Dahlia – en stjärna till soffa

Framtidens vård- och omsorgsmöbler rymmer en mängd funktioner som inte syns på ytan. Johan Franzén från Kinnarps berättar om framgångskonceptet Dahlia.

Hållbar, funktionell och samtidigt välkomnande. Dahlia är den nya generationens vård- och omsorgsmöbler, designad enligt samtliga krav som framtiden ställer. Serien med soffor och fåtöljer skapades för Djupängens äldreboende i Hammarö kommun.

"Kunden saknade en soffa med hemkänsla anpassad för vård- och omsorgsmiljöer. Det fanns ingen på marknaden så vi bestämde oss för att utveckla en tillsammans med kunden och arkitekten. Det är så vi arbetar."

Johan Franzén, sortimentansvarig på Kinnarps och NC Nordic Care

Dahlia är en helklädd, mjuk och bekväm familj av soffor och fåtölj som skapar en omfamnande hemkänsla.

Utvecklingen pågick under flera år i ett samarbete där Kinnarps, NC och arkitektbyrån Tengbom ingick tillsammans med en stor arbetsgrupp från kundens sida.

– När man arbetar med vård- och omsorgsmiljöer är det viktigt att ha med olika intressenter för en bredare bild av vad som behövs. Nyckeln till framgång är att vara tidigt ute och här började arbetsprocessen tre år innan inflyttningsdatum. I bästa fall planeras byggnad och inredning alltid parallellt.

Dahlia blev en möbelfamilj utöver det vanliga. Möblerna ser inbjudande och hemtrevliga ut, samtidigt som de har en rad viktiga funktioner. En glipa mellan sits och rygg gör att smuts inte fastnar och det blir lättare att göra rent, sitthöjden är lagom hög för den äldre kroppen. Klädseln är förstås slitstark och går att ta av och tvätta.

– Vi har varit starka på vård- och omsorgsmiljöer i många år. Det handlar om att utveckla möbler som är inkluderande och ger alla människor rätt att delta i de offentliga rummen, säger Johan Franzén.

"Våra möbler får inte se institutionella ut. De ska främja självständighet, värdighet och trygghet."

Johan Franzén, sortimentansvarig på Kinnarps och NC Nordic Care

Dahlia har också hållbarhetsmärkningen Möbelfakta. Den är tillverkad i FSC®-certifierad björk, i delar som går att reparera eller byta ut.

dahlia1-gron-1382x1382.jpg

dahlia2-gron-1382x1382.jpg

kp09-001369a.jpg