Kinnarps Colour Studio hjälper dig välja rätt material och färg till rätt plats

Kinnarps Colour Studio (KCS) är Kinnarps materialsortiment för kontor, skola och vård och omsorg. Sortimentet består av noga utvalda tyg-, trä-, metall- och plastmaterial som är testade för att passa till dessa miljöer. Med sin lättmatchade färgskala och hållbara profil gör KCS-sortimentet det enkelt att välja rätt material och färg till rätt plats och aktivitet. Ansvarig för KCS är Christina Wiklund, Colour, Material and Finish Manager på Kinnarps. Här berättar hon mer om sortimentets fördelar.

När och varför kom KCS till?

Tanken om ett standardsortiment har alltid funnits, men KCS fick den form den har idag omkring år 2005. Från början hade vi några få tyger och ett par färger att välja på, men i takt med att vi växte behövde vi börja använda sortimentet mer som ett verktyg. Då tog vi fram det visuella upplägget vi har idag – en vägg där tyger, trä, metall och plast i utvalda färger visas på ett överskådligt sätt.

KCS-sortimentet går i en tidlös, harmoniserad färgskala som är lätt att matcha med annan inredning. Det gör det enkelt att skapa flexibla inomhusmiljöer som lätt kan anpassas ifall dina behov skulle förändras. Alla material vi tar in i KCS är noga utvalda, testade och kvalitetssäkrade för att klara kraven för offentliga miljöer. Det är en lång process innan ett material får bli standard i KCS. Våra tygleverantörer brukar säga att om ett tyg kommer in i Kinnarps Colour Studio, så klarar det allt.

Vi har högre krav än många andra. Dels för att vi vill att våra möbler ska hålla riktigt länge, dels för att kunderna ska kunna känna sig trygga när de väljer ett material från KCS. Oavsett vad de väljer så kan de vara säkra på att det är av hög kvalitet. Till exempel så är alla våra tyger slitstarka nog att hålla för minst 50 000 Martindale, att jämföra med det vanligaste kravet för offentlig miljö som ligger på 35 000 Martindale.

Vi ställer också krav när det kommer till flamsäkerhet. Ull är naturligt flamsäkert eftersom det har en högre fuktighet än luften, men för att försäkra oss om att även våra polyestertyger är det använder vi bara polyester av sorten FR eller Trevira CS. Dessa tyger är vävda på ett sätt som gör dem naturligt flamsäkra och lättare att tvätta. Det gör att man inte behöver behandla dem i efterhand, och på så sätt slipper vi onödig användning av kemikalier.

Kcs-logo-Transparant.gif


Square big_christina.jpg

Christina Wiklund, Colour, Material and Finish Manager på Kinnarps

Med tanke på de högt ställda kraven, är det svårt att kunna erbjuda ett brett sortiment?

Det skulle jag inte säga. Vårt sortiment består av över 300 kvalitetssäkrade material i noga utvalda färger. Utöver det säljer vi även specialmaterial som inte ingår i KCS-sortimentet, men det blir mindre och mindre av den varan. Allt fler upptäcker fördelarna med att välja material där hållbarheten och kvaliteten är säkerställd.

Visste du att...

Martindale-metoden är ett sätt att testa ett tygs slitstyrka. Tyget som testas spänns fast och gnids mot ett roterande ulltyg av en specifik kvalitet. Slitstyrkan anges i antal varv som tyget klarar innan två av tygets trådar går sönder. Alla tyger i KCS klarar minst 50 000 varv.

”Vi har över 300 kvalitetssäkrade material och färger i vårt sortiment”.

Christina Wiklund, Colour, Material and Finish Manager på Kinnarps

Vilka miljömärkningar och certifieringar jobbar ni med?

Vi har säkerställt att alla våra material produceras under miljömässigt och socialt ansvarsfulla villkor, och dessutom jobbar vi med ett antal märkningar. Alla nya produkter vi tar fram måste uppfylla Möbelfakta, en märkning som ställer hårda krav på miljöpåverkan och leverantörskedjor.

För våra tyger jobbar vi med EU Ecolabel och OEKO-TEX®. För att vi ska ta in ett tyg måste det uppfylla Möbelfakta och någon av de andra två. OEKO-TEX® garanterar att inga hälsofarliga kemikalier använts vid tillverkningen. EU Ecolabel ställer höga krav på hållbarhet genom produktens hela livscykel.

När det kommer till trä så är 96 % av träet vi använder märkt med FSC®, vilket garanterar ansvarsfullt skogsbruk. Vi strävar efter att uppnå 100 % FSC-märkt trä, men tills dess kontrollerar vi resterande 4 % avseende trädart och ursprung.

Hur förhåller ni er till trender i KCS?

Förr handlade trender mer om färger än vad det gör idag. Idag ser vi trender i en bredare bemärkelse, till exempel att fler och fler vill ha hållbar inredning. För att kunna välja hållbar inredning måste man tänka långsiktigt, och då kan man inte inreda baserat på vilken färg som råkar vara populär just nu. Allt fler är medvetna om hur mycket den fysiska miljön, exempelvis färger, påverkar oss människor och vill inreda därefter.

Om du vill ha en hållbar innemiljö är det också viktigt att kunna komplettera din inredning ifall dina behov skulle förändras i framtiden. En tidlös färgskala som är lätt att harmonisera med annan inredning ger dig rätt förutsättningar.

Square big_moodboardforest.jpg

Square big_moodboardcreambeige.jpg

Vad är det som gör att KCS passar både för kontor, skola och vård och omsorg?

Att det finns en tanke bakom varje material och färg. KCS erbjuder allt från hemtrevligt naturmaterial såsom faner, till praktiska och tvättbara tyger. Men gemensamt för alla material är att de har egenskaper som gör dem lämpliga för någon (eller flera) av dessa miljöer.

Det som är viktigt att tänka på när du väljer material är att det ska passa ändamålet. Om du till exempel ska välja elevbord till en skolmiljö kan det vara bra att välja en skiva av Marmoleum, ett ljuddämpande naturmaterial.

För skola samt vård- och omsorgsmiljöer ska man undvika ulltyger till förmån för syntetiska tyger och konstläder. De är allergivänliga, ljuståliga och generellt mycket slittåliga. Till ett kontor däremot, passar ulltyger och läder bra. Ullen är exemplarisk i miljöer med mycket datorer eftersom den är naturligt antistatisk.

Vilka material du väljer påverkar hela inomhusmiljön, och för att resultatet ska bli så bra som möjligt är det viktigt att inte hoppa över förarbetet. Det är något som vi gärna hjälper våra kunder med. Med ett gediget förarbete kan vi skräddarsy en lösning anpassad efter hur kundens verksamhet fungerar.

Om du ska sammanfatta KCS i tre ord, vilka skulle det vara?

Hållbarhet, kvalitet och harmoni.

Hållbarhet för att vi jobbar hårt för att våra material ska vara miljömässigt hållbara, och även för schyssta arbetsvillkor i hela vår leverantörskedja. Kvalitet för att vi certifierar och ställer höga krav på våra material och möbler. Harmoni för att vi genom noggrant utvalda material och färger skapar harmoniska och attraktiva inomhusmiljöer.

Kinnarps Colour Studio (KCS) är vårt utbud av material för kontor, skola och vård och omsorg, med fokus på hållbarhet, kvalitet och harmoni. Sortimentet erbjuder attraktiva och hållbara material som är noga utvalda och testade för att passa olika typer av miljöer.

Kinnarps Colour Studio