Älskade kontor

Distansarbete är fantastiskt – ibland, för vissa. Men kontoret kommer att spela en viktig roll även i framtiden. Både som kulturbärare, knutpunkt och plats där organisationens image och värderingar speglas.

Många arbetsrutiner blev ifrågasatta under pandemin, inte minst kontoret. Nästan över en natt blev videomöten vardag. Kontorsarbetare världen över började fråga sig varför de egentligen skulle vara på kontoret över huvud taget. Skriva mejl, använda Excel, Powerpoint och Word, ringa samtal, läsa rapporter – allt kan ju göras hemifrån. 

Men allteftersom pandemin drog ut på tiden, förändrades tongångarna. Även arbetsgivare – som hade sett framför sig lägre lokalkostnader och en arbetsstyrka som kunde sitta var som helst i hela världen – började se nackdelarna. Det blev svårare att vara innovativ om man aldrig sågs. De där informella mötena vid kaffemaskinen, i loungen och på lunchen uteblev. Och de var viktigare än man tidigare hade trott. Kort sagt: ryktet om kontorets död var starkt överdrivet.

I en undersökning av Axiom Insight frågade man kontorsarbetare i Sverige, Danmark och Finland vad de tycker om kontoret. Slutsatsen är tydlig – kontoret är här för att stanna. För många är kontoret en källa till social samvaro och ett sätt att träffa nya kompisar. Hela 62 procent av de tillfrågade uppger att kontorets viktigaste egenskap är kollegorna. Nio av tio nordiska kontorsarbetare är på kontoret minst halva arbetsveckan. 

Tongångarna är likadana i resten av världen. I en studie som utförts av tidningen The Economist på uppdrag av företaget Aruba konstateras till exempel att möjligheten att välja var man arbetar är den största faktorn i hur kreativ man anser sig vara. I samma studie uppger 42 procent att de blir mer produktiva av att ha lätt tillgång till andras kompetens och information. Kort sagt: det är värt mycket att bara kunna fråga sina kollegor om råd. 

Även om digital kommunikation har kommit långt är det fysiska mötet fortfarande avgörande för att främja en stark kultur, utveckla relationer och skapa engagemang.

En annan fördel med kontoret är att introducera nyanställda. Alla som har kommit till en ny arbetsplats vet hur svårt det är – alla nya namn och ansikten, lära sig nya arbetsuppgifter, lära känna verksamheten och hålla reda på vem som gör vad. Allt det blir dubbelt så svårt om det ska ske via digitala tjänster. I en forskningsstudie från University of East London slås det fast att en lyckad introduktion av nyanställda bör ske med hjälp av ”en avsevärd mängd mänskliga möten” – vilket ju underlättas av ett kontor.

Det har också visat sig att vissa medarbetare anser att hemarbete fungerar bättre för att deras kontor har brister. Det saknas högfokusytor, mötesrum och digitala mötesrum som främjar de aktiviteter man utför. Har man ett välplanerat kontor, som stödjer faktiska aktiviteter och organisationens arbetssätt, vill och kan medarbetare arbeta på kontoret. Och man bör komma ihåg att det som kan vara positivt för den enskilde medarbetaren kan vara negativt för organisationen som helhet. Medarbetaren anser kanske att den lika gärna kan checka av sin to-do lista hemifrån, men för teamet i stort går man då miste om innovation, problemlösning och kreativa spontanmöten.

Förändrade arbetsmönster och nya sätt att arbeta i en hybrid värld ställer alltså nya krav på arbetsplatsen. Kontoret behöver vara en värdeskapande, attraktiv och hållbar plats där människor mår bra, trivs och har möjlighet att prestera på bästa sätt. Det blir allt viktigare att inte bara behålla, utan även attrahera ny arbetskraft. 

Och slutligen: ja, chefen lägger märke till dig och ditt arbete mer när du är på kontoret. Det framkommer i en studie som gjordes av företaget Envoy. Hela 96 procent av amerikanska chefer medger att de uppmärksammar anställdas ansträngningar mer om de är på kontoret. 

STÖD VID ARBETSPLATSUTFORMNING

En arbetsplatsanalys hjälper till att kartlägga och analysera behov och arbetsmönster inför utformningen av ett nytt kontor. Med specifika verktyg och workshops involveras personalen genom hela förändringsresan för att skapa engagemang och delaktighet. Utifrån resultatet ges rekommendationer kring layout och fördelning av olika miljöer samt arbetssätt. Läs mer om vår arbetsplatsanalys Next Office® här.

”För många är kontoret en källa till social samvaro och ett sätt att träffa nya kompisar.”