Kinnarps testlabb

Att en stol inte välter eller går sönder ser alla som en självklarhet. Men resan till trygga möbler är lång och omfattar mycket noggrann testning och flitig dokumentation. Vi fick chansen att kika in bakom kulisserna på Kinnarps testlaboratorium för att se hur det går till.

Det stod klart 1994, Kinnarps eget laboratorium för att testa möbler. Och ja, det ser ut som man tänker sig, som en fabrik ungefär med olika stationer och ett specifikt flöde. Man styr även temperatur och luftfuktighet i fabriken för att kunna testa ytan på möblerna. Men varför testar man möbler egentligen?

– Helt enkelt för att säkerställa att de uppfyller de krav som ställs på dem i form av säkerhet, hållfasthet och stabilitet, berättar Jörgen Nilsson som är Testing Manager. Om vi tar en stol som ska användas i offentlig miljö som exempel, så finns det specificerat vilka kraven är för just den typen av användning och hur man ska testa den.

Labbet har 38 olika testmetoder inom möbelprovning och härigenom går cirka 300 stolar, bord, soffor, fåtöljer, förvarings- och kontorsmöbler, varje år. Varje test börjar med dokumentering: vägning, mätning och fotografering.

– Om vi fortsätter att använda en stol som exempel så sätter vi oss i den och känner om det finns någon klämrisk eller något man kan skära sig på. Vi markerar sedan var vi ska göra våra tester och placerar den i maskinen för statiska belastningar, berättar Jörgen.

Column var.1_testlab.jpg

Här genomgår stolen Jackie ett av många kvalitetstest i Kinnarps testlaboratorium. Jackie är märkt med Möbelfakta vilket försäkrar att produkten har högsta kvalitet, inte släpper ifrån sig några farliga ämnen och produceras under schyssta arbetsförhållanden.

Column var.1_testlab2.jpg

Hela testningen tar ungefär tre veckor.

Sedan görs flera olika dynamiska belastningar varav den första är på sits och rygg under 100 000 cykler, det tar en vecka. Man testar även belastning vertikalt och i framkant, och beroende på vilken del det är finns det en specifik vikt och ett bestämt antal cykler som ska användas. Hela testningen tar ungefär tre veckor och ska motsvara en möbels livstid för en person med upp till 110 kilo i användarvikt.

– För att en möbel ska passera testet ska inget ha gått sönder, inga sprickor får finnas och självklart inte någon större deformation, funktionen ska finnas kvar att du ska kunna sitta och luta dig mot ryggen. Som labbtekniker följer du dina produkter genom stationerna och kontrollerar kraven efter varje delmoment. När provningen sedan är klar skrivs en rapport till beställaren.

”Labbet har 38 olika testmetoder inom möbelprovning och härigenom går cirka 300 produkter varje år.”

Jörgen Nilsson, Testing Manager på Kinnarps

Hur ser utvecklingen ut kring test av möbler?

– Kravbilden är ju alltid densamma, att möblerna ska vara trygga, men hur man gör saker blir mer noggrant och tydligt hela tiden. Det här med klämrisk till exempel kan tyckas vara godtyckligt, men nu när det finns en beskriven metod för det är det lättare att bli mer konsekvent och säker i bedömningen.

Vad ligger i horisonten när det kommer till möbelstandard?

– Nu jobbar vi ju mycket med återbruk och standardutvecklingen kring det. Möblerna ska ju fortfarande vara lika säkra som de som tillverkas av nya material, och här pågår mycket arbete kring hur vi ska värdera den typen av möbler. Ett slags hållbarhetsarbete som känns spännande.

Att testa hållfasthet på ytor är extra viktigt på möbler i miljöer där det förekommer frekvent rengöring och desinfektion.

Kravställning

Vad ska man tänka på för att välja kvalitativa möbler som håller över tid?

1.

Kartlägg och analysera era behov för en långsiktig lösning som passar er verksamhet.

2.

Välj möbler som är designade för att kunna förnyas och återbrukas.

3.

Titta efter miljömärkningar och certifieringar som till exempel Möbelfakta, FSC® och Oeko-tex.

4.

Säkerställ kvalitet och säkerhet – genom till exempel Europastandarder.

5.

Välj ändamålsenliga material och färger anpassade för era miljöer.

6.

Ifrågasätt hur och var era möbler tillverkas.

7.

Ta reda på hur möblerna transporteras och hur inredningen implementeras.

8.

Välj utvärderingsparametrar med omsorg.

9.

Ställ kvalitativa krav kopplat till hållbarhet både på nya och återbrukade möbler.