Kundprojekt: Sopra Steria Cityscope

PROJEKTINFORMATION

Inredning av Sopra Sterias huvudkontor på Rue de Presbourg i Paris. Kontor, mötesrum och öppna områden inreddes med: Arbetsstolar Fenix, Capella och Esencia, Mötesstolar Senor och Filio, Sitsar Mimic, Pallar Plint, Soffor och fåtöljer Human, Sittpuffar Monolog, Bänkar Libra och Lean in.

Tillverkare:  Kinnarps, Materia, Skandiform, Martin Stoll och Nordic Care

Arkitekt: Atelier Annie Vitipon

Fotograf: Alexis Paoli

Under möbelmässan i Stockholm 2016 fick arkitektbyrån Annie Vitipon upp ögonen för Kinnarpskoncernen och dess olika varumärken. De fattade tycke för den skandinaviska stilen och konsulterade Kinnarps för ett inredningsuppdrag för byråns allra trognaste kund: Sopra Steria-koncernen, en av Europas ledande aktörer inom digital transformation med 38 000 anställda i över 20 länder och en omsättning på 3,6 miljarder euro år 2015. Arkitektbyrån Annie Vitipon stod inför den svåra uppgiften att planera ombyggnationen av Sopra Sterias huvudkontor, och målet var att ta fram en optimerad interiör. Fokus låg på att designa och inreda arbetsutrymmena för 290 anställda och välja ut möblemanget.

Byggnaden på Rue de Presbourg i Paris består av ett stort antal kontor, mötesrum och fria utrymmen uppdelat på åtta våningar. Vid utformningen av inredningen tog man fasta på följande: stilren och sober interiör (väggar i vitt, beige och mörkgrått, ljusa skrivbord, trä och andra naturmaterial) med sittmöbler som färgklickar i landskapet (arbetsstolar, soffor, fåtöljer). Färgerna inspirerades av företagets logga som går i olika nyanser av rött och orange och balanseras av komplementfärgerna blått, turkost och grönt, som speglas i inredningen genom enfärgade och randiga textilier.

Kolorimetri: varje våning har ett eget färgschema. Bottenvåningen har de kallaste färgerna, och högsta våningen de varmaste. På högsta våningen finns ett ”klubb”-space med ett antal Coves med sittplatser i färger som använts på de andra våningarna.

Färg – Den här färgkompositionen är den röda tråden i hela projektet, och den skapar en skön harmoni i interiören. Jag har medvetet lekt med de här sobra miljöerna som verkligen pryder byggnaden, säger Annie Vitipon, projektets arkitekt.

Natur – Krukväxter och gröna ytor ger en touch av natur och växtlighet. Den gröna väggen är mycket originell och dekorativ, men den har fler fördelar – den separerar olika ytor, är ljudisolerande och renar också luften. Framför allt påminner den människorna om naturen, och får dem att glömma för en sekund att de befinner sig i hjärtat av Paris.

Konst – Arkitektens konstnärliga bakgrund lyser igenom i utsmyckningarna. Annie Vitipon har fokuserat lika mycket på volym som på små detaljer: det första man ser är den majestätiska kristallkronan, sedan trappans räcke i smidesjärn, statyerna i korridorerna, tavlorna inne på kontoren ... alla dessa konstverk ger kontorsmiljön en poetisk dimension som öppnar upp fantasin och kreativiteten.

Att inreda kontor där varje fönster vetter mot någon av Paris alla vackra sevärdheter var en svår uppgift: Triumfbågen, Eiffeltornet, Montmartre, och för den delen alla förtjusande parisiska tak. Blicken dras oundvikligen mot stadsmiljön. Men Annie Vitipon lyckades ändå med det verkliga konststycket  att skapa en miljö man mår bra i, och där man trivs att arbeta, i dynamiska och levande interiörer som speglar ett företag med blicken lyft mot framtiden.

TYCKTE DU OM VAD DU SÅG? NYFIKEN PÅ VAD SOM KAN GÖRAS FÖR DIN ARBETSPLATS?

Kontakta oss

Produkter som använts i det här caset

Libra

Libra

267 Färger och material | 3 Varianter

Petals

Petals

Spino

Spino

Omni

Omni

Point

Point

Jeffersson

Jeffersson

Boullée

Boullée

Deli

Deli

Space

Space

Space Skåp med jalusi

48 Färger och material | 65 Varianter

Plint

Plint

Ava

Ava