När det nybyggda äldreboendet Ranagård inreddes stod människorna som skulle vistas där i fokus. Främst de boende, men även deras närstående och personalen. Den stora utmaningen låg i att tillgodose allas behov utan att tumma på hygien- och omvårdnadskrav.
Ranagårds äldreboende i Halmstad Kommun byggdes med visionen att skapa ett modernt och hemtrevligt äldreboende där även husdjur är välkomna. Den 5616 kvadratmeter stora byggnaden som består av 60 lägenheter, gemensamma ytor och en generös innergård stod klar i januari 2024.
”Vår vision var att skapa ett attraktivt och hållbart äldreboende, samtidigt som vi ville värna om att vara en bra arbetsgivare. Miljön skulle upplevas varm, ombonad, trivsam och attraktiv för alla som vistas i huset.” säger Claudia Håkansson, lokalplanerare på Hemvårdsförvaltningen i Halmstad Kommun.
Inför projektet involverades både personal från Ranagård och olika funktioner från Halmstad Kommun, som fick i uppdrag att utvärdera möbler efter funktion och estetik. För att hitta inspiration till inredningen åkte de bland annat på studiebesök till andra boenden.
”Vi ville välja inredning med en hemlik känsla som också var hållbar över tid”, berättar Claudia.
När det stod klart att det var Kinnarps som skulle leverera inredningslösningen inleddes samarbetet kring utformningen. Kinnarps uppgift blev att skapa layouten och inreda enligt målbilden för projektet. Eftersom hygien var en viktig faktor så valdes till övervägande del möbler med avtagbar och tvättbar klädsel. För skapa den hemtrevliga känslan som eftersöktes valdes möbler i taktila material och jordnära färger, som bidrar till att skapa en lugn och harmonisk känsla.
En stor del av inredningen går i gröna och jordnära nyanser, som tillsammans med detaljer i trä skapar en hemtrevligt varm och naturnära känsla. För att samtidigt uppfylla önskan om en ergonomisk arbetsplats så valdes möbler med smarta funktioner som underlättar vardagen för boende och personal.
Ett exempel på en möbel med sådana smarta funktioner hittar vi vid matplatserna – den stapelbara karmstolen Jackie. Ett rejält handtag på ryggen och glidhjul på de främre benen gör det lätt att skjuta in och ut stolen från bordet, även när någon sitter i den. En funktion som både bidrar till de boendes självständighet och skapar bättre ergonomi för personalen.
Ett mindre sällskapsrum inreddes med den praktiska och sköna fåtöljen Humlan. Tack vare sin avtagbara klädsel och en glipa mellan sits och rygg erbjuder den en bekväm sittplats där man både kan koppla av och äta utan att vara rädd för att spilla.
Fåtöljen Humlan är både vacker och praktisk. Med sin avtagbara klädsel och glipa mellan sits och rygg är den lätt att hålla ren.
”Det handlar om möbler som stöttar de äldres självständighet och samtidigt ger personalen en bättre ergonomi.”
”Kinnarps hjälpte oss att ta fram en lösning som tillgodosåg alla våra behov och som dessutom hade ett mervärde. Framför allt genom inredningens många funktioner som underlättar både för de boende och för personalen. Det handlar om möbler som stöttar de äldres självständighet och samtidigt ger personalen en bättre ergonomi i sitt dagliga arbete.” berättar Claudia.
I sällskapsrummet möts vi av den bekväma funktionsfåtöljen John med tillhörande rullbord. De fällbara gavlarna på fåtöljen gör det lätt att hjälpa användaren att ta sig i och ur den, vilket förbättrar personalens ergonomi. Vi hittar också fåtöljen Kurbits i en djupgrön nyans, och soffa med fåtöljer från serien Scandinavia. Med sin klassiska design, avtagbara klädsel och vändbara kuddar är Scandinavia ett utmärkt val till vård- och omsorgsmiljöer där man vill skapa en hemtrevlig känsla.
Den naturnära känslan följer med även in i personalens utrymmen. Här ser vi stolen Neo Lite, fåtöljen Thyra och soffan Scandinavia i olika nyanser av grönt och med detaljer i trä.
I korridoren står fler exemplar av fåtöljen Kurbits, som här erbjuder en bekväm vilostund för förbipasserande boende och besökare.
Det välvda nackstödet skapar en trygg känsla och fåtöljen öppnar upp både för egentid och social samvaro.
Sedan boendet stod klart har Halmstad Kommun haft flera möten ute på Ranagård. Claudia berättar att många besökare har kommit tillbaka med en wow-känsla inför hur ombonat och hemtrevligt det är.
”Jag tror att det till stor del beror på materialvalen till inredningen. Hur träslag, textilier och övriga material samspelar med huset och den fasta inredningen. Inredningslösningen som Kinnarps levererade blev pricken över i:t som skapade en harmonisk helhet.” säger Claudia.
Även personalen på Ranagård är mycket nöjda med resultatet. ”Vi som arbetar här tycker det är roligt att ha så fint omkring oss. De harmoniska färgerna och bekväma möblerna skapar en hemtrevlig känsla.” berättar Sofie Klarker Wester, enhetschef på Ranagård.