Är att välja cirkulärt automatiskt ett hållbart val?

Cirkularitet är ett viktigt verktyg för att agera resurseffektivt men alltför ofta likställs begreppet med hållbarhet. Kinnarps hållbarhetschef Johanna Ljunggren svarar på hur cirkulär ekonomi kan användas för en mer hållbar framtid.

Har jag gjort ett hållbart val om jag väljer en återbrukad inredning?

– Att exempelvis köpa ett klädesplagg, använda det en gång och sedan skänka det vidare må vara cirkulärt men behöver inte alls betyda att det är hållbart. Det gäller att inte gå i fällan och förutsätta att man gjort ett hållbart val bara för att man valt återbrukat. Avsikten är god men räcker tyvärr inte hela vägen för att säkerställa hållbar användning av möbler. För att välja hållbart på riktigt krävs det att man tittar på en rad parametrar, förklarar Johanna Ljunggren, Hållbarhetschef på Kinnarps. 

Vidare förklarar hon att man bör starta med att säkerställa att kvaliteten och materialet på den återbrukade inredningen håller för användning i den miljö den ska användas i. 

– Vart kommer möbeln ifrån? Vad innehåller den för material? Har den renoverats och på vilket sätt har det i så fall gjorts? Man behöver också titta på hur lång livslängd möbeln har kvar, kan den till exempel uppdateras eller renoveras ytterligare när behov uppstår? 

Läs mer om hur du gör hållbara möbelval

Ställ höga hållbarhetskrav även på ny inredning

För att man ska få en enhetlig och harmonisk inredning påpekar Johanna att man måste planera och inventera hur återbrukad och ny inredning ska fungera tillsammans. Viktigt är också att ifrågasätta vart och hur nya såväl som återbrukade möbler är producerade och hur de kommer transporteras till dig. 

Sist men inte minst så måste man ställa höga krav kopplat till hållbarhet även på all ny inredning man införskaffar. Detta är något som alltför ofta glöms bort, påpekar Johanna.

– Ställ krav på att din nya inredning ska vara producerad på ett hållbart sätt med giftfria material, är designad för långt liv och förberedd för att kunna uppdateras, förnyas eller renoveras.

Att likställa all cirkularitet med hållbarhet är med andra ord att göra det lite för lätt för sig menar Johanna Ljunggren. Men vet man vilka frågor man ska ställa och hur man ska kravställa kan återbrukad inredning vara ett sätt att välja hållbar cirkularitet. 

 

Om Kinnarps

Kinnarps är Europas ledande leverantör av inredningslösningar och arbetsplatsdesign för kontor, skolor och omsorgsmiljöer. Möblerna kännetecknas av hög kvalitet, innovativ design, låg miljöpåverkan och långa livscykler. Företaget har varit familjeägt sedan starten 1942, med tillverkning i Sverige och verksamhet i +40 länder. På Kinnarps tror man på hållbar cirkularitet, och fokus har alltid varit att designa och leverera högkvalitativa, attraktiva möbler och lösningar som håller riktigt länge.

Se också...