Kundprojekt: Kolbotn omsorgsboliger

CASE-FAKTA

Kund:
Kolbotn omsorgsboliger och Ingiertun aktivitetssenter

Antal anställda:
80

Yta:
800 m2

Ansvarig från kunden:
Audun Wigdel

Ansvarig från Kinnarps:
Torill Solberg

Levererad:
Våren 2019

ÅRETS VÅRDBYGGNAD

Vi är väldigt stolta över att ha blivit utsedd till årets vårdbyggnad (”Årets helsebygg”) 2019. Kinnarps har bidragit till att skapa en boendemiljö som helt saknar institutionell prägel, berättar Audun Wigdel, chef för Kolbotn vårdhem.

Interiören är varm, inbjudande och hemtrevlig, samtidigt som den är modern. Det är inte mycket som för tankarna till en institution – varken invändigt eller utvändigt. Juryn i ”Årets Helsebygg 2019” framtonade särskilt projektets okonventionella korridordesign och de genomtänkta materialvalen, som tillsammans bidrar till att skapa en hemtrevlig känsla och inbjudande gemensamhetsutrymmen. Även Thomas Sjøvold, kommunchef i Oppegård, rosar projektet: ”Det är verkligen en speciell byggnad – den är specialdesignad in i minsta detalj för att tillgodose användarnas behov”.

09_kolbotn_case.jpg

Trästolen Ellinor skapar en känsla av stabilitet. Stolens design bidrar till att skapa hemtrevnad och passar bra i såväl restauranger som vardagsrum och matsalar i offentliga miljöer och på äldreboenden. Stolarna har stoppad sits och är monterade så att smuts inte samlas mellan tyg, sits och konstruktion.

08_kolbotn_case.jpg

Park är en soffa som är designad för att skapa utomhuskänsla i inomhusmiljöer. Inspirationen är hämtad från den klassiska parkbänken. Ribborna kan tapetseras i olika tyger. Bänken ger en härlig känsla av att sitta utomhus i en grön oas.

07_kolbotn_case.jpg

Monroe är en inbjudande stol med tilltalande utseende. Stolen är bekväm att sitta i och har mångsidig funktionalitet samt en design som bidrar till ett smakfullt intryck. När du väljer utförande kan du välja mellan olika tyger från Kinnarps Color Studio, så att stolarna passar övrig inredning.

”Att Kinnarps delade vårt engagemang och vår entusiasm kring projektet var verkligen viktigt för oss. En bit in i projektet rådde stor osäkerhet kring färdigställandedatum och förvärvet av en ny byggnad. Då visade Kinnarps prov på stor flexibilitet och hög servicenivå. Vi är otroligt nöjda med resultatet och ser verkligen fram emot att flytta in!”

Audun Wigdel, verksamhetschef för Kolbotn omsorgsboliger

HEMTREVLIGT

”Kinnarps har varit en professionell, engagerad och lyhörd samarbetspartner”, berättar Audun Wigdel.

”Vi ville ha en stilren interiör i nordisk design, samtidigt som miljön skulle kännas hemtrevlig för boende och brukare. Gemensamhetsutrymmen och mötesplatser var viktiga: Vi ville inte att möblerna skulle andas institution, utan istället ge ett gammaldags intryck. Vi efterfrågade modern design och kvalitet samt möbler som var praktiska utifrån rengöringssynpunkt, inte minst om olyckan skulle vara framme.”

HÅLLBART

Själva byggnaden är uppförd som ett passivhus med träfasad och bjälklag i massivt trä. För kommunen var det viktigt att hela projektet var hållbart. Arkitekturen är modern och nordisk samt inspirerad av stugor och paviljonger. Principerna bakom ”mikrourbanism” är genomgående såväl utvändigt som invändigt. Det var ett krav att interiören var i stil med själva byggnaden.

”Vi har skapat en vårdbyggnad som helt saknar inslag av institutionell prägel och som istället präglas av moderna, färggranna och hemtrevliga möbler som i mångt och mycket harmonierar med byggnadens övriga identitet”, berättar Audun Wigdel.

INTERIÖR SOM STIMULERAR SINNENA

Inslag av trä och uppiggande färger är ett genomgående tema i interiören. Toner i gult, grönt, blått och rött kombineras med jordtoner. Det finns många zoner och mötesplatser som stimulerar sinnena och ingenstans i byggnaden möts man av sterilt vita väggar. Nej, här samsas olika färger och trämaterial på väggarna, fotokonst utmed promenadstråken, korridorer med spännande svängningar och vinklar samt dekorativa glasväggar med skogsmotiv.

ENTUSIASM

Den nya vårdbyggnaden består av 72 omsorgsboenden med tillhörande servicefunktioner och ett dagaktivitetscenter. Dessutom fungerar den som utgångspunkt för hemtjänsten. Kinnarps har ansvarat för interiören i alla gemensamhetsutrymmen och kontor.

SAMMANFATTNING:

  • Inredningen utgår från en otraditionell korridordesign. Genomtänkta materialval bidrar till att projektet får en hemtrevlig känsla och inbjudande gemensamhetsutrymmen.
  • Fasaden är inbjudande och påminner inte alls om en institution. Byggnaden har en bra och funktionell planlösning. Det är en speciell byggnad, som in i minsta detalj är specialdesignad för att tillgodose användarnas behov. Universell design, samarbete, klimatavtryck och sensoriska upplevelser har stått i centrum.
  • Kolbotn omsorgsboliger är ett utmärkt exempel på en framgångsrik interaktion mellan funktion, konstruktion, material och arkitektur. Byggnaden är designad utifrån kommunens önskemål om att den inte ska påminna om en institution, med monotona korridorer och sterila gemensamhetsutrymmen.
  • Konceptet har följts noga under projektets gång och byggnadsmaterialet består till stor del av trä, både för att skapa en varm och ombonad atmosfär, men också av miljöskäl. Byggnaden är klädd med värmebehandlat trä, vilket tillför fasaden en gyllene glöd.

KAN VI HJÄLPA DIG MED YTTERLIGARE INFORMATION?

KONTAKTA OSS HÄR

Relaterade produkter

Ellinor

Ellinor

Park

Park

Freja

Freja

Space

Space

Space Skåp med jalusi

48 Färger och material | 65 Varianter

Leia

Leia

350 Färger och material | 15 Varianter

Scandinavia

Scandinavia

263 Färger och material | 4 Varianter

Monroe

Monroe

315 Färger och material | 8 Varianter

Fields

Fields

297 Färger och material | 23 Varianter

Uni

Uni