Kundprojekt: Wärtsilä Finland

Fakta

Kund:
Wärtsilä Finland Oy

Plats: 
Vasklot, Vasa

Projekt:
Sustainable Technology Hub 

Antal anställda:
ca 1500

Yta:
ca 10 000 kvadratmeter

Färdigställt: 
2021 - 2022

Nya flexibla och anpassningsbara lokaler i teknikcentret

Sustainable Technology Hub är teknologicentret i Vasklot i Vasa, där forskning, produktutveckling och produktion sker under samma tak. Ett av målen med projektet var att skapa flexibla och anpassningsbara lokaler, där team som tidigare arbetat på olika platser skulle kunna arbeta mer effektivt tillsammans. Dessutom ville man skapa funktionella utrymmen också för partners, som startup-företag och forskare.

Wärtsilä har under årtionden arbetat i flera gamla byggnader i centrala Vasa på en tomt där det inte längre fanns några expansionsmöjligheter. Eftersom det inte längre var möjligt att förändra eller expandera befintliga lokaler för att möta Wärtsiläs behov, var det enda smarta alternativet att bygga nya lokaler. Att bygga på en helt ny plats gjorde det möjligt att arbeta och serva kunderna som vanligt även under byggtiden. 

”Projektets storlek, den snäva tidsplanen och budgeten i kombination med den parallella förändringen av arbetssätt gjorde det här projektet extra krävande”, säger Tommy Grannas, fastighetschef på Wärtsilä.

"Kinnarps professionella projektgrupp har varit vår sparringpartner i jakten på funktionella lösningar för våra nya lokaler. Med det framgångsrika resultatet kan vi konstatera att Kinnarps har lyckats hitta helhetslösningar som passar just våra behov."

Tommy Grannas, Fastighetschef, Wärtsilä Finland Oy

På första våningen finns flera olika typer av konferenslokaler och mötesrum. Vid planeringen fokuserade vi på användarupplevelsen, för att få ett bra flöde i lokalerna och inspirerande miljöer att arbeta i.

Gästlokalerna är designade utifrån klassisk elegans och komfort. De tidlösa och högkvalitativa inredningsvalen gör helheten till en långsiktig god och hållbar investering.  

Hållbarhet i fokus

Under de senaste åren hade många nya möbler skaffats till Wärtsiläs lokaler och man ville utnyttja dessa möbler så långt som möjligt även i de nya lokalerna. Målet var att skapa eleganta, ergonomiska och moderna kontorslokaler för personalen. Detta krävde att man inventerade de befintliga möblerna och matchade dem med de nya möblerna för att få ett enhetligt utseende och funktionella, flexibla och inspirerande lokaler.

I inredningsprojektet ingick ingen extern inredningsarkitekt, eftersom Wärtsilä valde Kinnarps helhetstjänst som omfattade både inredningsdesign, valet av nya möbler och matchningen av befintliga möbler.

Förutom att utnyttja befintliga möbler har vi också lagt stor vikt vid att de nya möblerna är tillverkade i Skandinavien och av certifierat trä.

”Kinnarps lyckades mycket bra, trots att Wärtsilä kom med många olika ändringar och tidsutmaningar under projektets gång”, berättar Tommy Grannas. ”Samarbetet har fungerat fantastiskt bra under hela projektet och även efter att lokalerna tagits i bruk. Leveranserna, tidtabellerna och priserna har hållits enligt avtalet, tillägger Grannas.

Anpassningsbara lokaler för socialt umgänge

Kinnarps_Wartsila_STH-8 lr_h 800.jpgEvenemangslokal för olika tillfällen och grupper

Möblerna i evenemangslokalen är lätta att flytta eller stapla, vilket gör det enkelt att anpassa och variera lokalen efter behov. I lokalen kan man arrangera aktiviteter även för en större grupp, då den kan sammanslås med den intilliggande matsalen. 

Kinnarps_Wartsila_STH-10 lr_h 800.jpgInspirerande lokaler uppmuntrar till att dela tankar

Arbetsloungen möjliggör att du kan arbeta enskilt eller delta i sociala möten. Här finns den halvhöga soffgruppen Alto och bordet Vagabond på hjul som vid behov kan flyttas till evenemangslokalen och användas som serveringsbord. 

Gemensam matsal

I den stora matsalen äter både kontors- och produktionspersonal dagligen. Välj mellan att sitta vid ett mer traditionellt matbord eller kanske en i halvhög soffa eller på en pall. Den stora soffgruppen fungerar också som mötesplats utanför lunchtid.

På Partner Campus finns det platser för arbete tillsammans.

Grunden för den mångsidiga möbleringen är olika sittplatser samt flyttbara ritytor som även fungerar som rumsavdelare. Här finns även akustiska element som bidrar till en god ljudmiljö, till exempel soffan Fields med hög rygg och skärmen Vibe. Samarbetslokalerna lämpar sig för både enskilt arbete och grupparbete och rymmer flera grupper samtidigt.

Integrerade eluttag i möblerna underlättar arbetet. De hjulförsedda och gungande pallarna uppmuntrar till rörelse under arbetsdagen.

De 3 bästa sakerna i den nya arbetsmiljön

Både Wärtsiläs personal och kunderna har gett positiv återkoppling om de nya lokalerna. Även fastighetschefen är nöjd med ändringsprojektet och listar de bästa egenskaperna i den nya arbetsmiljön enligt följande:

1. Flexibel och anpassningsbar arbetsmiljö
2. Bra ergonomi
3. Elegansen och tidlösheten i receptionen och gästlokalerna


Blev du intresserad av detta projekt? Börja planera din arbetsmiljö i samarbete med våra experter.

Kontakta oss

Relaterade produkter

Fields

Fields istuinkalusteet

Alto

Alto

Capella

Capella

264 Färger och material | 4 Varianter

Space

Space

Space Skåp med jalusi

51 Färger och material | 65 Varianter

Crest

Crest

Vagabond project

Vagabond project

Rocca

Rocca

Motus

Motus

Neo lite

Neo lite

Cap

Cap

Leia

Leia

350 Färger och material | 15 Varianter

Polaris

Polaris

16 Färger och material | 20 Varianter

Uni

Uni

Pop

Pop