Kundprojekt: Nya Westerlundska gymnasiet

Fakta

Kund:
Enköpings kommun

Plats:
Enköping, Sverige

Antal elever:
Ca 1500

Antal anställda:
Ca 200

Årskurs:
Gymnasium

Arkitekt:
White Arkitekter

Färdigställt:
Terminsstarten hösten 2024

Ett varmt och välkomnande vardagsrum

Varje dag välkomnas eleverna på det nybyggda Westerlundska gymnasiet i Enköping till en skola där inget har lämnats åt slumpen. Martina Ericson, programrektor, och Maria Johansson, administrativ chef, har under flera år lett processen och gjort allt för att skapa en tillåtande, kreativ och trygg lärmiljö. 

Är det verkligen nödvändigt att vara så grundlig, ta reda på så mycket, testa varje beslut i praktiken och inkludera både elever och personal så tidigt i processen? Om du frågar Martina Ericson och Maria Johansson är svaret givet. ”Ja, ska det bli riktigt bra måste processen att bygga en ny skola drivas så länge och så noga som vi har gjort. Genom att göra studiebesök, lyssna på experter, provmöblera och låta våra ungdomar och anställda komma med synpunkter har slutresultatet blivit så mycket bättre än annars”, säger Martina Ericson.

Column var.4_westerlundska.jpg

Den stora, öppna entrén släpper in generöst med dagsljus och blir som ett nav för skolans tre huskroppar.

Column var.4_westerlundska2.jpg

På skolans torg hittar vi olika lösningar skapade för att stötta olika aktiviteter. Den lite högre sitthöjden på barstol Decibel och bord Nexus gör det naturligt att växla mellan sittande och stående arbete, vilket uppmuntrar ett aktivt deltagande i till exempel grupparbeten.

Column var.4_westerlundska3.jpg

Genomgående i skolan har man valt färger i jordnära toner för att skapa en lugn och harmonisk miljö för både elever och personal. 

Det tidigare Westerlundska gymnasiet byggdes på 1970-talet. År 2017 slog Enköpings kommun fast att byggnaden var uttjänt och att en renovering inte skulle bli ekonomiskt hållbar. Planeringen för den nya skolan började 2020, bland annat med en rad studiebesök, workshops och andra aktiviteter med de inblandade – allt ifrån White arkitekter, Kinnarps och andra möbelleverantörer, till pedagoger och elevråd. ”Vi har testat idéer praktiskt på plats i den gamla skolan. Vi byggde till exempel upp ett testklassrum med inredning från olika leverantörer, textilgolv, whiteboardtapet och olika IT-lösningar för att under ett år undersöka vad som fungerar bäst”, säger Martina Ericson.

Det nya gymnasiet är byggt strax intill den gamla skolan och nära centrum i Enköping. Det består av tre sammanbyggda huskroppar med trästomme och en stor, öppen entréhall med bibliotek som skolans nav. Visionen att skapa ett varmt och välkomnande vardagsrum förverkligas genom planlösningen med öppna siktlinjer, naturliga material som trä och sten och kulörer i jordiga toner. ”Inredningen från Kinnarps kompletterar arkitekturen och bidrar till vår pedagogiska idé om ett inkluderande lärande med ledorden se och stötta. Vi vill ha en lugn och intrycksfri miljö som inte stör eller triggar igång eleverna på negativa sätt”, säger Maria Johansson.

Square_martina.png

Martina Ericson, programrektor, Westerlundska gymnasiet

Column var.1_westerlundska.jpg

Stol Xpect och bord Nexus utgör en plats för fokuserat arbete. Skärmen Vibe ökar arbetsron genom att skärma av distraherande synintryck.

Column var.1_westerlundska6.jpg

Bord Oberon och stol Lexie skapar en plats att umgås eller samarbeta på.

Kontakten med bland annat Kinnarps team i Västerås har varit tät och Maria Johansson och Martina Ericson säger att processen varit ovärderlig. ”Samarbetet har gett oss möjlighet att se och testa inredningen estetiskt, ergonomiskt och vad gäller slitage. Det har också varit otroligt värdefullt att ta del av Kinnarps kompetens och erfarenheter från andra uppdrag”, säger Maria Johansson.

Martina Ericson tillägger: ”De gav oss gediget faktaunderlag och idéer kring vad som fungerar bäst i skolmiljöer när vi besökte deras showroom. På det sättet har vi inte bara fått viktiga svar, utan också förstått vilka frågor vi behöver ställa.”

En utmaning var att dels inventera vilka möbler som skolan kunde ta med sig från de gamla lokalerna och återanvända, dels få dem att harmonisera på ett sömlöst sätt med den nya inredningen. ”Kinnarps hjälpte oss med båda delarna och skapade tydliga och kreativa designförslag där allt hänger ihop som en helhet i anbudet. De har tolkat våra idéer kring färg, form och material och sedan förverkligat det i en konkret inredningslösning”, säger Maria Johansson. 

