#bakeyourowntruck

Lagom till jul bestämde vi oss för att göra en pepparkaksversion av vår favoritbil. Vill du baka din egen? Du hittar vårt recept och instruktioner nedan. Lycka till!

MALLAR

För att baka din egen pepparkakslastbil, ladda ned och skriv ut pdf:en. Klipp ut och tejpa ihop enligt instruktionerna. Lycka till!

Ladda ned (pdf)

 

Instruktioner

RECEPT PEPPARKAKSDEG

6 dl socker
4 dl ljus sirap
200 g smör
8 tsk malen kanel
4 tsk malen ingefära
6 dl mjölk
4 tsk bakpulver
2 kg vetemjöl

1. Smält socker, sirap och smör i en kastrull. Tillsätt kryddor och mjölk, häll blandningen i en stor skål och låt den svalna.

2. Blanda bakpulver och mjöl i en skål och tillsätt den i den smälta sockerblandningen. Knåda den till en deg, tillsätt lite mjöl över toppen och täck den med plastfolie. Låt den vila i kylen över natten.

3. Värm ugnen till 175° C.

4. Knåda din deg på en mjölig yta. Rulla ut den ovanpå ett ark bakpapper. Den ska vara cirka 3 mm tjock. Klipp ut mönstret med en liten kniv eller en pizzaskärare och ta bort överskottet av deg. Se till att du har tillräckligt med utrymme mellan de olika delarna eftersom degen kan rinna ut medan du bakar. Grädda delar i samma storlek tillsammans så att de bakar jämnt och inte bränns vid.

5. Grädda i 8-10 minuter. Observera att baktiden kan variera beroende på storleken på bitarna. Låt delarna svalna på en plan yta.

Det traditionella svenska pepparkakshuset är sammansatt med en smält sockerblandning, men för att göra det lite lättare sätter vi samman vår lastbil med en limpistol.

GLASYR

2 äggvitor
8 dl florsocker
2 tsk vinäger

1. Blanda äggvitorna, florsocker och vinäger tillsammans. Lägg den i en spritserpåse.

2. Det är lättare att röra logotypen om du klipper ut den från papperet och överför den med penna på sidodelarna innan du sätter ihop den.

3. Rör alla sömmarna för att dölja det heta limmet och dekorera det sedan när du vill.

Dela din egen lastbil och tagga ditt inlägg med #bakeyourowntruck