Kundprojekt: Hultahuset

Fakta

Kund:
Borås stad

Plats:
Borås

Arkitekt:
Tengbom

Verksamhet:
En öppen mötesplats för sociala aktiviteter och medborgarservice. En av 5 liknande mötesplatser i Borås. 

Antal personal:
Cirka 20

Yta:
Cirka 1000 m2.

Färdigställt: 
2022

Hållbar mötesplats för alla åldrar

Hultahuset i Borås är en öppen mötesplats för både unga och gamla. Hit kommer man för att läsa läxor, dansa, spela, ta del av viktig samhällsinformation eller bara hänga med vänner. En mångfald av människor och aktiviteter som ställer tuffa krav på inredningen.

Ett extra vardagsrum dit alla åldrar är välkomna och ett sätt att ta vara på den kraft som skapas i ett samhälle när människor möts över generationsgränserna. Det är visionen för Hultahuset i Borås. Här har kommunen samlat sådant som medborgarservice och öppna verksamheter för både seniorer och ungdomar. Här finns möjlighet att gå kurser, delta i olika aktiviteter, träffa vänner – och förstås bara komma in på en fika i kaféet.  Att lokalerna ska fungera och kännas attraktiva både för yngre och äldre var en av de många utmaningar som Kinnarps i Borås ställdes inför när Hultahuset skulle inredas. De två nyckelbegreppen var flexibilitet och långsiktighet.

Grundförutsättningen är att vi nu har fått en helhetslösning med allt från möbler till gardiner och blommor som är anpassad efter verksamhetens krav. Det är också viktigt att inredningen passar alla åldrar, både i hur den ser ut och vilka funktioner den har. Fint är fint oavsett hur gammal man är.

Åsa Gunnesson, enhetschef på Hultahuset

Samtidigt finns en del lösningar som är mer åldersanpassade. Till exempel lite bredare fåtöljer med stabila armstöd och soffor som är mjuka men ändå enkla att resa sig ur för de personer som behöver det. Här finns också höga bord med barpallar och skrivbordsplatser med kontorsstolar som passar bra för till exempel läxläsning.

Det ska kännas varmt och välkomnande att bara vara i lokalerna, samtidigt som vi också behöver ta hänsyn till olika funktionskrav. Vi märker tydligt att den omsorg som inredningen utstrålar smittar av sig på våra besökare.

Nezanet Ghebrezghi, utvecklingsledare Hultahuset

Även de många olika aktiviteterna i Hultahuset ställer krav på inredningen. Flexibla lösningar gör det enkelt att ändra möbelkombinationer för att passa aktuella aktiviteter och behov. Inredningslösningen innefattar stapelbara stolar och fällbara bord med hjul så att rummet snabbt kan förvandlas från till exempel en föreläsningssal till ett stort härligt dansgolv. Det bidrar också till en god helhetsergonomi både för personal och besökare. Genomtänkt färgsättning, flexibel belysning samt inredning som bidrar till god akustik skapar en harmonisk helhet. Det finns platser för såväl stora som små grupper – och för människor som vill eller behöver vistas enskilt.

En av poängerna med Hultahuset är att lokalerna och möblerna ska användas så många dagar om året och så många timmar om dygnet som möjligt. Material och färger är valda med omsorg för att vara extra tåliga och klädslarna är tvättbara. Förutom de öppna miljöerna för besökarna finns det också matrum, vilrum och skrivbordsplatser för personalen. ”Detta är ett projekt där vi bidrar med det som är Kinnarps styrka – att designa verksamhetsanpassade helhetslösningar som också lever upp till många olika krav”, säger teamet på Kinnarps Borås.

Vi måste ha slitstarka möbler som tål att användas intensivt. Med Kinnarps vet vi att vi får hög kvalitet och möbler som håller länge.

Åsa Gunnesson, enhetschef på Hultahuset

Hultahuset är den tredje Mötesplatsen som Kinnarps inrett för Borås stad. När vi pratar med Åsa Gunnesson och Nezanet Ghebrezghi har Hultahuset varit igång några månader. De övriga Mötesplatserna har däremot några år på nacken. ”De är fortfarande lika fina som när de invigdes, det är faktiskt svårt att förstå att inredningen inte slitits mer”, säger Nezanet Ghebrezghi.

Blev du inspirerad? Låt oss veta hur vi kan hjälpa dig!

Kontakta oss

Relaterade produkter

Pio

Pio

268 Färger och material | 16 Varianter

Neo lite

Neo lite

Trix

Trix

269 Färger och material | 7 Varianter

Asto

Asto

14 Färger och material | 11 Varianter

Oberon

Oberon

Oberon mötesbord, pelarben, 55

38 Färger och material | 5 Varianter

Frisbee

Frisbee

329 Färger och material | 6 Varianter

Xact

Xact

323 Färger och material | 16 Varianter

Origo

Origo

27 Färger och material | 32 Varianter

Space

Space

Space Skåp med dörrar

51 Färger och material | 95 Varianter

Neo barpall

Neo barpall

Oberon

Oberon

38 Färger och material | 11 Varianter

Point

Point

Space

Space

Space Skåp med skjutdörrar

51 Färger och material | 69 Varianter