Kund:
Sparbanken Skaraborg
Plats:
Skaraborg
Yta:
2 119 m² (Skara), 460 m² (Nossebro), 550 m² (Götene), 1 196 m² (Vara)
Antal medarbetare:
80 (Skara), 5 (Nossebro), 10 (Götene), 22 (Vara)
Arkitekt:
AB 05
Färdigställt:
Augusti 2022 (Skara), December 2022 (Nossebro), Juni 2023 (Götene), December 2023 (Vara)
I samband med ett omfattande varumärkesarbete skulle Sparbanken Skaraborgs kontor i Skara, Vara, Götene och Nossebro helrenoveras. Målet var att skapa attraktiva arbetsplatser där kundmötet står i centrum, och alla medarbetare har samma förutsättningar att göra ett bra jobb. Med en snäv tidsplan på två år och en verksamhet som behövde kunna fortsätta som vanligt, ställdes höga krav på samarbetet mellan alla inblandade parter – byggföretag, arkitekt, kunden själv och Kinnarps.
Mycket har förändrats på kort tid för Sparbanken Skaraborgs medarbetare, för med de nya miljöerna följde även ett nytt arbetssätt. Innan renoveringen hade vissa egna rum och andra inte, vilket gav medarbetarna olika förutsättningar att utföra sitt jobb. Nu har de övergått till ett aktivitetsbaserat arbetssätt, med clean desk policy, där medarbetare väljer plats utifrån vilken aktivitet de ska utföra.
Patrik Meijer, VD på Sparbanken Skaraborg, förklarar att stora förändringar som detta alltid medför ett visst motstånd, men att det för deras del inte blev långvarigt. ”De första månaderna var några skeptiska till det nya arbetssättet, men nu tycker alla att detta är världens bästa arbetsplats!” Han berättar att det dagliga arbetet fungerar mycket bättre i de nya miljöerna, speciellt samarbete och kompetensöverföring.
Sparbanken Vara
Sparbanken Skara
Det fanns flera bakomliggande anledningar till renoveringarna. Bland annat att höja kvaliteten på miljöerna för kundmöten, som är en central del i Sparbanken Skaraborgs verksamhet. Innan renoveringarna fanns inte tillräckligt med mötesplatser, möten fick därför hållas i öppna miljöer som inte var anpassade för det i vissa fall känsliga informationsutbytet - något som skapade otrygghet både för kunder och medarbetare. När de nya miljöerna skulle utformas lades därför stor vikt vid att skapa miljöer där både medarbetare och kunder kan känna sig trygga, oavsett om mötet är fysiskt eller digitalt.
När man ska inreda ett konferensrum eller mötesrum finns det flera saker som är viktigt att tänka på för att rummet ska bli inbjudande, funktionellt och ergonomiskt.
Läs artikeln Inredning för konferensrummet.
I en av mötesplatserna på Skarakontoret hittar vi stolen Neo lite och konferensbordet Uni Large. Fördragbara gardiner skapar trygghet genom att minimera insyn och förbättra ljudmiljön.
Mötesplats på kontoret i Vara. Stolen Nilo på hjul minskar uppkomsten av störande ljud som kan försämra upplevelsen för mötesdeltagare på distans.
Ett viktigt mål med projektet var att optimera de fyra kontorens yta för att skapa bättre flöden och möjlighet till tillväxt. Med ett aktivitetsbaserat arbetssätt och noggrann arealplanering var det möjligt. De öppna ytorna har delats av med hjälp av skärmväggar, gardiner och förvaringslösningar för att skapa inbjudande och funktionella arbetsmiljöer.
Patrik Meijer, VD på Sparbanken Skaraborg
”Vi behövde få möjlighet att växa i antal medarbetare. Innan renoveringarna var lokalytan maximerad, vi hade inte plats för ett enda extra skrivbord.”
Vid skrivbordsplatserna i Skarakontoret underlättar förvaringsserien Space fokuserat arbete genom att dela av rummet och skärma av distraktioner.
En ledstjärna för projektet var att skapa en sammanhängande känsla i alla kontor. Lena Berthou, Projektledare på Sparbanken Skaraborg, lyfter fram den fysiska miljön som en viktig del av varumärket. Lena förklarar tanken bakom designkonceptet:
Lena Berthou, Projektledare på Sparbanken Skaraborg
"Oavsett vilket av våra kontor man går in i så ska man känna igen sig. Inspirationen till kontorens utseende hämtades från landskapet som karaktäriserar Skaraborg – bland annat de stora sädesfälten, Vänern och Vättern.”
För att en förändringsresa ska lyckas krävs involvering. I Sparbanken Skaraborgs fall innebar detta att bilda flera arbetsgrupper. En referensgrupp med representanter från alla fyra kontor deltog i processen för att utforma inredningens designkoncept. En annan grupp fokuserade på förvaringslösningar, medan en tredje arbetade med olika tekniska lösningar för kontoren.
Med Kinnarps hjälp fick arbetsgrupperna testa och utvärdera olika lösningar för att hitta rätt. Lena Berthou förklarar att det har lönat sig att vara noggrann i valet av möbler och lösningar. ”Vi har tagit det steg för steg och justerat lite längs vägen. Till exempel så kunde vi halvera antalet hyllmeter efter vi hade utvärderat olika förvaringslösningar!”, berättar hon.
Att skapa rum i rummet är ett sätt att optimera kontorets yta. Här görs det genom fördragbara gardiner och förvaringsserien Space.
Lena Berthou ser tillbaka på ett lyckat projekt och konstaterar att allt flutit på förvånansvärt bra, med tanke på projektets komplexitet. Hon berättar att Kinnarps, arkitekten AB05 och Sparbanken Skaraborg hade dialog varje dag under vissa delar av projektet. Något som hon menar varit avgörande för projektets framgång.
”Från början tog vi in Kinnarps som en möbelleverantör, men under resans gång så visade sig deras kompetens vara så värdefull att samarbetet byggdes ut. Kinnarps hade en väldigt inlyssnande, problemlösande inställning till projektet, vilket skapade en trygghet för alla inblandade.”
Även Patrik Meijer är mycket nöjd med resultatet. ”De som kommer hit blir imponerade över hur fint vi har fått det. Extra uppskattat är de nya mötesrummen – både av våra kunder och medarbetare, som nu alla fått samma goda förutsättningar att utföra sitt jobb.”