Måste ett äldreboende se ut på ett visst sätt? Det tycker inte enhetschefen på Strandhagen i Gnesta som anlitade Kinnarps vid nybyggnationen för att skapa ett modernt, hållbart och smakfullt boende. Med luftiga ytor, genomtänkta designval och flexibla lösningar har man skapat en vardagsmiljö där både de boende, anhöriga och personalen kan trivas och känna sig hemma.
MÖBLER SOM SKAPAR IGENKÄNNING
Den vita pinnstolsfåtöljen Kurbits från NC leker med gammal och ny design i sitt formuttryck, och skapar igenkänning hos de boende. Fåtöljen i massiv björk blir en trivsam plats för lugn och ro på vårdavdelningen, samtidigt som armstöden gör det lättare att stiga upp och ner i stolen.
DESIGNAD FÖR LÄTTARE LYFT
Karmstolen Erik från NC är en klassisk, robust stol som ger en upprätt sittposition med armstöd för avlastning. Glidhjulen gör det tryggt och säkert för brukare, och vårdpersonal som får en bättre ergonomisk arbetsposition vid förflyttning.
MJUKA FORMER GER AVKOPPLING
De mjuka och rundade formerna på soffan Humlan från NCC inger trygghet och ger plats för avkoppling. Soffan finns i ett flertal färgval och kan kombineras med olika struktur och färg på stomme, sist och ryggkuddar för en unikt anpassad design – här i blå/grå-toner för att passa till boendets nyckelfärger. Det avtagabara tyget och den glipa som finns mellan sitts och rygg gör Humlan mer lättstädad och mer hygienisk.
”Ett äldreboende behöver inte vara tråkigt, gammalt och omodernt! Vi har fått ett väldigt fint resultat med en tydlig tanke bakom varje möbelval, färg och placering. Det finns en stor erfarenhet och känsla hos Kinnarps – och både vi, våra äldre och deras anhöriga är väldigt nöjda"
För att hålla ihop boendets alla fyra enheter och skapa igenkänning för de boende har man enats om en färgskala i grå-grönt som en röd tråd. Färgerna upplevs harmoniska och välkomnande, och återfinns i textilier i samtliga utrymmen. På dagvårdsavdelningen har man däremot använt starka, röda färger som fungerar stimulerande och ger positiv igenkänning för demenssjuka.
Solitära möbler blandas med soffgrupper för att skapa en inkluderande miljö där alla kroppstyper och personligheter får plats och känner sig bekväma. Här får de boende möjlighet att umgås i grupp, eller hitta gemenskap men ändå avskildhet genom att välja en fåtölj med avskärmande ryggstöd.
De gemensamma ytorna på vårdavdelningarna har en luftig känsla med öppna ytor för att alla ska kunna röra sig fritt och lättare komma fram med rollatorer och rullstolar. Små, nätta soffbord ger en flexibel möblering som lätt kan arrangeras om efter gruppen.
För att hitta möbler som både bidrar estetiskt och funktionellt har Kinnarps samarbetat med både personalen och boendets fysioterapeuter och arbetsterapeuter. Gungfåtöljerna i olika storlek med hög och låg rygg ger en rogivande och stimulerande plats för möten. Fårskinn är mjukt och skönt att sitta på samtidigt som det är hållbart och antiseptiskt.
Andra färger och ett annat formspråk särskiljer personalrummet från övriga utrymmen. Långa gardiner skapar en ombonad känsla och accentfärgen plockas upp i ljudabsorbenten på väggen som också ger rummet en trivsam känsla.
”Vi lever vår vardag tillsammans med våra äldre – det ska vara trivsamt för alla här på Strandhagen”
När Strandhagen äldreboende skulle byggas ville man skapa en harmonisk, hållbar och flexibel vardagsmiljö där alla är välkomna och kan känna sig hemma. Igenkänning är en viktig faktor för att skapa trygghet för de boende, och man la mycket engagemang och tid på att välja färger och textilier för att hitta rätt känsla av harmoni.
För att kunna erbjuda högkvalitativ vård har stor hänsyn även tagits till personalens önskemål och att hitta ergonomiska lösningar som underlättar det dagliga arbetet – dels genom utformning, men även genom möbelplacering och val av hållbara och slitstarka material.
Strandhagen är ett modernt äldreboende med höga krav och varierande behov, där möbler och design både är funktionell och skapar känslor av harmoni och trivsel.