Made in Sweden – vår fabrik i Skillingaryd

Full kontroll på hela kedjan och närhet till produktutveckling. Vi har besökt Kinnarps fabrik i Skillingaryd som borgar för både kvalitet och flexibilitet. Här möter högteknologi hantverk.

Kinnarps har alltid valt att koncentrera sin produktion till Sverige – något som känns extra viktigt i dagens klimatkris. Det ger full kontroll över hela kedjan och kan säkerställa schysta arbetsvillkor för alla anställda. Men det ger även andra fördelar. Inte minst visade det sig under pandemin, när transportkedjorna ställde till med stora problem för företag med produktionen i fjärran land.

– Vi kan tillverka mycket tajtare mot det äkta, verkliga behovet. Vi behöver inte chansa på att vi får någon stor order. Om vi får ökad orderingång så kan vi utöka vår egen tillverkningsprocess ganska snabbt, säger Thomas Wilsson, fabrikschef på Kinnarps fabrik i Skillingaryd.

En annan fördel med att ha produktionen i Sverige är flexibiliteten. Om en produkt behöver ändras, är det bara att göra det. Man behöver inte vänta tills lagret är slutsålt.

– I de fall vi vill göra uppdateringar, förbättringar eller effektiviseringar så kan vi göra det mycket snabbare. Vi har inte massvis med produkter på hyllan som vi måste köra slut på innan vi kan göra förbättringar, fortsätter han.

Fakta

I Skillingaryd tillverkas mestadels produkter med stoppning och tyg. Fabriksytan är 28 000 kvadratmeter. Personalstyrkan är 240 personer, varav cirka 200 arbetar på fabriksgolvet.

”I de fall vi vill göra uppdateringar, förbättringar eller effektiviseringar så kan vi göra det mycket snabbare.”

Thomas Wilsson, fabrikschef i Skillingaryd

Högteknologi möter hantverk

I Skillingaryd sysslar man mestadels med stoppning och tapetsering av möbler. För andra moment i produktionen finns det anläggningar i bland annat Kinnarp och Jönköping.

– Vi försörjer varandra. Vi brukar lite förenklat säga att det är tre fabriker som planeras och körs som en fabrik. Bara att den är geografiskt uppdelad mellan Jönköping, Skillingaryd och Kinnarp.

Naturligtvis är stora delar av fabriken automatiserade i dag. Men i slutänden handlar det fortfarande om ett genuint hantverkskunnande, berättar Thomas Wilsson.

– Framför allt har vi automatiserat den interna logistiken. Vi har automatiska truckar och vi har system som hanterar och distribuerar materialet ut till rätt person, precis i rätt tid. Men sedan är det fortfarande mycket industriellt hantverk, som jag brukar beskriva det.

Han fortsätter:

– Det krävs människor för att göra den kvalitet som efterfrågas. Det finns inga robotar som kan sy eller tapetsera detaljerna. Man behöver den mänskliga kunskapen och erfarenheten.

Made in Sweden. Kinnarps fabriker är belägna i Kinnarp, Skillingaryd, Jönköping, Vinslöv samt två enheter i Tranås.


Ett automatiserat program optimerar tygskärningen och minimerar avfallet. Överblivet tygspill tas om hand och används till exempel vid tillverkning av ljudabsorbenter.

Column var.1_skillingaryd.jpg

I Kinnarps fabrik i Skillingaryd cirkulerar tygerna effektivt i taket och stannar vid flera stationer för att genomgå olika moment.

Column var.1_skillingaryd2.jpg

En stol tar form. Alla i fabriken har sina ansvarsområden på de olika delarnas resa till en färdig produkt.

Hur ser ni på hållbarhet och cirkulära processer?

– Redan när vi tar fram produkter så väljer vi material och konstruktioner för att de ska hålla länge. De ska vara tillverkade så att de är möjliga att renovera. Sedan ett drygt år tillbaka har vi en avdelning där vi klär om våra egna produkter. Det gör att produkten får tio till femton års längre livstid.