Kundprojekt: Återbesök Djupängen

Fakta

Kund:
Hammarö kommun

Plats:
Hammarö

Arkitekt:
Tengbom

Antal boende:
120

Antal personal:
45

Färdigställt:
2020

Med sin varma och välkomnande atmosfär har äldreboendet Djupängen blivit ett inspirerande exempel på hur inredning kan höja kvaliteten för såväl livet för de boende som arbetsmiljön. Tre år in passar vi på att göra ett återbesök för att se hur allt fungerar.

Meningsfulla miljöer

När Djupängen skulle ta form tog man stöd av Kinnarps och deras behovsanalys Next Care®, som innebär att man i ett tidigt stadium inleder ett samarbete. På så sätt fick man möjlighet att vara med och tänka igenom inredningens funktion och form redan från grunden. Helena Eriksson är enhetschef på Djupängen och var med från start.

– Det var väldigt intressant att få vara med i processen och kunna påverka allt från det estetiska till det arbetsmiljömässiga. Vi fick till och med tillfälle att ta fram en ny funktionell soffa som vi såg ett behov av.

I samarbetet mellan Hammarö kommun, Kinnarps och arkitektbyrån Tengbom framkom en önskan om en soffa med mer hemkänsla anpassad för vårdmiljöer. I processen utvecklades möbelserien Dahlia.

Det var till boendets samlingssal Träffpunkten som man ville ha sittplatser som var tåliga och lättrengjorda med avtagbar klädsel, utan att för den delen tumma på utseende och materialval.

– För oss har det varit viktigt att få bort institutionskänslan. Oavsett om man är i sin lägenhet eller i de gemensamma utrymmena ska det kännas välkomnande, och det tycker jag att vi har lyckats med, säger hon.

Column var.1_djupangen.jpg

Sällskapsrummen på Djupängen har utsikt mot den vackra innergården och naturen utanför. Här ses Kurbits fåtöljer och karmstolar.

Column var.1_djupangen2.jpg

Hörna med hemkänsla. Serveringsvagnen Ruter och gungfåtöljen Sture bjuder in till en stunds avkoppling.

Square big_person1.png

"Jag känner mig trygg att ha mamma här, när jag kommer hit så kan vi umgås. Det är ombonat och trivsamt. Jag upplever att hon känner sig hemma här."

Gunilla Sundell, anhörig

Square big_person2.png

"Jag trodde aldrig att jag skulle hamna på ett ålderdomshem, men nu är jag väldigt, väldigt nöjd."

Vandis Sundell, boende

Square big_person3.png

"Funktioner som höj- och sänkbara matbord och de små hjulen på stolarna underlättar för oss i personalen att se till att vårdtagarna sitter bra och tryggt vid matplatsen."

Jennifer Lidbrand, undersköterska

Estetik, självständighet och respekt genomsyrar miljön på Djupängen. Och det är något som även personalen uppskattar. Förutom att det är trivsamt underlättar det deras arbete att veta att de boende till exempel sitter tryggt och säkert och med hjälp av smarta möbler klarar fler moment själva.

– Det resulterar ju i att arbetet blir mindre fysiskt tungt och vårdbehovet något mindre så att tid kan läggas på social omsorg i stället, förklarar Helena.

I entrén möts man av den inbjudande soffan Du & jag.

Färgsättningen är väl genomtänkt och varje enhet har sin specifika skala för att skapa en så enhetlig känsla som möjligt. Miljön är öppen och bjuder in till rörelse. I korridorer och fönstersprång finns viloplatser med sköna fåtöljer som är lätta att komma i och ur. Att underlätta för fysisk aktivitet är en vinst för alla.

– Har man den fysiska funktionen så vill vi bibehålla den. Det gynnar självklart individen men även personal eftersom det minskar på tunga lyft till exempel. Det blir också ett sätt att skapa fina stunder tillsammans med besökare, att komma ut ur lägenheten och kanske ta en trevlig promenad och sätta sig och titta på utsikten en stund.

Inredningen är avgörande för upplevelsen av boendet och att skapa meningsfulla miljöer har varit viktigt. Man har till exempel lagt mycket omtanke kring att skapa en lugn och skön spa-avdelning, där man kan bada, få fotvård eller göra ett frisörbesök.

– Det är viktigt att det känns som att man byter miljö, trots att man är kvar i lokalerna. Att få behålla den där känslan att det händer något trevligt och omväxlande i vardagen är värdefullt.

Vägen till Djupängens nya vård- och omsorgsmiljö

Det befintliga äldreboendet var för litet, så Hammarö kommun beslutade att bygga ett nytt. Se och läs mer om när Kinnarps inredde det nybyggda Djupängen med stöd av behovsanalysen Next Care®.

Till kundprojektet Djupängen

Lyssna på hur boende, anhörig och personal upplever Djupängen.

Under åren som gått har man haft en kontinuerlig dialog med Kinnarps och gjort uppföljningar kring vad som fungerat bra eller mindre bra så att man på Djupängen känner att man får hjälp att se till att boendet fortsätter att svara mot de behov som dyker upp och den vision man har tagit fram tillsammans.

"Nu kompletterar vi med lite fler möbler från Kinnarps. Framför allt vill vi skapa fler små sittgrupper i de gemensamma utrymmena, så att man kan slå sig ner vid våra stora fönster och njuta av utsikten."

Helena Eriksson, enhetschef på Djupängen

När upplevde du senast att miljön underlättade för livskvalitet för de boende?

– I fredags hade vi generationsdisco i våra fina gemensamma lokaler. Det var öppet för mindre barn att komma och dansa med våra äldre. Vi hade popcorn, saft, ballonger och discokula, och när jag plötsligt såg mitt yngsta barnbarn på tre år bolla en ballong med en äldre kvinna och såg den där gnistan i ögonen på henne, då blev jag riktigt rörd.

Behöver du hjälp med att utforma eller förnya dina vård-och omsorgsmiljöer?

Kontakta oss

Relaterade produkter

Du & Jag

Du & Jag

Dahlia

Dahlia

Humlan

Humlan

Jackie

Jackie

Kurbits chair

Kurbits chair

Jackie funktion

Jackie funktion

Sture

Sture

Nivå

Nivå

Ruter

Ruter

Maja bord

Maja bord