Kinnarps i spännande designsamarbeten på årets möbelmässa i Stockholm

I samband med årets möbelmässa i Stockholm visas resultaten av två designsamarbeten mellan Kinnarps AB och studenter från HDK-Valand Steneby och Beckmans Designhögskola. Två spännande projekt som kommer att visas upp i Greenhouse - ett av Stockholm Furniture & Light Fairs mest populära områden där designskolor och oetablerade formgivare har möjlighet att visa upp sina prototyper.

”För oss är det viktigt att delta i denna typ av designsamarbeten. Det är alltid spännande att se vad studenter har för innovativa tankar och designidéer när det gäller de områden vi arbetar med. Vi har sett mycket positivt i bägge dessa projekt, både ihop med HDK-Valand Steneby och design för åldrande där man behöver ta stor hänsyn till användaren och i samarbetet med Beckmans Designhögskola där vi tillsammans har fokuserat på olika typer av möten och hur de uppstår.”

Jenny Hörberg, Director Global Range & Design, Kinnarps AB

HDK-VALAND STENEBY – DESIGN FÖR ÅLDRANDE

Ett av designsamarbetena har varit mellan Kinnarps och studenter från HDK-Valand Steneby och programmet Wood Oriented Furniture Design. De har jobbat med design för åldrande, inom temat "Touch Sense”. Studenterna har gjort en bred research i ämnet där KINNARPS NEXT CARE® (ett koncept och en metod för att skapa läkande rum) och ”Handbok för skapande av läkande rum” har ingått. Arbetet har gjorts inom kursen Design Meets Industry där studenter har kunnat se hur ett ämne som åldrande hanteras i branschen, i relation till en konstnärlig process. Studenterna har samarbetat med ett äldreboende och haft dialog med äldre människor. Resultaten ser väldigt olika ut och många är genomförda på en mer filosofisk och poetisk nivå där ”Transition”, att åldras är en process i livet, inte ett tillstånd, eller sjukdom. Utställningen Beyond time görs tillsammans med studenter på Kobe Design University i Japan. Studenterna där har jobbat med samma ämne fast med fokus på movement (fysisk aktivitet och rörelse).

Resultatet visas upp på Stockholm Furniture & Light Fair, Greenhouse, monter C04:48

BECKMANS DESIGNHÖGSKOLA – NATURLIGA MÖTESPLATSER

Det andra projektet bygger på samarbete mellan Kinnarps och Beckmans Designhögskola och programmet Form. Två studenter ska i samarbete med Kinnarps formge en möbel. I designbriefen ingick begrepp som kreativ, oväntad, hållbar och familj. När ett arbetsutrymme eller en skola planeras behövs många olika områden arbetas igenom. Det finns ett stort behov av naturliga mötesplatser både formella och informella. Studenterna har gjort en bred research i ämnet hur människor interagerar och hur det kan underlättas och utvecklas. Omfånget var att ta fram en produkt som kan vara den naturliga mötesplatsen. En plats, yta eller produkt där människor naturligt kan samlas och interagera på ett informellt sätt - temat för projektet skapat av studenter i programmet Visuell kommunikation är "Epilogue - A Love Story". Epilogue är platsen där en ny början skapas. Produkten har fått namnet EVY efter en av Kinnarps grundare Evy Andersson.

”I Kinnarps logotyp fanns inspiration till formen. Allra mest pricken, (stjärnan) över i:et i logotypen. De här veckorna har resulterat i massa tankar och idéer hur människors möten kan underlättas genom möbelns form, kan vi göra en snurrande mekanism på en dagbädd? Eller kan vi göra moduler av stavarna? ”

Sinar & Rasmus Beckmans Designhögskola RUM LJUS MÖBEL

Resultatet visas upp på Stockholm Furniture & Light Fair, Greenhouse, monter C05:35.

GREENHOUSE - DÄR OVÄNTADE OCH INNOVATIVA IDÉER PRESENTERAS

Greenhouse är ett av Stockholm Furniture & Light Fairs mest populära områden där designskolor och oetablerade formgivare har möjlighet att visa upp sina prototyper för branschens viktigaste producenter, journalister och fackbesökare.

Har du frågor?

För mer information, kontakta:

Kristina Hjalmarsson
Internal communication, PR & Event Executive, Kinnarps AB
Tel.: +46 (0) 706 38 52 87
kristina.hjalmarsson@kinnarps.se 

Jenny Hörberg
Director Global Range & Design, Kinnarps AB
Tel.: +46 (0) 515 380 30
jenny.horberg@kinnarps.se

Om Kinnarps

Kinnarps levererar inredningslösningar för kontor, skola och vård & omsorg. Hela värdekedjan präglas av hög kvalitet och låg miljöpåverkan - från råmaterial till färdiga lösningar. Kinnarps är en av Europas största tillverkare av inredningslösningar för arbetsplatser med verksamhet i 40 länder och en koncernomsättning på drygt 4,2 miljarder SEK. Kinnarps grundades 1942 av Jarl och Evy Andersson. Idag är det fortfarande ett helägt familjeföretag.

www.kinnarps.se