Kinnarps har snart levererat två miljoner exemplar av den populära PLUSSTOLEN

Kinnarps arbetsstol Plus är en klassiker inom svensk ergonomidesign. Sedan stolen lanserades 2001 har den sålt i snart 2 miljoner exemplar. Stolen har levererats till arbetsplatser i stora delar av världen och nästan alla har någon gång suttit i en Plus.

Plusstolen är en ergonomisk framgångssaga. Du hittar den överallt – på kontoret, i flygledartornet, i det avancerade forskningslabbet och i den tunga tillverkningsindustrin. Med möjligheten att välja mellan två olika typer av gungmekanismer – FreeFloat som anpassar sig fritt efter kroppens rörelser eller Synkron som har ett lugnare rörelsemönster – kan alla hitta ett aktivt och ergonomiskt sittande som man trivs med.

Plusstolen lanserades av Kinnarps 2001, då med den tuffa utmaningen att följa upp flaggskeppet 6000 och 8000. Den nya stolen tog form i ett nära samarbete mellan designern Johan Larsvall på Idesign och Kinnarps utvecklingsavdelning som stod för de tekniska lösningarna. 

”Plus kännetecknas av accentuerad sidolinje i ryggen. En markör av svankstödets läge som är så viktigt för bra komfort och stöd i ländryggen. Formen signalerar en funktion och ger en inbjudande gest”, berättar Johan Larsvall.

Typiskt för Plus är också fotkrysset med avlastnings- och massagefunktion för fötterna som har kommit att bli en stilbildare i branschen. En detalj som kom till efter en forskningsrapport som visade att fotmassage bidrar till att stimulera hjärnan.

”Om man tillverkar nästan 2 miljoner stolar så är det viktigt att de också har en form som håller över tid. Det ska gå att klä om dem, byta reservdelar och återanvända dem gång på gång – utan att designen känns daterad.”

I dag är Plus ryggraden hos många europeiska myndigheter och storföretag. För Arne Ekbom, konstruktör på Kinnarps som har utformat många av Plus-stolens tekniska lösningar, sitter framgången i den unika kombinationen av form och funktion.

”Plus är visuellt tilltalande, liten och nätt till skillnad från många arbetsstolar som kan uppfattas som ganska breda upptill. Fjädringen ger en väl avvägd balans i stolen som anpassar sig efter din kroppsvikt och ger support i hela rörelseregistret.”

Att Plus kommer att leva vidare under lång tid framöver är han säker på.

”Jag tror att vi kommer att få se två parallella spår. Plusstolen med många individuella inställningar som är mer av en ’one man’s chair’ och extremt intuitiva stolar som kan anpassa sig efter många användare under en och samma arbetsdag.”

Har du frågor?

För mer information, kontakta:

Kristina Hjalmarsson
Internal communication, PR & Event Executive, Kinnarps AB
Tel.: +46 (0) 706 38 52 87
Email: kristina.hjalmarsson@kinnarps.se 

Om Kinnarps

Kinnarps levererar inredningslösningar för kontor, skola och vård/omsorg. Hela värdekedjan präglas av hög kvalitet och låg miljöpåverkan - från råmaterial till färdiga lösningar. Kinnarps är en av Europas största tillverkare av inredningslösningar för arbetsplatser med verksamhet i 40 länder och en koncernomsättning på drygt 4,2 miljarder SEK. Kinnarps grundades 1942 av Jarl och Evy Andersson. Idag är det fortfarande ett helägt familjeföretag.

www.kinnarps.se

Nedladdningar

Bild