Skapa arbetsro med rätt ljudmiljö

En dålig ljudmiljö leder inte bara till frustration utan kan också påverka både produktivitet och kreativitet på arbetsplatsen. Vi guidar till hur man inreder för en god akustik, oavsett planlösning eller typ av kontor.

Ljudmiljön på kontoret påverkar både hur vi mår och presterar. Alla har nog någon gång upplevt situationer där man haft svårt att koncentrera sig på grund av störande ljud runt omkring sig. En dålig ljudmiljö leder inte bara till frustration utan kan också påverka produktiviteten och den övergripande trivseln på arbetsplatsen. Att investera i god akustik är därför en viktig del i helheten när man inreder en arbetsmiljö, oavsett planlösning eller typ av kontor. Arbetsplatser med en balanserad ljudnivå främjar både välmående och framgång. Det handlar om att förstå hur ljud fungerar och hur det påverkar oss.

Bäst förutsättningar för en god ljudmiljö får man om man lägger fokus på rumsakustik redan i planeringsfasen. Det lönar sig alltid att grundutrusta lokalerna med akustiktak och ljuddämpande golvbeläggning. Med hjälp av inredning förstärker man sedan en god ljudmiljö, till exempel genom klädda möbler, ljudabsorbenter, gardiner, mattor, ljuddämpande bordsskivor och möbler med hjul. Att inreda med mjuka material bidrar dessutom till en ombonad känsla och främjar ett lugnt beteende.

I rum med hårda ytor studsar ljudet fram och tillbaka och ger en lång efterklangstid. Efterklangstid är ett mått på ekot i ett rum och kan mätas genom att till exempel klappa hårt i händerna och sedan mäta hur lång tid det tar för ljudet att klinga av. Människor som pratar är den främsta orsaken till höga ljudnivåer och beroende på vad ett rum används till samt hur det är utformat rekommenderas olika efterklangstider. En efterklangstid på 0,4–0,6 är ett bra riktmärke. Rent generellt kan man säga att ju viktigare det är att tal förstås, desto kortare ska efterklangstiden vara.

Många miljöer på kontoret ska kunna fungera för olika typer av aktiviteter, både enskilt arbete och samarbete. Det innebär att man behöver kunna anpassa inredningen för att hålla en god ljudmiljö för alla aktiviteter. Det är också viktigt att dela upp kontoret i zoner för olika fokusgrad med tydliga regler för hur de olika ytorna ska användas. Öppna miljöer kan med fördel delas upp i mindre zoner, med hjälp av exempelvis skärmväggar, förvaringslösningar, möbler med höga ryggar eller textilier, så att ljudets utbredning begränsas.

Square big_akustik.jpg

Arbetsplatser med en balanserad ljudnivå främjar både välmående och framgång. Det handlar om att förstå hur ljud fungerar och hur det påverkar oss.

kin-product-vibe-vf124w-16172.jpg

Vägghängd skärm Vibe

kin-product-fields-fihb2cubu-23520.jpg

Soffa med hög rygg Fields

Olika sätt att påverka ljud

En bristande ljudmiljö kan bero på flera faktorer. Buller inifrån byggnaden som prat och spring från kringliggande ytor, skrapljud från möbler eller skåp som öppnas och stängs. Andra distraherande ljud kan vara surr från fläktar, teknik och lampor eller ljud från hissar. Störande ljud utifrån kan till exempel komma från trafikbuller.

Diffusera Icon_diffuse.png

Splittra och ändra ljudets riktning. Genom exempelvis bokhyllor, växter, skärmväggar eller förvaringslösningar med oregelbundna former.

Top Image_akustik.jpg

kin-product-oktav-1ok55u-17380.jpg

Ljudabsorbent Oktav

Reducera Icon_reduce.png

Minska förekomsten av eller stänga ute ljud. Genom exempelvis ljuddämpande bordsskivor, mattor, gardiner, hjul på möbler, skärmväggar och mjukstängande lådor.

Top Image_akustik2.jpg

Space förvaringsserie finns i många olika moduler, färger och material som går att kombinera efter behov. Här med adderade ljudabsorbenter.

kin-product-monroe-966c-35932.jpg

Mötesstol Monroe

kin-product-vibe-vflex420w-vnb139-vhook-vmi-vbag4--24200.jpg

kin-product-vibe-vfh816-vfh814-vfh1214-36135.jpg

kin-product-vibe-18241.jpg

Vibe är en familj med ljudabsorberande och ljuddämpande golv-, vägg-, tak- och bordsskärmar som skapar oändliga möjligheter för god ergonomi och en genomgående harmonisk helhet.

Absorbera Icon_absorb.png

Minska ljud. Ljudabsorption är ett viktigt begrepp inom rumsakustiken. Ljudabsorbenter, exempelvis stoppade möbler samt vägg-, tak-, bords- och golvskärmar, används för att hindra ljudet från att spridas vidare i lokalen. Detta kortar ner efterklangstiden i ett rum, vilket bidrar till en bättre ljudmiljö. När energin i en ljudvåg absorberas på grund av värmeförluster så dämpas ljudet. För att absorbera det mänskliga talet behöver en ljudabsorbent vara minst 40 mm tjock.

Top Image_akustik3.jpg

Zon för högfokus. Vibe bås, tillsammans med takhängda ljudabsorbenter och förvaring som skärmar av, signalerar att detta är en miljö för enskilt arbete med högfokus.

deep-forest-6.jpg

Ljudabsorbent Deep Forest

kin-product-fields-fihb1cusbu-23518.jpg

kin-product-fields-fi1t-22448.jpg

kin-product-fields-fihb3cubu-23522.jpg

Fields serie med bland annat fåtöljer, sittpuffar och soffor i olika utföranden bidrar till god ljudmiljö. Med hög rygg skapas en egen lugn zon.

Blockera Icon_block.png

Blockera ljud från att gå från en plats till en annan. Genom väggar i ett rum eller väggar som blockerar trafikljud utifrån.

En bra akustik på arbetsplatsen handlar inte om att skapa ett helt tyst kontor, utan snarare om att balansera ljudet och hitta lämpliga ljudmiljöer för alla typer av aktiviteter.

Vill du få hjälp med att skapa en god ljudmiljö på din arbetsplats?

Kontakta oss!

Relaterade produkter

Vibe

Vibe

Vibe Golvskärm

141 Färger och material | 107 Varianter

Vibe

Vibe

Vibe Tak- / Väggabsorbenter

141 Färger och material | 27 Varianter

Vibe

Vibe

Vibe Focus Bordskärm

141 Färger och material | 42 Varianter

Oktav

Oktav

45 Färger och material | 2 Varianter

Deep Forest

Deep Forest

Point

Point

Monolite High

Monolite High