Kundprojekt: Nymansgården korttidsboende

Fakta

Kund:
Nymansgården korttidsboende, Halmstad kommun

Plats:
Halmstad, Sverige

Yta:
8400 kvm

Antal lägenheter:
80

Antal våningar:
3

Antal anställda:
180

Arkitekt:
Under förstudiefasen Fredblads arkitekter i Halmstad. Under projektering och byggnation A Konsult Arkitekter & Ingenjörer.

Färdigställt:
September 2023

Hemtrevligt och hållbart korttidsboende

Hur skapar man balans mellan medicinska krav och visionen om en inkluderande och hemtrevlig vårdmiljö? Det var utmaningen när Halmstads kommun och Kinnarps skulle inreda det nya korttidsboendet Nymansgården. ”Involvera personalen, tänk långsiktigt och lyssna på experterna inom både medicin och inredning”, säger Niklas Ohlin, lokalplanerare på kommunens hemvårdsförvaltning.  

Nymansgården i Halmstad har 80 platser för korttidsvård, växelvård, en palliativ avdelning och rehabcenter. Niklas Ohlin beskriver verksamheten som en kombination av sjukhus och boende, vilket ställer speciella och svårförenliga krav på miljön.

”Den måste leva upp till höga krav på medicinsk kvalitet, hygien och ergonomi för både patienter och personal, samtidigt som vår vision är att ha en så hemtrevlig och varm miljö som möjligt. Det är en svår balansgång där olika perspektiv och behov måste vägas mot varandra”, säger han. 

I entrén till boendet möts man av fåtöljen Thyra, som tillsammans med växter och textilier i jordnära toner ger ett varmt välkomnande. Fåtöljens lösa delar går att uppdatera och byta ut vid behov, helt utan verktyg, och glipan mellan sits och rygg ger god hygien.

Image 3 column_nymansgarden.jpg

Soffan Be a part of skapar en inkluderande plats att slå sig ner på för en paus. Utrymmet mellan dynorna ger plats åt exempelvis en rullstol – vilket gör soffan till ett perfekt val för en inkluderande och välkomnande vård- och omsorgsmiljö.

Image 3 column_nymansgarden2.jpg

I de egna rummen utgör funktionsfåtöljen John och fåtöljen Humlan en yta för samtal, exempelvis mellan boende och anhörig eller personal. En harmonisk plats med hemlik känsla.

Nyckeln till att projektet har lyckats så väl med den svåra uppgiften var att man tidigt i projektet sammanförde olika kompetenser – medicinsk expertis, personal som ska jobba på boendet och människor som kan inredning. Allt med fokus på vårdkvalitet, personalens arbetsmiljö och de specifika behov som de olika vårdtjänsterna har.

”Komplexa projekt tar tid och man måste ha med alla olika synpunkter från början. Dialogen med de som ska inreda miljön är viktig, de är proffs och har koll på hur visionen kan realiseras med både användarvänliga produkter och inredningslösningar som får människor att trivas och må bra”, säger han.

Boendets matplats utgörs av stol Jackie och bord Nivå, som tillsammans skapar en trygg och hemlik plats för måltider. Jackie har hjul framtill vilket gör stolen smidig att flytta intill bordet. 

Under processen har personal från Halmstad kommun haft möjlighet att komma med synpunkter och önskemål, liksom att testa och utvärdera olika produkter. Även en rad studiebesök har genomförts, exempelvis på andra boenden.

”Vi hade ju vår vision att utgå ifrån, men det är alltid mycket värt att se produkterna i verkligheten, att få klämma och känna på dem, för att förstå hur de fungerar, varför vissa lösningar är bättre än andra och vad den fysiska miljön kan tillföra verksamheten”, säger Niklas Ohlin.

Han berättar att kommunens upphandling fokuserade på att efterfråga generella funktioner utifrån de identifierade behoven och den formulerade visionen, snarare än specifika lösningar, för att lämna utrymme för leverantören att komma med förslag och idéer.

”Vi vill skapa en miljö som är långsiktigt hållbar på alla sätt. För miljön, för människorna som bor och arbetar på Nymansgården och ekonomiskt för kommunen. Då var vi tvungna att ta höjd för att leverantören ska förstå våra behov och leverera en lösning utifrån den totala kravbilden. De skulle bli fel om vi började föreslå möbler och inredning, för den kompetensen har vi helt enkelt inte”, säger han.

I en av korridorerna skapar fåtöljen Kurbits en lugn och harmonisk plats för paus. 

Niklas Ohlin säger att samarbetet med Kinnarps har varit tajt efter att upphandlingen var klar. Den skräddarsydda helhetslösning som Kinnarps team i Halmstad skapat fungerar sömlöst med både verksamhetsvisionen och arkitekturen. Ljusa och samtidigt varma, jordnära och naturliga kulörer och trärena ytor dominerar. Stabila och lättskötta sittmöbler i lägenheterna och de gemensamma utrymmena skapar trygghet. Och belysning, akustik och kulörer som anpassats efter verksamheten bidrar till en bra totalergonomi.

”Det har varit tryggt att samarbeta med ett företag som förstår uppgiften, utmaningarna och möjligheterna, och sedan kan leverera de faktiska lösningar som behövs. Vi får många positiva reaktioner från både boende och anhöriga som säger att de mår bra här. Dessutom erbjuder vi en bra arbetsmiljö, med en blandning av mjuka och hårda faktorer, som gör det enklare att rekrytera personal för en fortsatt hög verksamhetskvalitet.”

Niklas Ohlin, lokalplanerare på Halmstad Kommuns hemvårdsförvaltning

Column var.1_nymansgarden2.jpg

I personalrummet ges boendets personal en plats för återhämtning. Stol Neo Lite tillsammans med bord Uni skapar en yta för personalen att pausa och fylla på med energi.

Column var.1_nymansgarden.jpg

Stol Neo Lite med klädd sits i jordnära färger som skapar harmoni.

Han lyfter bland annat fram Kinnarps val av både tåliga och visuellt tilltalande material, liksom möbler som är praktiska, avtorkbara och lättskötta på alla sätt – samtidigt som de tillför både visuella och sociala värden.

”Vår stora restaurang i entrén som är öppen för boende och besökare är exempel på hur inredningen bidrar till social hållbarhet, liksom de lugna och trygga miljöer i hela boendet som skapar välkomnande rum för både gemenskap och avskildhet. Det känns bra att vi gjort rätt från början och investerat i en miljö med kvaliteter som kommer att hålla över tid”, säger Niklas Ohlin.

Behöver du hjälp med att utforma dina vård- och omsorgsmiljöer?

Ta kontakt med oss!

Relaterade produkter

Scandinavia

Scandinavia

263 Färger och material | 4 Varianter

Kalmia

Kalmia

32 Färger och material | 21 Varianter

Kurbits

Kurbits

Thyra

Thyra

Orkester

Orkester

Be a part of

Be a part of

John

John

Humlan

Humlan

Jackie

Jackie

Nivå

Nivå

Neo lite

Neo lite

Uni

Uni

Knop bord

Knop bord

Humlan

Humlan