I klassrummen står bordet Origo med bordsskivor i marmoleum, ett naturmaterial med ljuddämpande egenskaper. En krok i sidan av borden gör det enkelt att hålla ordning i klassrummet. Elevstolen Xpects flexande rygg uppmuntrar till rörelse för att eleverna ska orka hålla uppe koncentrationen under lektion.

Parallellt med diskussionerna med Kinnarps och andra samarbetspartners har projektet arbetat med interna processer som påverkat slutresultatet. Ett exempel är utformningen av toalettytorna som ger ökad trygghet och bygger på en workshop med elever. I den kom det bland annat fram att det är fördelaktigt att placera toaletterna i närheten av där det finns personal. Det ska också vara enkelt att gå in och ut samtidigt som dörrarna är dolda så att ingen ser vilket toalettutrymme som personen väljer.

Ett annat exempel är placeringen av barbord utmed fönstret i matsalen som både bidrar till en ombonad atmosfär och skapar en miljö där eleverna är bekväma med att sitta ensamma och äta. 

”En ny gymnasieskola är en stor och viktig investering som sänder signaler till hela samhället om vad vi tycker är betydelsefullt att satsa på i kommunen. Det är klart att det arbetet måste göras grundligt och noggrant.”

Maria Johansson, administrativ chef, Westerlundska gymnasiet

Column var.1_westerlundska3.jpg

Målet var att utforma en matsal med många sittplatser och mysig, trygg atmosfär. För att uppnå detta skapade man mindre sittgrupper med bland annat bord Asto och stol Lexie. Man har även tagit in naturen genom att placera ut växtförvaring Grow, som både bidrar till en god ljudmiljö och agerar rumsavdelare. 

Column var.1_westerlundska4.jpg

För att bidra till en trygg miljö används även soffa Monolite High, vars höga rygg skärmar av och skapar ombonade sittgrupper där man kan äta sin lunch lite mer ostört.

Column var.1_westerlundska5.jpg

Bord Uni och pall Frisbee är placerade utmed fönstret i matsalen. Här kan man välja att sitta själv eller tillsammans med kompisar och äta med härlig utsikt. 

En levande mötesplats för hela samhället

Martina Ericson och Maria Johansson är överens om att Westerlundska gymnasiets verksamhet aldrig har mått bättre. Den nya skolmiljön har inte bara förbättrat arbets- och studieförhållandena, utan också bidragit till en stark känsla av stolthet och trivsel bland både personal och elever. Det är tydligt att den omfattande satsningen på skolans utveckling har burit frukt.

Vid invigningen visade det stora intresset sig genom ett välbesökt öppet hus, som lockade hela 5 000 besökare. Den positiva responsen har inte avtagit – skolan fortsätter att väcka nyfikenhet och beundran, och andra kommuner gör regelbundet studiebesök för att inspireras av den nya miljön och arbetssättet.

Westerlundska gymnasiet är mer än bara en skola; det är en levande mötesplats för hela samhället. Skolan är designad för att vara tillgänglig och aktiv dygnet runt. Aulan används för externa arrangemang som föreläsningar, konserter och idrottsläger, där klassrummen används som skolsalar. Matsalen öppnar sina dörrar för exempelvis pensionärer som kan njuta av lunch där.

Denna öppna och inkluderande filosofi gör skolan till en central del av samhället och stärker banden mellan elever, personal och invånarna i kommunen. Westerlundska gymnasiet är därmed inte bara en plats för lärande utan också en inspirerande arena för gemenskap och samverkan.

Column var.4_westerlundska4.jpg

Column var.4_westerlundska5.jpg

Column var.4_westerlundska6.jpg

Gillar du det här projektet? Vi kan hjälpa dig att utforma dina lärmiljöer!

Kontakta oss

Relaterade produkter

Xpect

Xpect

298 Färger och material | 36 Varianter

Origo

Origo

27 Färger och material | 64 Varianter

Lexie

Lexie

193 Färger och material | 4 Varianter

Vibe

Vibe

Vibe Focus Bordskärm

141 Färger och material | 41 Varianter

Nexus

Nexus

34 Färger och material | 7 Varianter

Frisbee

Frisbee

329 Färger och material | 6 Varianter

Nexus

Nexus

34 Färger och material | 60 Varianter

Grow

Grow

6 Färger och material | 4 Varianter

Decibel

Decibel

Asto

Asto

14 Färger och material | 11 Varianter

Monolite High

Monolite High

Oberon

Oberon

37 Färger och material | 5 Varianter