Flexibilitet – nyckeln till en framtidssäkrad kontorsinredning

Förändrade arbetsmönster och nya sätt att arbeta i en hybrid värld ställer nya krav på kontoret. En arbetsmiljö som ska hålla över tid måste kunna anpassas och utvecklas allt efter skiftande behov. Det kan röra sig om små förändringar som sker varje dag, men det kan också vara större förändringar som kommer mer sällan. Då är det viktigt att inredningslösningen är noggrant planerad och designad utifrån organisationens arbetssätt och identifierade behov. Inredningen behöver vara försedd med flexibla och multifunktionella möbler, vars funktioner kan användas eller uppdateras på olika sätt för att stötta varierande aktiviteter.

Flexibilitet kan kännas som ett modeord man slänger sig med för att visa hur viktigt det är att förändras i takt med tiden. ”Vi måste vara flexibla”, men vad innebär det egentligen? För att reda ut begreppet och dess betydelse delade vi in det i tre nivåer: daglig, kortsiktig och långsiktig flexibilitet.

Daglig flexibilitet

Vissa saker vill man variera från dag till dag, eller till och med flera gånger om dagen. Det kan handla om att komplettera en mötesplats med extra stolar eller skärmar, eller att flytta en stol så du kan samarbeta vid din kollegas skrivbord. Det kan också handla om individuell justering av kontorsstolen för bästa ergonomi eller att växla mellan att sitta och stå vid ett höj- och sänkbart skrivbord. Den dagliga flexibiliteten måste vara enkel och självförklarande. Möbler med hjul är till exempel perfekta eftersom de är enkla att flytta dit du behöver dem för stunden. Daglig flexibilitet stöds också av multifunktionella produkter som exempelvis golvskärmar med skrivtavlor som bidrar god ljudmiljö, skärmar av en yta och samtidigt erbjuder skrivmöjligheter. Det kan handla om förvaringar som även erbjuder sittplatser eller staplingsbara pallar som enkelt kan placeras ut när flera ska lyssna på en presentation.

Kortsiktig flexibilitet

Behoven på ett kontor kan skifta. Kanske behöver ett arbetsteam en dedikerad projektyta under en tidsbestämd period eller så behöver man, som under pandemin, ha möjlighet att skärma av skrivbordsplatser för en ökad hygien. Sådan kortsiktig flexibilitet kan till exempel handla om att enskilda skrivbordsplatser enkelt kan förvandlas till en projektplats, att man kan flytta möbler mellan olika ytor utan att förstöra det enhetliga intrycket eller att loungemöbler kan kombineras i olika konstellationer för att förändra dynamiken i en miljö.  Genom att välja inredningslösningar och tidlösa produkter som i sig är föränderliga kan man skapa en flexibilitet som gör att inredningen går att ställa om och kan stötta olika aktiviteter allt eftersom det krävs.

Långsiktig flexibilitet

En inredningslösning som passar perfekt just nu kanske inte är exakt det som behövs om två år, eller efter en flytt till nya lokaler. Det kan handla om större justeringar för att anpassa ytorna till ändrade arbetssätt eller skiftande antal medarbetare. Då är det viktigt att förändringar och kompletteringar kan göras utan att man behöver byta ut möbler. Den långsiktiga flexibiliteten handlar därför om att man redan från början gör medvetna val för att på lång sikt enklare kunna skala upp eller ner inredningen och samtidigt behålla det harmoniska helhetsintrycket. Möbler som ingår i en familj med samma formspråk samt modulsystem som tillåter att man lägger till eller tar bort möbeldelar för att arrangera sin inredning i nya konstellationer är exempel som möjliggör långsiktig flexibilitet. Detta är kanske inte något som medarbetarna ser i sin vardag men som ledningen och inköparen vet om. Långsiktig flexibilitet och val av högkvalitativa möbler i en lösning som är utformad efter kartlagda behov och arbetssätt ger ett framtidssäkrat kontor med låg livscykelkostnad. En sådan lösning gör det möjligt att använda inredningen under lång tid – en lösning som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbar!

Ett hållbart kontor är förberett för olika behov

Genom att välja en flexibel inredning kan man utforma ett hållbart och framtidssäkrat kontor. Här har samma yta inretts på fyra olika sätt, med samma uppsättning möbler, för att stödja olika typer av arbetsuppgifter.

Flexibla rum_1-utan-ram.jpg

Flexibla rum_2-utan-ram.jpg

Flexibla rum_3-utan-ram.jpg

Flexibla rum_4-utan-ram.jpg

Vill du veta mer om flexibla lösningar?

Kontakta våra experter

Flexibilitet nås även genom noggrant utvalda färger och material i inredningen som bidrar till ett lugnt och enhetligt utseende. Det gör det möjligt att flytta och kombinera möbler från olika rum på kontoret utan att störa helhetsintrycket

Christina Wiklund, Colour, Material and Finish Manager, Kinnarps

Upptäck fler flexibla produkter

produkt square_vibe.jpg

Serie golv-, vägg-, tak- och bordsskärmar i olika storlekar och utföranden med tillbehör som skrivtavla, hyllor, krokar och tidningsficka. Bidrar till en god ljudmiljö och blir även dekorativa inslag. Välj med eller utan hjul.

produkt square_cap.jpg

Cap är en lätt och staplingsbar pall. På den tillhörande vagnen kan pallar staplas och rullas med för att enkelt ställas ut där de behövs.

produkt square_space.jpg

Space är en modulserie med förvaringar som kan kopplas ihop i oändliga möjligheter och unika lösningar. Den låga förvaringen kan enkelt kompletteras med mjuka dynor för att erbjuda sittmöjligheter.

 

produkt square_serieP.jpg

Genom att välja ett bord med underrede som har en så kallad flexbalk gör man det möjligt att justera underredet för att passa olika bordsstorlekar. Det räcker då att man byter själva bordsskivan istället för att byta ut hela bordet.

   

Fields - Serie med soffor, fåtöljer och puffar i olika storlekar och varianter. Ett patenterat klämbeslag gör det möjligt att koppla ihop olika delar och byta kombinationer utan att göra inverkan på möbeln. Eluttag i sockel finns som tillval. I serien finns också en mängd soffbord i olika storlekar och utföranden.

 

Capella är exempel på en ergonomisk arbetsstol som kan förändras efter organisationens behov. Från att fungera i ett mötesrum eller vid ett skrivbord där man mellanlandar mellan olika aktiviteter, kan den uppgraderas med funktioner som gör att det stöder längre sittningar vid ett skrivbord. Det görs genom att enkelt komplettera med armstöd samt byta till hög rygg och nackstöd.

Ett kontor som är designat för att användas och hålla länge är ett kontor som kan fortsätta förändras.

Jenny Hörberg, Global Range Director, Kinnarps