På Öland, bland ekar och fruktträd i parkområdet Ekbacka i Borgholm, hittar man numera ett gnistrande nytt omsorgsboende. Sedan invigningen i februari 2024 har de 80 rymliga lägenheterna på Tullgatan 40 börjat fyllas med boende som lider av kognitiv svikt eller demenssjukdom. Kinnarps fick möjligheten att hjälpa till att förverkliga visionen om en inomhusmiljö där omsorgstagarens behov står i centrum.
För att klara framtidens ökade belastning på äldreomsorgen var bygget av ett nytt omsorgsboende i Borgholms Kommun nödvändigt. Boendet byggdes med visionen att vården ska utgå från att man möter omsorgstagaren i sitt hem. När boendet sedan skulle inredas vände sig Borgholms Kommun till Kinnarps.
Redan i planeringsfasen var kvalitet något som vägde tungt. Både Borgholms Kommun och fastighetsförvaltaren BJC Group insåg tidigt vikten av att inte tumma på kvaliteten vid en så pass stor investering som Tullgatan 40 innebar. Fredrik Lundgren, Projektledare på BJC Group, berättar hur tankarna gick:
”Vi ville skapa en miljö som ur alla perspektiv står sig över tid. Som fastighetsförvaltare investerar jag då hellre i en långsiktigt hållbar inredningslösning från början för att undvika framtida kostnader och den belastning på miljön som blir om inredningen inte fungerar eller måste bytas ut. Därför var Kinnarps ett självklart val – deras varumärke är för mig synonymt med kvalitet och hållbarhet”.
Vid matplatsen erbjuder den stapelbara karmstolen Jackie en trygg sittplats. Glidhjul i fram gör det möjligt för användaren att själv justera hur den sitter, samtidigt som det skapar bättre ergonomi för personalen som enkelt kan rulla in eller ut vårdtagaren vid bordet.
Det höj- och sänkbara matbordet Nivå gör det enkelt att inkludera alla vid bordet. Med en vev höjs eller sänks det, så att även rullstolsburna lätt kan komma intill.
Varma färger så som gul och orange påverkar aptiten positivt, vilket gör dem lämpliga att ha på väggarna i matsalen.
På Tullgatan 40 bor personer med kognitiv svikt och demenssjukdom. Dessa typer av mentala funktionshinder kan bland annat påverka hur man uppfattar den fysiska miljön omkring sig. Till exempel så kan vissa typer av mönster uppfattas som insekter som kryper omkring, och en mörk matta som ett djupt hål i golvet. När vi blir äldre förändras även vårt färgseende och vi får svårare att se vissa färger. Så när en referensgrupp från Borgholms Kommun fick i uppdrag att granska vilka inredningslösningar som skulle stötta det nybyggda boendet, var det mycket som skulle tas i beräkning.
På Kinnarps showroom i Kalmar fick de vägledning i val av inredning, material och färger. För att förverkliga visionen om ett boende där vården utgår från att man möter omsorgstagaren i sitt hem, ville man skapa en varm och ombonad känsla. Men inte på bekostnad av funktioner som underlättar vardagen både för vårdtagare och personal.
När vi blir äldre försvagas många av våra sinnen, däribland vårt färgseende. För att underlätta navigering och rumsorientering är det därför bra att använda klara färger och tydliga kontraster i inredningen.
Läs mer om hur man kan anpassa den fysiska miljön för äldre här: De sju sinnena – intervju med Gun Aremyr | Kinnarps
I entrén möts man av Humlan, en fåtölj med generös sittyta, avtagbar klädsel och glipa mellan sits och rygg, vilket gör den till ett både inbjudande och praktiskt inslag i miljöer med högt slitage.
Utifrån visionen om ett ombonat och funktionellt boende tog Kinnarps fram ett förslag på en inredningslösning. Genom inredning i naturmaterial och taktila ytor som inte känns kalla vid beröring, skapar man en hemtrevlig känsla. Med avtagbara och tvättbara klädslar blir möblerna lättare att underhålla och förbättrar hygienen i vårdmiljöerna. Tydliga kontraster i inredningen skapar trygghet för vårdtagarna genom att underlätta navigering.
Inredningsförslaget togs emot bra av både projektledare och referensgrupp. Monika Krantz, Enhetschef på Tullgatan 40, lyfter även fram att Kinnarps under hela processen varit lyhörda för önskemål, och att de tagit fram en inredningslösning som möter både omsorgstagarnas, personalens och anhörigas behov på ett bra sätt. ”Inredningen är både fin och funktionell! Det här är en stor förändring som vi alla – personal, boende och besökare – tycker är helt fantastisk!”, säger hon.
”Det märks att Kinnarps har erfarenhet av att skapa miljöer för vård och omsorg. De har en stor förståelse för vad som behövs på ett boende!”
För att skapa en känsla av trygghet och gemenskap på boendet var möjlighet till olika gemensamma aktiviteter något som prioriterades. För att stötta allt från avkoppling framför TV:n till spelkvällar och gympa skapades olika typer av miljöer, anpassade till dessa olika aktiviteter.
Sällskapsrummen har inretts för att efterlikna de miljöer där vi kopplar och umgås av i våra hem. Möbler i massivt trä och faner, växter och textilier i varma toner används för att uppnå den hemlika känslan. För att inte tumma på funktionaliteten används sittmöbler som både är bekväma och lätta att ta sig ur.
I sällskapsrummen står soffan Dahlia, som både är bekväm och lätt att resa sig ur. Med sin avtagbara och tvättbara klädsel blir den ett hemtrevligt element i inredningen som också bidrar med god hygien. Fåtöljen Jackie är en vacker nyckelspelare på det moderna omsorgsboendet. Avtagbar klädsel, glipa mellan sits och rygg, samt gummiväv under sitsen gör den dessutom lätt att hålla ren. Sittpuffen Fields kan dras fram för att inkludera besökare i gemenskapen.
I aktivitetsrummen på Tullgatan 40 sker många olika typer av aktiviteter, vilket gör det viktigt att inredningen lätt kan förändras. Genom att inreda dem med fällbara bord på hjul och stapelbara stolar blir det enkelt för personalen att anpassa rummet till den aktuella aktiviteten. Vare sig om det handlar om bingo, filmvisning, livemusik eller gympa.
I de mångsidiga aktivitetsrummen används det flexibla bordet Foldex. Med låsbara hjul för säkerhet och en fällbar bordsskiva gör det rummet lätt att anpassa till olika aktiviteter.
Tack vare ett tätt och välfungerande samarbete mellan Borgholms Kommun, fastighetsförvaltaren BJC Group och Kinnarps blev visionen om det hemlika och funktionella omsorgsboendet verklighet. Projektledare Fredrik Lundgren känner sig trygg inför framtiden, vetandes att man har investerat i långsiktigt hållbara miljöer från början.
"Min uppfattning är att när man kommer till Tullgatan så känner man inte att det är ett äldreboende. När man kommer in i entrén och möts av den ombonade miljön så känns det mer som att man är i en hem”.