, en dynamisk sjöstad där 40 000 personer arbetar numera – varav 800 på DNV.

Kontorsbyggnaden på Brooktorkai 18, ritad av arkitektkontoret gmp, stod klar år 2010. Närheten till hamnen är en viktig faktor då DNV är en välkänd, global aktör inom sjöfartsindustrin. Härifrån har man också utsikt över det historiska området Speicherstadt och ”Elphi”, konserthuset som blivit stadens nya landmärke. Den fina utsikten är förstås bra för medarbetarnas trivsel, men det räcker inte för att skapa ett perfekt kontor. Även vyn inåt måste fungera.

Column var.1_dnv.jpg

DNV's kontorsbyggnad med drömläge mitt i Hamburg. 

Column var.1_dnv2.jpg

Med sin böljande form och höga sittkomfort på liten yta bjuder stolen Pax, här i en av sina många varianter, in till att sitta ned. Bordet Tinnef, med bordsskiva av återvunnen plast, erbjuder avlastningsmöjligheter.

Kinnarps uppdrag för DNV var att utforma en mer hållbar, trivsam och flexibel arbetsmiljö. Teamet skred till verket genom att studera de ursprungliga ritningarna, genomföra en ljudmätning och engagera medarbetarna i processen. Den nya inredningen presenterades och utvärderades i workshops, med Kinnarps inredare på plats. En grupp fick även möjlighet att testa en rad olika möbler.

Projektet färdigställdes under år 2023 – och resultatet har varit till stor belåtenhet bland både medarbetare och chefer. "Allt gick så smidigt", säger inköparen Esther Zopf om samarbetet med Kinnarps. "Tillsammans har vi nått ett fantastiskt resultat i fråga om såväl funktion som estetik."

”Tillsammans har vi nått ett fantastiskt resultat i fråga om såväl funktion som estetik.”

Esther Zopf, inköpare på DNV

Image_dnv2.jpg

Loungen, i jordnära och inbjudande färgpalett, har utformats för olika sätt att mötas. Stolen Fendo får sällskap av Centrum bord och Monolite soffa. Lekfulla pallen Mr T erbjuder ett aktivt sittande.

Image_dnv.jpg

Höj- och sänkbara bordet Serie P gör det möjligt att växla mellan att sitta och stå. På väggen syns Oktav ljudabsorbent, delvis tillverkad av textilspill från Kinnarps fabriker. Sedan lanseringen 2001 har kontorsstolen Plus, med fantastisk ergonomi och hållbar design, sålts i över två miljoner exemplar. Delarna på stolen kan enkelt bytas ut och möjliggör såväl reparationer som estetiska förändringar.

I dag råder en helt annan, harmonisk atmosfär. Medarbetarna har kommit tillbaka till ett kontor som är optimalt anpassat till hybrida arbetssätt. Det som tidigare var små köksutrymmen har omvandlats till utbyggda lounger på varje våning. Här finns de delvis klädda stolarna Deli och barstolarna Embrace. I övriga mötes- och konferensrum kan hybridmöten hållas med strategiskt placerade skärmar. På bottenvåningen finns en lounge för rekreation, umgänge och möten. De klädda stolarna Fendo, soffan Monolite, pallarna Mr T och borden Tinnef bjuder in till en mängd olika typer av samtal.

En god ljudmiljö har uppnåtts genom akustiska paneler, noggrant utvalda material samt inredning. Skrivbordsplatserna med höj- och sänkbara skrivbord från Serie P är luftigt placerade i olika grupper och bokas i förväg med ett bokningsverktyg. En ny era har också inletts inom dokumenthantering. Tidigare var arkivskåp och flyttbara hurtsar en vanlig syn. Nu har var och en sitt eget fack i ett av Kinnarps skåp ur Space-serien. Skulle man behöva flytta på något kan man använda en Kinnarpsdesignad väska eller låda.

Paletten, med varma gröna och blå nyanser i kombination med vitt, är noga uttänkt. Esther Zopf, som var med och utvecklade, berättar: "Det är naturfärger som har positiv inverkan på välbefinnandet och koncentrationsförmågan. De symboliserar också himlen, marken och vattnet i vår DNV-logotyp. Kinnarps inredare har översatt detta till möbler och material på ett väldigt fint sätt."

Prisade stolsfamiljen Embrace kommer i många utföranden, här som hög barpall. Vid väggen har sittmöjligheter skapats med hjälp av stolen Deli och bordet Uni.

”Paletten, med varma gröna och blå nyanser i kombination med vitt, är noga uttänkt.”

Esther Zopf, inköpare på DNV

Hållbarhet var också centralt för uppdraget. Inte minst eftersom DNV erbjuder hållbara lösningar till sina kunder och har egna, strikta hållbarhetsmål för verksamheten. Valet av möbler, mattor och belysning skedde därför utifrån tydligt definierade kriterier. "Det underlättade att vi hade ramavtal med just Kinnarps", berättar Esther Zopf. "Vi visste att Kinnarps ligger i framkant när det gäller hållbarhet. Det passade bra ihop med våra specifikationer."

Behöver du hjälp att inreda dina kontorsmiljöer?

Boka ett möte

Relaterade produkter

Fendo

Fendo

Tinnef

Tinnef

Serie P

Serie P

17 Färger och material | 42 Varianter

Cap

Cap

Oberon

Oberon

Oberon skrivbord, sitt/stå 62-127

38 Färger och material | 43 Varianter

Pax

Pax

Vibe

Vibe

Vibe Focus Bordskärm

144 Färger och material | 41 Varianter

Space

Space

Space Skåp med jalusi

51 Färger och material | 65 Varianter

Monolite High

Monolite High

Plus

Plus

324 Färger och material | 12 Varianter

Oberon

Oberon

38 Färger och material | 15 Varianter

Nexus

Nexus

34 Färger och material | 7 Varianter

Fields

Fields

297 Färger och material | 23 Varianter

Embrace

Embrace

335 Färger och material | 2 Varianter

Uni large konferensbord

Uni large konferensbord

Oktav

Oktav

50 Färger och material | 2 Varianter

Deep Forest

Deep Forest

Deli

Deli

Allé

Allé

Matsumoto

Matsumoto

Mr T

Mr T