Vikten av färg i vård- och omsorgsmiljöer
Christina Wiklund har tyg i generna. Arbetet med textilier har gått i arv på mödernet i hennes familj sedan mormorsmor var finsömmerska på NK. Som Colour, Material and Finish Manager på Kinnarps har hon ansvar för samtliga material i kollektionerna, i samarbete med produktutvecklare och materialexperter. Dessutom basar hon för Kinnarps Colour Studio som är Kinnarps materialsortiment med fokus på hållbarhet, kvalitet och harmoni. I jobbet ingår att vara i framkant på materialfronten, men också att förstå färgers betydelse på djupet. ”När man jobbar med textilier och andra material följer färg med automatiskt”, säger hon.
Vad är viktigast att tänka på när det gäller färg i vård- och omsorgsmiljöer?
”Färger som omger oss i vår vardag har inte bara estetisk betydelse. De påverkar våra upplevelser och beteenden och de kan hjälpa oss att navigera i den fysiska miljön. En möbel i kontrast mot golv och vägg syns till exempel bättre och blir lättare att hitta. Av samma anledning ska man undvika vitt porslin mot vit bordsyta. Vill man undvika att någon ska använda en dörr så målar man in den i samma färg som väggen men om man vill att den ska användas målar man den i en kontrastfärg mot väggen.”
Genom att arbeta medvetet med färger och material lägger man en grund för välbefinnande och trygghet. ”När du ska välja färg till vårdmiljöer så handlar det om att välja färg efter vilken aktivitet miljön ska stötta, inte efter personlig smak eller trender. För oss på Kinnarps är det viktigt att vi skapar hållbara och funktionella miljöer, och vi lägger stor vikt vid att guida våra kunder så de får rätt material och rätt färg på rätt plats.”
Färg- och materialval
Det finns vissa do’s and don’ts när det kommer till val av färg och material i vård- och omsorgsmiljöer. Visste du till exempel att pastellfärger och mörka mattor mot ljusa golv bör undvikas? Vi har samlat fem tips för dig att tänka på när du väljer färger och material till vård- och omsorgsmiljön.
Experten:
”Välj färg efter vilken aktivitet miljön ska stötta.”
Arbeta medvetet med kontraster i färgsättningen för att underlätta orientering i rumsligheter och mellan möbler. En möbel med attraktiv kulör som sticker ut från bakgrunden är enklare att se och nyttjas därmed mer. Om tvärtom en dörr målas in i samma färg som väggen döljs den och signalerar att här ska man inte gå in.
Undvik mattor i mörka färger mot ljust golv då det kan upplevas som djupa hål av äldre med minnes- och demensproblematik.
Visste du att…
...människans färguppfattning finns i det limbiska systemet, den del av vår hjärna som hanterar saker som affekt och undermedvetna tankar. Det i sig tyder på att vår upplevelse av färger är starkt kopplad till vår förmåga att bearbeta känslor, lära oss nya saker och öka vår motivation.
Undvik mönster eftersom de försvårar orientering och kan verka störande för äldre med minnes- och demensproblematik, de kan till exempel uppfattas som småkryp som rör på sig.
Undvik pastellfärger på äldreboendet, då ett äldre öga inte kan uppfatta färger med samma intensitet som ett yngre öga. Inred därför hellre med en varm, djupröd kulör än en rosa.
Välj taktila tyger med struktur, de upplevs varma och lugnande när man vidrör dem. Morris är ett tyg ur Kinnarps Colour Studio som har en taktil, mjuk och inbjudande struktur.
”Genom att medvetet inreda med färg och kontraster kan du underlätta navigering och trygghet.”
Christina Wiklund, CMF Manager på Kinnarps